• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Coq au vin: Vrhunac francuske kuhinje koji je obožavao i Cezar

Francuska kuhinja oduvijek je na glasu kao jedna od najboljih na svijetu. Nudi mnoštvo raznih jela, no nijedno nije steklo takvu svjetsku slavu kao ''coq au vin''…
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 7.12.2022 08:45 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Prema legendi, jedna od najzaslužnijih osoba za ulazak ovog jela u francusku kuhinju, uz, naravno, kuhara koji je recept smislio, jest glavom i bradom Gaj Julije Cezar. Naime, ako je vjerovati pričama, nakon što je Cezar pokorio Galiju (gdje su tad bili Asterix i Obelix???), narod mu je sa željom da se naruga poklonio starog, žilavog pijetla. No, Cezarov kuhar očito je bio Gordon Ramsey svojeg vremena, te je od starog pijetla napravio čudo kojem se i danas dive diljem svijeta.

Treba priznati da recept nije dokumentiran sve do ranog 20. stoljeća, pa je stoga ta priča tek legenda. Ipak, smatra se da je jelo doista nastalo prije, a nešto slično njemu za piletinu u bijelom vinu našlo se u kuharici iz 1964. godine.

Osoba kojoj pijetao u vinu može zahvaliti za popularnost diljem svijeta ipak nije dobri stari Cezar, već slavna američka kuharica Julia Child. Ona je recept za coq au vin uvrstila u svoju kuharicu Mastering the Art of French Cooking iz 1961., a često ga je pripremala i u kuharskom showu The French Chef, koji se na ekranima prikazivao punih deset godina. Sve to doprinijelo je širenju popularnosti jela u Americi, pa se danas ovakav pijetao često naziva i jelom Julije Child.

U svakom slučaju, dosta smo pričali, povijest objasnili, pa je vrijeme da pokažemo i recept!

Sastojci za coq au vin:

  • 120 g debljih kockica slanine (tzv. slavonske sapunjare)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 kg pijetla
  • 200 g mrkve
  • 100 g celera
  • 60 ml šalice konjaka
  • 1 lovorov list
  • 1/4 žličice sušenog timijana
  • 20 lučica
  • 3 žlice brašna
  • 500 ml crnog vina
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice umaka od rajčice ili pasate
  • 200 g gljiva (šampinjona)

Priprema jela coq au vin: 

  1. U lonac s debljim dnom stavite maslinovo ulje, zagrijte ga na srednje jakoj vatri te mu dodajte kockice slanine. Čekajte neka slanina ispusti mast, a kockice porumene te lonac maknite s vatre i izvadite smeđe kockice, odnosno čvarke.
  2. Na preostaloj masnoći ispecite komade pijetla tako da fino porumene, a zatim sve prelijte konjakom. Čekajte da alkohol zakipi te pijetla flambirajte nekoliko sekundi pa vatru ugasite poklopcem.
  3. Dodajte mu lučice, sjeckano korjenasto povrće, lovorov list i timijan, polijte s malo juhe te poklopite. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri, s tim da na pola okrenete komade pijetla u loncu.
  4. Potom posipajte brašno po pijetlu u loncu i okrenite komade kako bi se brašno sjedinilo s umakom te kuhajte oko pet minuta.
  5. Zatim postepeno miješajući ulijevajte vino i temeljac kako se ne bi napravile grudice. Tekućina bi trebala taman prekriti pijetla.
  6. Dodajte sjeckani češnjak, sok od rajčice i slaninu pa kuhajte oko 90 minuta na laganoj vatri otklopljeno. Zatim dodajte gljive narezane na četvrtine i kuhajte još desetak minuta. Pijetla u vinu poslužite uz kuhani krumpir. Uživajte i dobar tek!

  • #Recepti
  • #coq au vin
  • #pjetao u vinu
  • #francuska kuhinja
  • #Julia Child
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijeno povijest Hvara
Pogled u prošlost
Uzbudljivi Paros: Predivni grčki otok koji je promijeno povijest Hvara
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Ispravite ih...
Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Otok od tristo čuda
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
U Zagrebu
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
TRAGEDIJA U SRBIJI
Ana Radović dvaput je zvala Hitnu iz razbijenog auta, vozač je imao pun dosje prekršaja. Shrvani otac: "Samo želim znati tko je on"
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj
OTKAZANO
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj: "U šoku smo i razočarani"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Ana de Armas oduševila je prirodnim izgledom bez šminke
snimili je paparazzi
Izgled bez šminke holivudske glumice zapanjio svijet, uistinu je prava ljepotica!
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić?
izbjegava javnost
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić? Osvanula je njezina najnovija fotka s jednog eventa!
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je tihi znak raka gušterače koji mnogi propuštaju – prepoznajte ga na vrijeme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Počeo egzodus?
Više od milijun korisnika prešlo na ovaj operativni sustav odmah nakon gašenja podrške za Windows 10
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
sport
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Komentar Ivice Mede
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
BRZ OPORAVAK!
Ivan Perišić se ozlijedio na utakmici protiv Liverpoola
tv
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
MasterChef: Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
NOVA BORBA
Od večeras u MasterChefu – platinasta kartica! Tko će je osvojiti?!
putovanja
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Glamurozne kombinacije s visokim čizmama
IZGLEDAJU MRAK
Visoke čizme su adut za glamurozna izdanja, a mi imamo tri takve kombinacije
Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić
Najdraži kolač ikad
Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama
sve
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
argentinac se pogubio
Video se pojavio na internetu: Lautaro bezobrazno nasrnuo na Modrića, pogledajte Lukinu reakciju
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Komentar Ivice Mede
Najskuplja zvijezda Dinama ispala iz momčadi: Kovačević vuče radikalnije poteze
Piletina u umaku od vina
coq au vin blanc

Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Svinjetina na bavarski Hrana i piće
    Nježno za budžet

    Omiljeno nedjeljno pečenje za manje od 10 eura za 4 osobe

  • Piletina u umaku od vina Hrana i piće
    coq au vin blanc

    Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

  • Piletina Mornay Hrana i piće
    Mornay

    Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close