Filadelfijska pogača s rajčicom jedan je od kulinarskih ponosa toga grada. To je zapravo pravokutna pizza s tankim slojem umaka od rajčice i sasvim malo parmezana na vrhu. Ipak, tijesto više podsjeća na ono za foccacciu nego za pizzu, a nastala je po uzoru na sfincione palermitano koja dolazi u malo bogatijem obliku, s lukom, inćunima, sirom caciocavallo i krušnim mrvicama.
Iako je filadelfijska pogača vrlo minimalistička po pitanju nadjeva, možete je obogatiti i idejama iz Palerma, ali i nasjeckanim patlidžanom ili paprikom, špinatom ili feferonima. Za one kojima je premalo sira i ne mare za tradiciju – možete je prije pečenja posuti bilo kojima toppivim sirom koji biste stavili i na običnu pizzu.
Filadelfijska pogača s rajčicom - sastojci:
Za tijesto
- 300 ml tople vode
- 2 čajne žličice šećera
- 7 g aktivnog suhog kvasca
- 440-500 g višenamjenskog ili brašna 00
- 1 čajna žličica soli
- 80 ml maslinovog ulja
Za umak
- 360 ml pasirane rajčice
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice origana
- ½ čajne žličice šećera (po želji)
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- malo papra
Za posipanje
- naribani parmezan
Filadelfijska pogača s rajčicom - priprema:
- U maloj zdjelici ili čaši pomiješajte toplu vodu i 1 žličicu šećera, dodajte kvasac i miješajte pjenjačom dok se ne otopi. Ostavite da odstoji dok kvasac ne proradi.
- U velikoj zdjeli pomiješajte 3 šalice brašna, sol i preostalu 1 žličicu šećera. Napravite udubljenje u sredini i ulijte smjesu kvasca i ulje. Miješajte dok ne postane glatko. Dodajte brašna koliko treba da se formira mekano tijesto.
- Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu. Mijesite dok tijesto više ne bude ljepljivo i dok ne postane glatko i elastično, 6-8 minuta. Po potrebi dodajte još brašna. Stavite kuglu tijesta u veliku namašćenu zdjelu i okrenite je da bude masna sa svih strana. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 30 minuta pa prebacite u hladnjak i ohladite preko noći.
- Kada ga izvadite iz hladnjaka, ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Izvaljajte tijesto u lagano namašćenom limu za pečenje. Izbodite ga vilicom i pecite na 220 stupnjeva dok ne počne dobivati boju, 8-10 minuta.
- Dok se tijesto peče začinite passatu od rajčica maslinovim uljem, soli, paprom, šećerom, origanom i češnjakom u prahu. Dobro promiješajte.
- Premažite tijesto umakom od rajčice.
- Vratite u pećnicu i pecite dok umak ne potamni i ne postane suh, 15-18 minuta.
- Izvadite iz pećnice i pospite parmezanom.
- Kada se ohladi narežite na kvadrate i poslužite.
Kako prepoznati pravi med? Stvari na koje treba pripaziti prije kupovine