Stigli smo i do četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Katru i još jedan korak dalje u našem izboru Najbolje hrane svjetskog prvenstva. Kako i priliči samoj završnici turnira danas nas očekuje prava poslastica i nezaboravan dvoboj. S jedne strane Francuska, čije bilo koje nacionalno jelo slobodno može nositi titulu najboljeg na svijetu, a druge Engleska, koju većina gurmana vidi kao zemlju limitirane i neinventivne gastronomije.

Ipak nije njihova kuhinja samo engleski doručak, razni pudinzi, pite te gulaši. Mnogo je tu skrivenih dragulja, a i inovativnih pojedinaca koji su otočku kuhinju svijetu predstavili na posve novi i zanimljivi način.

S druge strane, ništa ne govori Engleska, kao što to govori „fish and chips“! Jelo radničke klase koje je svoj put našlo do vrhunskih restorana, a mnogima omiljena kombinacija u potrazi za pravim „comfort foodom“. I kako onda ne odabrati ribu i krumpiriće da brane boje Engleske, kada znamo da s druge strane čekaju goropadni Francuzi i da je jedina šansa Gordog Albiona da budu svoji i nacionalnim jelom privuku simpatije vas, naših čitatelja. Na linku potražite recept i pročitajte priču o tome kako je jelo iz Andaluzije i Portugala toliko osvojilo Engleze da je imalo poseban status za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Fish and chips - 3 Fish and chips - 3 (Foto: Getty Images)

A tko će bolje predstavljati Galske Pijetlove, nego "jedan od njih"? Možda malo kanibalski zvuči, ali namjera je sasvim drugačija, jer vjerujemo da nema specifičnijeg i prepoznatljivijeg francuskog jela od pijetla u vinu, odnosno coq au vina. Sočno jelo s bronim aromama koje će vas zarobiti i kojemu ćete se uvijek vraćati. Navodno su u nastanku ovog genijalnog recepta prste imali Gali i Julije Cezar, a priču bolju od onih o Asterixu i Obelixu te recept potražite na sljedećem linku.

Coq au vin - 4 Coq au vin - 4 (Foto: Getty Images)

Isprobajte recepte i odaberite svog favorita za prolaz te se prijavite na naš natječaj, a mi ćemo najkreativnije nagraditi super nagradama. Sretno!

Glasovati možete ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju