Galerija Med 0 Med - 3 0 Med - 2 0 Med - 1 0 Med je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, štiti zube od karijesa, smiruje živce, štiti i liječi od brojnih bolesti i tegoba. Popis blagotvornih dobrobiti pčelinjih proizvoda na organizam doista je podugačak, no ti su prirodni lijekovi učinkoviti samo ako dolaze iz provjerenih izvora i dobivaju se na pravilan način.

U trendu Mljeveno meso Pripazite Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa Hrvatski restorani imaju svoje prednosti nad onim američkim Stranci o Hrvatskoj Voda nije besplatna, nadopuna sokova se plaća, ali nekoliko stvari u hrvatskim restoranima radimo bolje nego u Americi Ašgabat, Turkmenistan - 3 Bizarno, ali istinito Grad u kojem su dopušteni samo bijeli automobili, a ako su prljavi policija naplaćuje kazne

Prepoznati dobar med zna biti teško i iskusnom pčelaru jer su se proizvođači meda dobro uvježbali u proizvodnji nekvalitetnih i loših proizvoda. Iako se priča o trikovima kojima se lako može prepoznati je li med pravi ili lažnjak, većina njih nije točna. Tako se nažalost pravi med ne možemo sa sigurnošću prepoznati po obliku koji se napravi kad okrenemo staklenku naopako ili ljepljivosti pod prstima, pa niti načinu na koji se razlijeva po papiru.

Jedini sigurni način je vjerovati pčelaru, upoznati ga i raspitati se o košnicama te kod njega i kupovati. Kako se i pčelari bore sa štetočinama, dobro je znati koriste li kemijska sredstva. Pogriješiti mogu i kada ih koriste u pogrešno vrijeme – a to se ne može vidjeti na etiketi.

Med - 3 Med - 3 (Foto: Shutterstock)

Kristalizirani med 

Česta je zabluda da kristalizirani med ukazuje da se radi o dodatku šećera. Ravnomjerna kristalizacija prirodnih šećera može biti pokazatelj da se radi o pravom medu. Ukoliko dođe do neravnomjerne kristalizacije uzrok može biti u nepravilnoj proizvodnji meda. Nakon vrcanja med je tekuć, ali stajanjem dolazi do kristalizacije. Brzina kristalizacije ovisi o medu, ali zimi će najčešće biti čvrstom stanju.

Kako kruti med često nije praktičan (pogotovo ako se koristi za pripremu jela), on se često otapa da bi bio tekuć. No ako se to radi na temperaturi većoj od 40 stupnjeva gube se ljekovita svojstva. Stoga ako želite vratiti med u tekuće stanje, najbolje je to činiti na laganoj temperaturi. Staklenku meda stavite u lonac s toplom vodom i zagrijte na posve laganoj vatri. 

Pravilno skladišten, kvalitetan med ne može se pokvariti, međutim da bi bio ljekovit, mora se potrošiti u roku od najviše dvije godine od vrcanja. 

Želite li biti sigurni da jedete kvalitetan med potražite "obiteljskog pčelara" kojem možete vjerovati.

Veliki vodič: Koje žitarice obvezno treba namočiti prije kuhanja da ne postanu štetne Pržena riža Ječam - 7 Salata od heljde - ilustracija +3 Kuhanu kvinoju sljubite s povrćem po želji, mesom ili ribom