Svatko tko je imao prilike putovati i vidjeti nešto svijeta, reći će vam kako postoji jedna stvar koja razlikuje svaku zemlju, a to je – doručak. On je jedinstven u svakoj zemlji, pa čak negdje narudžba jaja i slanine ispadne nešto posve drukčije od onog što ste zapravo htjeli naručiti.

Također, neka jela su poznata diljem svijeta, a jedno od njih je svakako i – engleski doručak. E pa na portalu triptrivia.com pozabavili su se ovom temom i objasnilikako bi zapravo trebao izgledati onaj pravi pravcati engleski doručak, tj. što biste u Britaniji trebali dobiti na tanjuru kada ga naručite!

Za početak, recimo kako je ovaj doručak prilično obilan, i ideja je da vam nakon njega ne treba ni užina niti ikakav drugi obrok do povratka s posla. Većina sastojaka se prilikom pripreme ovog doručka prži, a najčešće dolazi u sljedeća dva oblika.

Tradiconalni engleski doručak

Od mesa, obavezno idu kobasica i slanina. I jedno i drugo se naravno prži, s tim da su za Britaniju karakteristični tanji komadi slanine (za razliku od Amerike), pa se nemojte žaliti kako je slanina tanka a Englezi škrti. Jednostavno, tako je režu.

Doručak je nezamisliv bez graha, koji se inače koristi u brojnim engleskim jelima, uključujući i doručke. Eto, nemojte se čuditi ako vam ga negdje posluže u cik zore i uz neko drugo jelo.

Rajčice također čine dio doručka, tako da, nemojte zaboraviti staviti ovo voće, koje svi uporno nazivaju povrćem.

Prženi kruh, a ne tost. Dakle, tost nije dio engleskog doručka (mada ga se jasno, u mnogim varijacijama stavlja), već je potrebno, ako se želite držati tradicionalne pripreme, kruh prepržiti na tavi na maslacu.

Engleski doručak - 2 Engleski doručak - 2 (Foto: Getty Images)

Naravno, svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje! Ovdje se obično stavljaju dva jaja i ona se pripremaju “na oko“.

I za kraj, sve je potrebno zaliti nekim dobrim umakom. E sad, u restoranima ćete obično dobiti kečap ili smeđi HP sauce. Kečapa ima i kod nas koliko nas volja, a svaki bolje opremljeni supermarket drži i spomenuti HP sauce, pa nam se čini kako i doma bez problema možete napraviti tradicionalni doručak.

Engleski doručak s popularnim dodacima

Sad kad ste napravili tradicionalni, znajte da engleski restorani često pripremaju i doručak sa sljedećim dodacima. Da se razumijemo, ne idu svi ovi dodaci u jedan doručak, već će vam u tradicionalni, vjerojatno staviti tek jedan od nabrojanih...

Krvavice. Neki ih obožavaju, neki ne, ali, u Engleskoj, crni puding (da, tako ih nazivaju) ima gotovo kultni status, pa nije ni čudo kako se „ugurao“ u najslavniji doručak.

Bubrezi. Oni skeptični prema krvavicama, zasigurno neće htjeti ni kušati pržene bubrege...

Haringe. Hm, ima li kraja? Kako idu u hrainge u ovu priču? Ne znamo, ali Britanci kažu da se sjajno slažu s jajima.

Krumpiri i gljive. Ok, da vam ovo neko ponudi kao dodatak tradicionalnom doručku, vjerojatno se i ne biste previše bunili.

Eto, to bi bilo to. Iako, za kraj, moramo vas upozoriti kako je Velika Britanija prilično „velika“, pa ćete možda iu nekom dijelu kraljevstva kao tradicionalni doručak dobiti nešto posve neočekivano. Ukoliko se držite okušanih restorana vjerojatno nećete, ali moguće je da vam u Leedsu, Nottinghamu i Birminghamu baš i ne posluže posve isti engleski doručak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju