Zlobnici će reći kako Englezi ne znaju kuhati i kako otočka hrana ne valja. Ostali će biti previše pristojni da to potvrde. Ali tako je kako je – engleska kuhinja naprosto nije poznata u svijetu po nekim naročitim delicijama… Osim jedne.

Naizgled prilično jednostavna, ali opet ukusna: fish and chips. Većina nas sigurno je odrastala u uvjerenju da je ovaj chips doista pravi čips, no riječ je o krumpirićima tj. pomfritu koji se servira s pohanom ribom. Obično se smatra tipičnom britanskom hranom i vrlo je popularna, a riba i krumpiri bili su pod posebnom zaštitom za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata upravo zato da bi narod imao što jesti.

Ipak, malo ljudi (pa čak i onih odraslih u Britaniji) zna da čak ni ova nacionalna delicija ne potječe iz Velike Britanije. Da bismo otkrili otkuda potječe ovo jelo, moramo se vratiti sve do srednjeg vijeka, u Andaluziju, a potom u Portugal.

Andaluzija je bila šaroliko mjesto u kojem su se miješale vjere i nacije, pa je često i simbol za zlatno doba suživota kršćana, muslimana i Židova. Ta idila prekinuta je u 15. stoljeću, kada je počela španjolska inkvizicija, zbog koje su Židovi morali pobjeći u susjedni Portugal, a potom i u druge dijelove Europe.

Utočište su, između ostalog, pronašli i u Engleskoj. Sa sobom su ponijeli mnoštvo recepata iz svoje kulinarske tradicije, no zbog novih uvjeta i nedostatka namirnica bili su prisiljeni i na neke nove kombinacije. Budući da na šabat (koji počinje u petak navečer i završava u subotu navečer) nije dozvoljeno kuhanje, židovske bi obitelji kuhale petkom kako bi imale pripremljenu hranu za subotu.

Jedno takvo jelo koje su pripremali bila je bijela riba (uglavnom bakalar), koju bi pržili u tankom sloju brašna. Tijesto je pomagalo očuvanju ribe, koja se tako mogla jesti i hladna idućeg dana, a pritom ne bi izgubila previše okusa.

Miris bakalara namamio je i njihove nove engleske susjede, do te mjere da su uskoro počeli prodavati prženu ribu na ulicama s pladnjeva. Priča o židovskom načinu čuvanja ribe ušla je u 18. stoljeću u britanske kuharice, a čak je i sam američki predsjednik Thomas Jefferson nakon posjeta Engleskoj pisao o "židovskom načinu prženja ribe".

Doduše, nitko nije siguran kako su krumpirići upali u igru. Općenito je krumpirima trebalo dulje da stignu do Engleske, a Belgijci će rado reći kako su baš oni izmislili pomfrit. Točnije, bila je to jedna žena koja je nakon smrzavanja rijeke jedne hladne zime 1680. godine izrezala krumpiriće na tanke dijelove u obliku ribe i prepržila ih na ulju kako bi prehranila svoju djecu.

Ono što se sigurno zna jest to da su u Engleskoj 1860-ih godina otvoreni prvi fish and chips dućani – neki smatraju kako je iza prvog takvog dućana stajao mladi židovski imigrant Joseph Malin, dok neki tvrde kako je to bio domaći čovjek u Manchesteru.

No, zar je više važno? Velika Britanija tako je u svojoj kuhinji, s kojom se svijet često šali, dobila jaki adut. A bome, nismo ni mi u ostatku svijeta imuni na okuse ove hrskave poslastice, pa se one mogu pronaći na menijima brojnih restorana.

Sastojci za fish and chips:

 • 55 grama brašna
 • 55 grama škrobnog brašna
 • 1 žličica praška za pecivo
 • 1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra
 • 80 ml hladnog tamnog piva
 • 80 ml hladne mineralne vode
 • 4 fileta ribe - 200 g oslića
 • 450 g krumpira
 • ulje za prženje, sol

Priprema fish and chipsa:

 1. Odvojite dvije žlice brašna. U velikoj zdjeli pomiješajte preostalo brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Lagano začinite prstohvatom soli i papra.
 2. Miješajući vilicom, dodajte pivo i gaziranu vodu u smjesu brašna i nastavite miješati dok ne dobijete gusto, glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da odstoji 30 minuta do 1 sat.
 3. U međuvremenu narežite krumpir i isperite ga pod hladnom tekućom vodom. Krumpir stavite u posudu s hladnom vodom i stavite na vatru. Kada zakuha, kuhajte 3 do 4 minute, procijedite i osušite papirnatim ručnicima. Držite ga u hladnjaku pokrivenog papirnatim ručnicima.
 4. Riblje filete stavite na papirnati ubrus i osušite. Lagano začinite s malo morske soli. Stavite dvije žlice brašna koje ste odvojili od smjese za tijesto u plitku zdjelu. Svaki riblji file ubacite u brašno i otresite višak pa ga umočite u tijesto i ispržite u ulju (oko osam minuta).
 5. Krumpir ispržite u loncu s puno vrućeg ulja, u više tura, i poslužite s ribom.
   

Zgrade bez prozora: Podsjetnik na vremena kada se plaćao porez na dnevnu svjetlost i svježi zrak Zazidani prozori, Engleska - 1 Zazidani prozori, Engleska - 2 Zazidani prozori, Engleska - 3 +3 Zazidani prozori, Engleska

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju