Istraživanja su pokazala da je jutro najbolje započeti obrokom s visokim postotkom bjelančevina koje tijelu daje prijeko potrebnu energiju te dobro zasićuje.
Baked beans on toast odnosno pečeni grah na tostiranoj kriški kruha dio je tradicionalnog engleskog doručka, a zadovoljava upravo te potrebe. U stotinu grama graha, naime, nalazi se oko 20 grama proteina.
Iako neki povijesni zapisi govore kako se ovo jelo prvo spremalo među domorodačkim stanovništvom u Americi, grah na kruhu danas se smatra britanskom internacionalnom kuhinjom. I da, unatoč imenu priprema se na štednjaku.
Na našem tržištu moguće je naći već gotove konzerve s pečenim grahom koje je potrebno samo ugrijati prije korištenja. No vrlo je lako napraviti i svoju slasniju verziju, a ako se poslužite unaprijed skuhanim grahom (ili grahom iz konzerve) cijelo jelo napravit ćete za pet minuta.
Sastojci za pečeni grah na tostu:
4 kriške kruha za tost
400 grama graha iz konzerve
300 ml pasate
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1-2 žlice umaka od soje ili tamarija
1-2 žlice jabučnog octa
1-2 žlice meda ili javorova sirupa
1 čajne žličica kumina
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
Priprema:
1. U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk i češnjak.
2. Dodajte kuhani grah, pasatu i začine.
3. Sve dobro promiješajte i termički obrađujte nekoliko minuta dok se okusi ne sljube.
4. Poslužite na kriškama tostiranog kruha. Dobar tek!