Filadelfijska pogača s rajčicom jedan je od kulinarskih ponosa toga grada. To je zapravo pravokutna pizza s tankim slojem umaka od rajčice i sasvim malo parmezana na vrhu. Ipak, tijesto više podsjeća na ono za foccacciu nego za pizzu, a nastala je po uzoru na sfincione palermitano koja dolazi u malo bogatijem obliku, s lukom, inćunima, sirom caciocavallo i krušnim mrvicama.

U trendu Bijela parmigiana s tikvicama Savršeno za ljeto Bijela parmigiana: Recept za zapečene tikvice sa šunkom i sirom Čiovo - 2 Nekad Boa, danas Čiovo Može i bez trajekta: Predivan otok nedaleko od Splita na kojem ćete pronaći pustinju, čisto more i rajske plaže Špageti s tunom Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 prefinih ljetnih jela za svaki dan ovoga tjedna

Iako je filadelfijska pogača vrlo minimalistička po pitanju nadjeva, možete je obogatiti i idejama iz Palerma, ali i nasjeckanim patlidžanom ili paprikom, špinatom ili feferonima. Za one kojima je premalo sira i ne mare za tradiciju – možete je prije pečenja posuti bilo kojima toppivim sirom koji biste stavili i na običnu pizzu.

 

Filadelfijska pogača s rajčicom - sastojci:

Za tijesto

  • 300 ml tople vode
  • 2 čajne žličice šećera
  • 7 g aktivnog suhog kvasca
  • 440-500 g višenamjenskog ili brašna 00
  • 1 čajna žličica soli
  • 80 ml maslinovog ulja

Za umak

  • 360 ml pasirane rajčice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ čajne žličice soli
  • 1/2 čajne žličice origana
  • ½ čajne žličice šećera (po želji)
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • malo papra

Za posipanje

  • naribani parmezan

Filadelfijska pogača s rajčicom - priprema:

  1. U maloj zdjelici ili čaši pomiješajte toplu vodu i 1 žličicu šećera, dodajte kvasac i miješajte pjenjačom dok se ne otopi. Ostavite da odstoji dok kvasac ne proradi.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte 3 šalice brašna, sol i preostalu 1 žličicu šećera. Napravite udubljenje u sredini i ulijte smjesu kvasca i ulje. Miješajte dok ne postane glatko. Dodajte brašna koliko treba da se formira mekano tijesto.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu. Mijesite dok tijesto više ne bude ljepljivo i dok ne postane glatko i elastično, 6-8 minuta. Po potrebi dodajte još brašna. Stavite kuglu tijesta u veliku namašćenu zdjelu i okrenite je da bude masna sa svih strana. Pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 30 minuta pa prebacite u hladnjak i ohladite preko noći.
  4. Kada ga izvadite iz hladnjaka, ostavite tijesto da se diže na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  6. Izvaljajte tijesto u lagano namašćenom limu za pečenje. Izbodite ga vilicom i pecite na 220 stupnjeva dok ne počne dobivati boju, 8-10 minuta.
  7. Dok se tijesto peče začinite passatu od rajčica maslinovim uljem, soli, paprom, šećerom, origanom i češnjakom u prahu. Dobro promiješajte.
  8. Premažite tijesto umakom od rajčice.
  9. Vratite u pećnicu i pecite dok umak ne potamni i ne postane suh, 15-18 minuta.
  10. Izvadite iz pećnice i pospite parmezanom.
  11. Kada se ohladi narežite na kvadrate i poslužite.

Kako prepoznati pravi med? Stvari na koje treba pripaziti prije kupovine Med Med - 3 Med - 2 +0 Med - 1