• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 6.10.2025 07:56 komentari
viber Created with Sketch.
Focaccia di Recco
Focaccia di Recco (Foto:Midjourney)

Kada biste nekoga pitali kako zamišlja idealnu focacciu, vjerojatno bi opisao mekano, dizano tijesto zapečeno do zlatno-smeđe boje, natopljeno mirisnim maslinovim uljem i posuto krupnom soli.

U trendu Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom Ivica i Marica - 3 Bolji život Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom Tješi i grije Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom

To je focaccia genovese – i ona je fantastična. Ali postoje i mnogi drugi lokalni stilovi focaccie vrijedni divljenja, među kojima posebno mjesto zauzima focaccia col formaggio, odnosno focaccia sa sirom, iz mjesta Recco, u kojoj se uživa nekoliko kilometara južnije od Genove. 

Što je Focaccia di Recco?

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom. Tjesto je beskvasno, bliže tijestu za tortilju nego klasičnom, vlažnom tijestu za dizanu focacciu. Tijesto se razvlači u dva gotovo prozirna lista, između njih se stavljaju komadići kremastog sira stracchino, a zatim sve lagano prelije maslinovim uljem i pospe solju. Brzo pečenje u jakoj pećnici daje hrskavu koricu i sočnu, sredinu punu sira.

Bez dizanja 

Bez fermentacije i dizanja, priprema tijesta za focacciu di Recco vrlo je jednostavna. Brašno, sol i prstohvat šećera pomiješaju se s vodom i maslinovim uljem dok ne nastane grubo tijesto. (Šećer se inače ne koristi, ali pomaže da se focaccia lijepo zarumeni u kućnim pećnicama.) Tijesto se kratko umijesi, podijeli na četiri dijela i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 45 minuta kako bi postalo podatno za razvlačenje.

Maslinovo ulje u tijestu (oko 10 posto) daje tijestu elastičnost, a brašno, s više proteina, osigurava da se listovi mogu razvući vrlo tanko bez pucanja. Tradicionalno se tijesto razvlači preko bakrenih okruglih tepsija promjera oko 60 cm, a u kućnim uvjetima može poslužiti metalna tepsija za pizzu ili običan lim za pečenje.

Glavni sastojak ove focaccie je stracchino (poznat i kao crescenza), mekani, kremasti kravlji sir iz Lombardije, blagog i pomalo kiselkastog okusa. Upravo taj sir daje karakterističan okus i teksturu. Ako ga ne možete pronaći, može se zamijeniti zrelijim sirevima poput taleggia ili mekanim sirevima tipa camembert, ali oni imaju intenzivniji okus i čvršću teksturu, pa rezultat neće biti isti.

Isprobati možete i kombinaciju svježeg kremastog sira s malo kiselog vrhnja (za teksturu) i svježe mozzarelle (za topljenje).

Ne zaboravite rupice 

Nakon što se sir rasporedi po donjem listu tijesta, preko njega se stavlja drugi, tanji sloj tijesta. Na njemu se prstima napravi nekoliko rupica kako bi para mogla izaći tijekom pečenja i kako bi focaccia ostala hrskava. Rubovi koji vise preko tepsije odrežu se ili zarolaju. Na kraju se sve lagano pošprica maslinovim uljem i pospe solju.

Focaccia se zatim peče na vrlo visokoj temperaturi dok gornja kora ne postane zlatno-smeđa, a sir ne počne probijati kroz rupice. Reže se na kvadrate i poslužuje vruća, kao savršeni zalogaj uz aperitiv i druženje.

Focaccia di Recco - sastojci:

  • 500 g brašna (+ malo za posipavanje)
  • 15 g šećera (1 žlica)
  • 10 g soli
  • 300 ml vode
  • 50 ml maslinova ulja, plus malo za premazivanje
  • 400 g sira (stracchino)
  • krupna morska sol

Focaccia di Recco - priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu. U velikoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje te miješajte drvenom žlicom dok ne nestane suhih dijelova brašna i ne dobijete grubo tijesto (oko 2 minute). Ako je potrebno, kratko umijesite rukama da se sve sjedini. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta.
  2. Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama mijesite dok ne postane uglavnom glatko i prestane se lijepiti (2–4 minute). Po potrebi dodajte malo brašna na podlogu, tijesto i ruke. Tijesto bi trebalo težiti otprilike 900 g. Podijelite ga u četiri dijela: dva po 250 g i dva po 200 g.
  3. Radite s jednom po jednom kuglicom tijesta – oblikujte lopticu kružnim pokretima među dlanovima dok ne postane glatka. Ponovite s preostalim tijestom. Pokrijte kuhinjskom krpom, zdjelom ili stavite u posudu s poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi da odmara najmanje 45 minuta do 1 sat. Alternativno, kuglice tijesta možete staviti u zatvorenu posudu i čuvati u hladnjaku do 24 sata.
  4. Lagano nauljite okrugli lim za pizzu promjera 38 cm ili običan lim za pečenje i stavite ga na veliku zdjelu (da bude povišen). Pobrašnite radnu površinu. Jedan dio tijesta od 250 g razvaljajte valjkom u krug od oko 30 cm (ili pravokutnik 30 × 23 cm ako koristite lim). Tijesto lagano razvucite preko zglobova prstiju dok ne postane vrlo tanko (1–2 mm) i prebacite ga preko pripremljenog lima tako da rubovi vise 2–3 cm. Lagano ga pritisnite da prijanja uz lim.
  5. Na donje tijesto rasporedite polovicu sira (200 g), stavljajući ga žlicom u komadićima od oko 15 g. Drugi dio tijesta od 200 g razvaljajte i razvucite još tanje nego prvi. Položite ga preko sira tako da pokrije cijelu površinu, također s rubovima koji vise preko.
  6. Prstima lagano napravite rupice po gornjem sloju tijesta, oko komadića sira, kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja. Gornje tijesto lagano pritisnite da se spoji s donjim. Valjkom povucite uz rub lima da odrežete višak tijesta (možete ga sačuvati za novu focacciu). Površinu premažite maslinovim uljem i lagano posolite krupnom morskom soli.
  7. Stavite lim u pećnicu pa pecite 9–13 minuta, okrećući lim za 180° na pola pečenja, dok gornja kora ne postane tamno zlatna, a sir ne počne izlaziti kroz rupice.
  8. Izvadite focacciu iz pećnice, prebacite je na rešetku i pustite da se hladi barem 30 sekundi. Zatim je premjestite na dasku, narežite i poslužite odmah. Kada se lim dovoljno ohladi, obrišite ga papirnatim ubrusom i ponovite postupak s preostalim tijestom i sirom.

Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Kviz općeg znanja - 13 Kviz općeg znanja - 12 Kviz općeg znanja - 11 +3 Kviz općeg znanja - 10

  • #recept
  • #Recepti
  • #focaccia
  • #talijanska kuhinja
  • #Focaccia di Recco
  • #sir
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Titusov tunel: Remek-djelo koje je građeno golim rukama prije 2000 godina
Biser Mediterana
Titusov tunel: Remek-djelo koje je građeno golim rukama prije 2000 godina
Industrijski dimnjak s građevinskom dozvolom? Ima i toga, pogledajte što na njemu planiraju napraviti
Zanimljiv koncept
Industrijski dimnjak s građevinskom dozvolom? Žele sagraditi modernu dvokatnicu 18 metara iznad tla
Bespilotni borbeni brod BlackSea Technologies MASC
MASC
Ovo nije katamaran već bespilotni ratni brod, a osmišljen je za američku mornaricu
Kuhalo Agari koje kuha uz pomoć AI-a
Ne morate znati kuhati
Hit s Kickstartera: Kuhalo koje "samo" priprema hranu kao iz najboljih restorana
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka
Jednostavno
Kolač s puno okusa i šarma: Recept za sočnu šarlotku od jabuka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Sloveniji lavina zatrpala trojicu hrvatskih planinara?
lavina u sloveniji
FOTO Objavljeno od kuda su hrvatski planinari koje je zatrpala lavina: "Spuštali su se s Triglava, a onda se njih troje odlučilo popeti na Tosc"
Prometna nesreća Petrijevci kod Osijeka: jedna poginula, očevid na državnoj cesti D34
OČEVID U TIJEKU
Užas kod Osijeka: Kroz granje uočili slupano vozilo, u njemu pronađeno tijelo
Zbog političke igre, radio koji je glas zajednice više od pola stoljeća mogao bi utihnuti. Radnici mjesecima bez plaće, gradonačelnik: "To nije moja odgovornost"
Poziv Domagoja Mikića
Zbog političke igre omiljeni radio pred gašenjem. Radnici mjesecima bez plaće! Gradonačelnik: "To nije moja odgovornost"
show
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
Maja Šuput u drugoj epizodi showa ''Supertalent''
idemo udarno!
Zebra kostim Maje Šuput sve je iznenadio: ''Kad se spustila u studio...''
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
5 dodataka prehrani koje ne biste trebali uzimati, prema mišljenju nutricionista
Oprez!
5 dodataka prehrani koje ne biste trebali uzimati, prema mišljenju nutricionista
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
zabava
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
Što je to?
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
tech
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
"Svemirski odmetnik" lebdi između planeta i proždire sve što mu se nađe na putu
Nevjerojatno otkriće
"Svemirski odmetnik" lebdi između planeta i proždire sve što mu se nađe na putu
sport
Navijači Barcelone nakon debakla sasuli paljbu na Roberta Lewandowskog
Tragičar
Navijači Barcelone nakon debakla sasuli paljbu na legendu: "Šaljite ga u Saudijsku Arabiju"
Modrićeva čarolija donijela penal Milanu, a onda je uslijedio ogroman promašaj američkog Hrvata
Kakva prilika!
VIDEO Modrićeva čarolija donijela penal Milanu, a onda je uslijedio promašaj američkog Hrvata
Modri kao ispuhani balon: Kovačević mora dobro razmisliti, Nevistić nije jedni krivac
Komentar Ivice Mede
Modri kao ispuhani balon: Kovačević mora dobro razmisliti, Nevistić nije jedni krivac
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Did Tunja
2U1
Kakav nastup pun emocija! Dražen pod hitno treba otići na Broadway ili u Hollywood!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Roko Kolarić
PRAVI FRAJER
Tek ćemo čuti za Roka! Nakon ovog nastupa broj obožavatelja definitivno će porasti!
putovanja
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posao za hrvatske tekstilce
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
lifestyle
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Ana Gruica Uglešić na premijeri Lutikine kuće u Zarinom kariranom odijelu 2025.
Model za 60 eura
Hlače Ane Gruice Uglešić su veliki jesenski hit, a sjajan su izbor za posao i odlazak u kazalište
Modno usklađeni par sa zagrebačke špice
Odlične kombinacije
Par sa špice tako je dobro usklađen, da ih ne možemo prestati gledati, top su
sve
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
Zuppa Inglese
Zuppa inglese

Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode

Piškote se tradicionalno umaču u aromatični, intenzivno crveni talijanski liker pa slažu u slojevima s kremom od vanilije i čokolade... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close