Ako ste vegan u Zagrebu, pomučit ćete se prije nego što pronađete mjesto na kojem možete pojesti pizzu s namirnicama biljnog porijekla.

I ne, ne govorimo o pizzama sastavljenima od umaka od rajčice i povrća – to možete dobiti u svakoj pizzeriji nakon što tri do četiri puta iznenađenoj osobi na telefonskoj liniji ponovite kako uistinu želite pizzu bez sira, šunke, vrhnja.

Kada govorimo o veganskoj pizzi mislimo na onu s minimalno veganskim sirom, a prihvaćamo čak i tofu (iako on nema mnogo veze s veganskim sirom kao što mnogi mesojedi vjeruju). Veganske alternative mesnim narescima samo su dodatan bonus.

Upišete li u Google gdje pojesti vegansku pizzu u Zagrebu učinit će vam se da ima mnoštvo izbora, no istina glasi da tome nije tako. Manji broj pizzeria koji je i nudio veganske verzije to su prestala činiti u posljednjih nekoliko godina, što zbog smanjenog interesa publike, ali i korone.

U pizzeriji Luca's (Vukovarska 35) kažu nam da su zbog korone neko vrijeme bili zatvoreni, a kad su i radili ograničili su ponudu na popularnije vrste pizza. Vegansku pizzu trenutno nemaju u ponudi, ali je planiraju ponovo staviti u budućnosti.

Caruso, Brušanska 25, Jarun

Najbolju ponudu veganskih pizza u gradu ima pizzerija Caruso s impresivnim popisom od čak devet različitih vrsta šarmantnih imena.

Razbojnik (polpa, Violife veganski sir, artičoke, šparoge, kapari, crveni radič, mrkva, bademi, crne masline i bosiljak) se prodaje za 64 kune, Rambo vegan (polpa, Violofe veganski sir, patlidžan, paprika, cherry rajčice, rikola, jalapeno papričice, crne masline i bosiljak) za isti iznos, kao i Samoborka (polpa, Violife veganski sir, grah, kukuruz, paprika, luk, rikola, peppadew papričice, crne masline i bosiljak) te Foolir (soja jogurt, Violife veganski sir, gljive, patlidžan, paprika, vlasac, crne masline).

Margherita Verde (polpa, Violife veganski sir, Primavita veganska mozzarella, crne masline i bosiljak) prodaje se za 56 kuna, kao i Verde Funghi (polpa, Violife veganski sir, gljive, crne masline i origano).

Za ljubitelje pizza s dodatkom veganskih alternativa mesu tu je Šokica (polpa, Violife veganski sir, Primavita veganska mozzarella, Stellina kobasica, dimljeni tofu, feferoni blagi/ljuti, masline i origano) za 68 kuna, Patron (polpa, Violife veganski sir, Primavita veganska mozzarella, dimljeni tofu, seitan kebab, dressing od češnjak i peršina u maslinovom ulju) za 68 kuna i Golijat pizza dvokatnica od 40 centimetara s duplim punjenjem (polpa, Violife veganski sir, Primavita veganska mozzarella, svježa paprika, luk, grah, kukuruz, novi sloj tijesta, polpa, Violife veganski sir, dimljeni tofu, seitan kebab, Stellina kobasica, masline i origano) za 104 kune.

Chello pizzeria, Kaljska 14, Špansko
Impresivnu ponudu veganskih pizza ima i Chello sa sedam različitih vrsta.

U ponudi je su Nova veganka 1 (polpa, veganska mozzarella, veganska kobasica, papadew papričica, artičoke, tikvice, šampinjoni, oregano) za 75 kuna, Nova veganka 2 (polpa, veganska mozzarella, rikola, paprika, cherry rajčice, pepperoni veneti, origano) za 70 kuna i Nova veganka 3 (polpa, mozzarella, tikvice, rajčica, paprika, luk, kukuruz) za 70 kuna.

Isprobati možete vegansku margharitu od polpe i veganske gaude za 55 kuna, vegansku funghi pizzu od polpe, veganske gaude i gljiva za 60 kuna, te vegansku pizzu specijal s veganskim umakom od češnjaka, veganskom mozzarellom, seitan bolognesom i lukom za 75 kuna.

U konačnici tu je i Vege Deep Dish (polpa, veganska mozzarella, šampinjoni, špinat, paprika luk, cherry rajčice) za 114 kuna.

Doomsday, Hribarov priloz 6, Dugave
Doomsday ima pet veganskih pizza uključujući i deep dish verziju na dva kata s pelatom, dimljenim tofuom, sejtanom girosom, gljivama, kukuruzom, grahom, lukom, atičokama, cherry rajčicama, tikvicama i umakom od češnjaka po cijeni od 132 kune.

Na raspolaganju vam je soyarnica (pelati, tofu, sejtan giros, luk, pečena paprika, grah, tikvice) po 56 kn, veganka (pelati, tofu, paprika, tikvice, rezane masline, gljive, rajčica, kukruz, artičoke,) po 55 kn, ljuta veganka (pelati, tofu, paprika, tikvica, papričica jalapeno, artičoke, cherry rajčica, rikola, i ljuti dimljeni umak) po 56 kuna i girosica (pelati, tofu, sejtan giros, luk, rajčice, kukuruz) za 58 kn. Svaka se veganska pizza besplatno zalijeva i umakom od češnjaka.

Piccolo, Kruge 19a
U Piccolu nude četiri pizze za ljubitelje hrane biljnog porijekla: vegansku (umak od rajčice, dimljeni tofu, bosiljak, kukuruz, šparoge, luk, seitan kebab, pečena paprika) po 61 kunu, humusicu (pelati, dimljeni tofu, tikvice, seitan kebab, namaz od slanutka, cherry rajčice) po 62 kune, kebabica (namaz od tofuneze, dimljeni tofu, seitan kebab, luk, češnjak i peršinu maslinovom ulju, pečena paprika) po 62 kune i tofunezica (pelati, dimljeni tofu, svježa paprika, šparoge, seitan kebab, cherry rajčice i tofuneza) po 64 kuna.

Rustika, Ulica Dragutina Mandla 1, Dubrava

Ne samo da Rustika ima vegansku pizzu Ivu s pelatima, Violife sirom, šampinjonima, tikvicama, kukuruzom, cherry rajčicama i origanom po 55 kuna, već i njegovu bezglutensku verziju u koji se dodaje i sušeni bosiljak, a koja se prodaje po 70 kuna.

Fakat fino, Rimski jarak 16, Kozjak
Chefica Sanja Bilas je svoju ponudu u Kuhinjici odnedavna u potpunosti posvetila veganskoj hrani, a na jelovniku se nalazi i veganska pizza. Tijesto radi od sjemenki i orašastih plodova, a nadjeva je s domaće napravljenim veganskim sirom i kobasicama te povrćem. Pizza se prodaje po cijeni od 50 kuna.

Instafood, Podbrežje X. 26, Kajzerica
Veganska pizza je u ponudi i novootvorenog Instafooda na Kajzerici. Za pripremu veganske pizze koriste se San Marzano rajčice, dimljeni tofu, veganski sir Veganopolis i razno povrće, a cijena mu je 65 kuna

Pizza Express, Ludovika Zelenka 9, Knežija
Pizza Express ima u ponudi vegansku pizzu koja obuhvaća umak od pelata, tofu, šampinjone, luk, papriku, kukuruz, tikvicu, rikolu, cherry rajčice i maslinovo ulje, a koja se prodaje po 45 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju