Ako tražite grad za neki skori jesensko – zimski izlet, ovaj švicarski dragulj čini se sjajnim odredištem. Zašto, doznajte u nastavku teksta.

Chur je jedna od najbolje čuvanih tajni Švicarske, a ovo mjesto izvan turističkih radara, odredište je samo po sebi. Danas je Chur glavni grad trojezičnog (njemački, talijanski i romanski) kantona Graubünden, a ima dugu i fascinantnu povijest.

Danas ga nastanjuje 34 tisuće duša, a ovo su samo neki od razloga zašto bi trebao biti na vašem popisu želja za putovanja.

Vanzemaljci na ulicama

Živahni, mali grad, djeluje mnogo autentičnije od svojih poznatijih, otmjenih "rođaka" Davosa i St. Moritza.

U toplim, sunčanim poslijepodnevima, stanovnici se druže na starim gradskim terasama, pijuckajući pivo i lokalna vina. Budući da je Chur čvorište Retijske željeznice, u blizini naravno, ima turista, ali jasno je da se život ovdje ne vrti oko njih.

Ipak, Chur ima i neočekivanu stranu. Ulice su iscrtane živopisnim 3D iluzijama lokalnog urbanog umjetnika Fabiana "Banea" Florina. Zaputite se u vrt dojmljivog Muzeja umjetnosti Graubünden i susrest ćete se s originalnom skulpturom "Alien" iz hollywoodskog blockbustera iz 1979. godine. Njegov tvorac, švicarski umjetnik H.R. Giger, bio je rodom iz Chura.

Chur - 4 Chur - 4 (Foto: Getty Images)

Stari grad bez automobila

Star 5 tisuća godina, slikoviti Chur - koji lokalno stanovništvo izgovara "Kooor" - najstariji je grad u Švicarskoj.

U srednjovjekovnom starom gradu bez automobila, visoke zgrade ukrašene su otkačenim freskama. Uz strme stepenice iznad Museumplatza, katedrala Svete Marije od Uznesenja, sa svoje tri lađe i romaničkim kamenim rezbarijama, dominira gradom više od 800 godina.

Preko biskupskog dvorca prevladava austrijski barok. Sadašnja građevina podignuta je za biskupa Josepha Benedicta von Rosta, koji je bio na dužnosti između 1728. i 1754. Von Rost je bio podrijetlom iz Južnog Tirola u sjevernoj Italiji i sa sobom je donio arhitektonski stil svoje komune.

Udaljen pet minuta hoda, Bärenloch ili "Medvjeđa rupa" prožet je mitovima iz srednjeg vijeka. Sastoji se od dva intimna unutarnja dvorišta između Arcas Platza i Kirchgasse, a neki kažu da su se na ovom čudnom mjestu nalazili medvjedi. Bez obzira na porijeklo svog imena, Bärenloch ostaje dobar primjer skučenih stambenih četvrti kasnog srednjeg vijeka Chur.

Ljetni i zimski turizam

Nazivajući sebe alpskim gradom, Chur nudi razne aktivne odmore u planinama, u svako doba godine. Uz njegovu praktičnu žičaru do planine Brambrüesch, doći do središta zbivanja ne može biti lakše.

Zimi mještani uskaču u gondolu kako bi uživali u avanturama skijanja, boardanja i hodanja na krpljama. U proljeće i ljeto gondola vodi planinskih ljepota, te pruža uživanje u brdskom biciklizmu i u alpskim livadama rascvjetanim poljskim cvijećem.

Chur - 3 Chur - 3 (Foto: Getty Images)

Grad zaljubljenika u gastronomiju

Glavni grad Graubündena također je najbolji izbor za sladokusce. Ako želite lokalnu, sezonsku gastronomiju iz Graubündena i najveći izbor vina u regiji, uputite se u udoban Veltliner i Bündner Stuben zum Stern - instituciju u Churu već više od 300 godina.

Nakon što se zasitite juhe od ječma, domaćih šparoga i teletine zalivene domaćim churer rötelijem (likerom od višanja), možete istražiti brazilske, indijske, talijanske, japanske, meksičke i španjolske restorane u Churu.

"Najbolji mali grad za život na svijetu": Švicarski ljepotan na obali Ženevskog jezera Lausanne - 1 Lausanne - 2 Lausanne - 3 +2 Lausanne - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju