• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 6.10.2025 07:56 komentari
viber Created with Sketch.
Focaccia di Recco
Focaccia di Recco (Foto:Midjourney)

Kada biste nekoga pitali kako zamišlja idealnu focacciu, vjerojatno bi opisao mekano, dizano tijesto zapečeno do zlatnosmeđe boje, natopljeno mirisnim maslinovim uljem i posuto krupnom soli.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...

To je focaccia genovese – i ona je fantastična. Ali postoje i mnogi drugi lokalni stilovi focaccie vrijedni divljenja, među kojima posebno mjesto zauzima focaccia col formaggio, odnosno focaccia sa sirom, iz mjesta Recco, u kojoj se uživa nekoliko kilometara južnije od Genove. 

Što je Focaccia di Recco?

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom. Tjesto je beskvasno, bliže tijestu za tortilju nego klasičnom, vlažnom tijestu za dizanu focacciu. Tijesto se razvlači u dva gotovo prozirna lista, između njih se stavljaju komadići kremastog sira stracchino, a zatim sve lagano prelije maslinovim uljem i pospe solju. Brzo pečenje u jakoj pećnici daje hrskavu koricu i sočnu sredinu punu sira.

Bez dizanja 

Bez fermentacije i dizanja, priprema tijesta za focacciu di Recco vrlo je jednostavna. Brašno, sol i prstohvat šećera pomiješaju se s vodom i maslinovim uljem dok ne nastane grubo tijesto. (Šećer se inače ne koristi, ali pomaže da se focaccia lijepo zarumeni u kućnim pećnicama.) Tijesto se kratko umijesi, podijeli na četiri dijela i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 45 minuta kako bi postalo podatno za razvlačenje.

Maslinovo ulje u tijestu (oko 10 posto) daje tijestu elastičnost, a brašno, s više proteina, osigurava da se listovi mogu razvući vrlo tanko bez pucanja. Tradicionalno se tijesto razvlači preko bakrenih okruglih tepsija promjera oko 60 cm, a u kućnim uvjetima može poslužiti metalna tepsija za pizzu ili običan lim za pečenje.

Glavni sastojak ove focaccie je stracchino (poznat i kao crescenza) - mekani, kremasti kravlji sir iz Lombardije, blagog i pomalo kiselkastog okusa. Upravo taj sir daje karakterističan okus i teksturu. Ako ga ne možete pronaći, može se zamijeniti zrelijim sirevima poput taleggia ili mekanim sirevima tipa camembert, ali oni imaju intenzivniji okus i čvršću teksturu, pa rezultat neće biti isti.

Isprobati možete i kombinaciju svježeg kremastog sira s malo kiselog vrhnja (za teksturu) i svježe mozzarelle (za topljenje).

Ne zaboravite rupice 

Nakon što se sir rasporedi po donjem listu tijesta, preko njega se stavlja drugi, tanji sloj tijesta. Na njemu se prstima napravi nekoliko rupica kako bi para mogla izaći tijekom pečenja i kako bi focaccia ostala hrskava. Rubovi koji vise preko tepsije odrežu se ili zarolaju. Na kraju se sve lagano pošprica maslinovim uljem i pospe solju.

Focaccia se zatim peče na vrlo visokoj temperaturi dok gornja kora ne postane zlatnosmeđa, a sir ne počne probijati kroz rupice. Reže se na kvadrate i poslužuje vruća, kao savršeni zalogaj uz aperitiv i druženje.

Focaccia di Recco - sastojci:

  • 500 g brašna (+ malo za posipavanje)
  • 15 g šećera (1 žlica)
  • 10 g soli
  • 300 ml vode
  • 50 ml maslinova ulja, plus malo za premazivanje
  • 400 g sira (stracchino)
  • krupna morska sol

Focaccia di Recco - priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu. U velikoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje te miješajte drvenom žlicom dok ne nestane suhih dijelova brašna i ne dobijete grubo tijesto (oko 2 minute). Ako je potrebno, kratko umijesite rukama da se sve sjedini. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta.
  2. Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama mijesite dok ne postane uglavnom glatko i prestane se lijepiti (2–4 minute). Po potrebi dodajte malo brašna na podlogu, tijesto i ruke. Tijesto bi trebalo težiti otprilike 900 g. Podijelite ga u četiri dijela: dva po 250 g i dva po 200 g.
  3. Radite s jednom po jednom kuglicom tijesta – oblikujte lopticu kružnim pokretima među dlanovima dok ne postane glatka. Ponovite s preostalim tijestom. Pokrijte kuhinjskom krpom, zdjelom ili stavite u posudu s poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi da odmara najmanje 45 minuta do 1 sat. Alternativno, kuglice tijesta možete staviti u zatvorenu posudu i čuvati u hladnjaku do 24 sata.
  4. Lagano nauljite okrugli lim za pizzu promjera 38 cm ili običan lim za pečenje i stavite ga na veliku zdjelu (da bude povišen). Pobrašnite radnu površinu. Jedan dio tijesta od 250 g razvaljajte valjkom u krug od oko 30 cm (ili pravokutnik 30 × 23 cm ako koristite lim). Tijesto lagano razvucite preko zglobova prstiju dok ne postane vrlo tanko (1–2 mm) i prebacite ga preko pripremljenog lima tako da rubovi vise 2–3 cm. Lagano ga pritisnite da prijanja uz lim.
  5. Na donje tijesto rasporedite polovicu sira (200 g), stavljajući ga žlicom u komadićima od oko 15 g. Drugi dio tijesta od 200 g razvaljajte i razvucite još tanje nego prvi. Položite ga preko sira tako da pokrije cijelu površinu, također s rubovima koji vise preko.
  6. Prstima lagano napravite rupice po gornjem sloju tijesta, oko komadića sira, kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Gornje tijesto lagano pritisnite da se spoji s donjim. Valjkom povucite uz rub lima da odrežete višak tijesta (možete ga sačuvati za novu focacciu). Površinu premažite maslinovim uljem i lagano posolite krupnom morskom soli.
  7. Stavite lim u pećnicu pa pecite 9–13 minuta, okrećući lim za 180° na pola pečenja, dok gornja kora ne postane tamno zlatna, a sir ne počne izlaziti kroz rupice.
  8. Izvadite focacciu iz pećnice, prebacite je na rešetku i pustite da se hladi barem 30 sekundi. Zatim je premjestite na dasku, narežite i poslužite odmah. Kada se lim dovoljno ohladi, obrišite ga papirnatim ubrusom i ponovite postupak s preostalim tijestom i sirom.

Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Kviz općeg znanja - 13 Kviz općeg znanja - 12 Kviz općeg znanja - 11 +3 Kviz općeg znanja - 10

  • #recept
  • #Recepti
  • #focaccia
  • #talijanska kuhinja
  • #Focaccia di Recco
  • #sir
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Za 20 minuta
Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste
Kako keksi od zobenih pahuljica recept koji se kuha
Hrskavi i fini
Keksi koji se ne peku, nego kuhaju na štednjaku! Recept je jako jednostavan, a okus – fantastičan
Putnička klasa: Sardinija - otok od tristo čuda
Putopisno predavanje
Putnička klasa: Besplatno uživajte u Sardiniji - otoku od tristo čuda
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Andrej Plenković u državnom posjetu Italiji: Sastao se s Meloni
SUSRET U RIMU
Plenković se sastao s Meloni: Dočekala ga je riječima koje nije očekivao
Uhićen mladić zbog požara u neboderu Vjesnika
Oglasila se policija
Uhićen mladić zbog požara u Vjesniku: "Ušli smo u zgradu..."
Akcija policije i USKOK-a: U tijeku su uhićenja u tri hrvatska grada
pali zbog korupcije
Akcija policije i USKOK-a: U tijeku su uhićenja u tri hrvatska grada, procurila dva imena
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
7 uobičajenih lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja
I moguće alternative
7 uobičajenih lijekova koji mogu uzrokovati gubitak pamćenja
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Testirajte znanje i tehniku – ovaj kviz otkriva prave znalce
Pokažite što znate!
Testirajte znanje i tehniku – ovaj kviz otkriva prave znalce
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Nije problem, već naprotiv
Matematičari hvale Googleov AI: "Nudi mogućnost bavljenja matematikom u dosad neviđenim razmjerima"
Bili vi toga svjesni ili ne, ali već živimo u svijetu znanstvene fantastike
Neurotehnološka revolucija
Bili vi toga svjesni ili ne, ali već živimo u svijetu znanstvene fantastike
sport
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
neizvjesna budućnost
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
Lamine Yamal unajmio VIP prostor u klubu, puštao je samo djevojke: "Sve im je bilo plaćeno"
Španjolci bruje
Lamine Yamal unajmio VIP, djevojke pile besplatno, tražio je jedno: "Molimo vas, ostavite..."
Tužna vijest potresla hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
Ogroman gubitak za gimnastiku
Tužna vijest pogodila hrvatski sport: Preminuo jedan od najboljih trenera
tv
Kumovi: Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
KUMOVI
Prekrasan dan za Zaglavčane – sreći nema kraja!
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Suppli je popularna rimska ulična hrana
Prefini suppli

Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira

I dok rimski suppli ima duguljasti oblik i radi se od mješavine riže, rajčice i mozzarelle, sicilijanski arancini je okrugao ili stožast, a nadjeva se raznim punjenjima – raguom, graškom, šunkom i slično NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close