Prema legendi, jedna od najzaslužnijih osoba za ulazak ovog jela u francusku kuhinju, uz naravno kuhara koji je recept smislio, jest glavom i bradom, Gaj Julije Cezar. Naime, ako je vjerovati pričama, nakon što je Cezar pokorio Galiju (gdje su tad bili Asterix i Obelix???), narod mu je sa željom da se naruga, poklonio starog žilavog pijetla. No, Cezarov kuhar očito je bio Gordon Ramsey svog vremena, te je od starog pijetla napravio čudo kojem se i danas dive diljem svijeta.

Treba priznati da recept nije dokumentiran sve do ranog 20. stoljeća pa je iz tog razloga ova priča gore tek legenda. Ipak, smatra se da je jelo doista nastalo prije, a nešto slično njemu 'Poulet au vin blanc' našlo se u kuharici iz 1964. godine.

Osoba kojoj pijetao u vinu može zahvaliti za popularnost diljem svijeta, ipak nije dobri stari Cezar, već slavna američka kuharica Julia Child. Ona je recept za 'Coq au vin' uvrstila u svoju kuharicu 'Mastering the Art of French Cooking' iz 1961., a često ga je pripremala i u kuharskom showu 'The French Chef' koji je na ekranima išao punih deset godina. Sve to je doprinijelo širenju popularnosti jela u Americi, pa se danas ovakav pijetao često naziva i jelom Julie Child.

U svakom slučaju, dosta smo pričali, povijest objasnili, pa je vrijeme da krenemo i na recept!

RECEPT - COQ AU VIN

Sastojci (6 – 8 osoba)
½ šalice debljih kockica slanine ( tzv. slavonske 'sapunjare')
2 žlice maslinovog ulja
3 kg pijetla, narezanog na komade
200g mrkve, narezane na kolutiće
100g celera, narezanog
¼ šalice konjaka
Sol i papar
1 lovorov list
1/4 žličice sušenog timjana
20 bisernih lučica
3 žlice brašna
500ml crnog vina
500ml pilećeg temeljca
1 ili 2 režnja češnjaka, sitno narezana
2 žlice soka od rajčice ili passate
200g gljiva (šampinjona) narezanih na četvrtine

Priprema: 
1. U lonac s debljim dnom stavite maslinovo ulje, zagrijte ga na srednje jakoj vatri te mu dodajte kockice slanine. Čekajte neka slanina ispusti mast, a kockice porumene, te lonac maknite s vatre i izvadite smeđe kockice odnosno čvarke.

2. Na preostaloj masnoći ispecite komade pijetla tako da fino porumene, a zatim sve prelijte s konjakom. Čekajte da alkohol zakipi te pijetla flambirajte nekoliko sekundi pa vatru ugasite poklopcem.

3. Dodajte mu lučice, korjenasto povrće, lovorov list i timijan, polijte s malo juhe te poklopite. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri s tim da na pola okrenete komade pijetla u loncu.

4. Potom posipajte brašno po pijetlu u loncu i okrenite komade kako bi se brašno sjedinilo s umakom te kuhajte oko 5 minuta.

5. Zatim postepeno miješajući ulijevajte vino i temeljac kako se ne bi napravile grudice. Tekućina bi trebala taman prekriti pijetla. Dodajte češnjak, sok od rajčice i smeđe kockice slanine odnosno čvarke i kuhajte oko 90min na laganoj vatri otklopljeno.

6. Zatim dodajte gljive i kuhajte još desetak minuta.

7. Pijetla u vinu poslužite uz kuhani krumpir. Uživajte i dobar tek!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju