• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Diže adrenalin: Ekstremni vinograd na terasi hrvatske pustinje

Pregršt je onih koji vožnju do mjesta na kojem nastaju vrhunska vina Stine, Majstor i Remek djelo – dok su živi, neće zaboraviti. Neki su plakali, drugi su izašli iz auta, a trećima je znalo i pozliti na putu do najvišeg otočnog vinograda u Lijepoj Našoj...

Nika Borovac 2.08.2019 09:30 komentari
viber Created with Sketch.
Stina Vino - 13
Stina Vino - 13 (Foto:Bluesun)

Galerija Stina Vino - 1 9 Stina Vino - 12 9 Stina Vino - 11 9 Stina Vino - 10 9

U trendu Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Gorski Kotar - 7 Za cijelo društvo Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu

Onima koji nisu naviknuli na makadamske ceste put džipom od Bola prema Murvici i najekstremnijem bračkom vinogradu na terasama pustinje, odnosno samostana Stipančić – prava je avantura. Ludi uspon, oštri zavoji i šljunak kojeg ponekad pogura kiša tako da se kotači imaju čime igrati, kao i pogled na provaliju koja završava u plićaku, velik su zalogaj.

Kad se prepričavaju doživljaji o obnovi stoljetnih terasa vinograda hotelijera Jake Andabaka, uspomena je zaista napretek. Od zimskih radova prije devet godina kad se sa sumnjom promatralo radnike koji vade borove trupce i pripremaju teren za sadnju loze, do najrazličitijih pustolovina posjetitelja koji su dolazili u izvidnicu.

Pregršt je onih koji vožnju do mjesta na kojem nastaju vrhunska vina Stine, plavac Majstor i Remek djelo – dok su živi neće zaboraviti. Na putu do najvišeg otočnog vinograda u Lijepoj Našoj koji se naginju i do četrdeset, pedeset stupnjeva neki su plakali, drugi su izašli iz auta, a trećima je znalo i pozliti. Baš kada pomisliš da više ne možeš – cilj. A na cilju – pogled od milijun kuna, sve do Visa!

Hrabri, koji se uspiju popeti i ugledaju panoramu koja otapa adrenalin, moćni suhozid i snažnu lozu požele čvrsto stisnuti ruku radnicima koji su zaslužni za današnje konture terroira, što izaziva divljenje. U obnovljenim, stoljetnim vinogradima amfiteatralnog oblika grožđe zrije na više od 500 metara.

Pogled u loze i horizont hipnotizira do te mjere da poželimo ostati do zalaska sunca i nakloniti se čaši plavca malog, sorti koja uživa u strmini i prodornom suncu. Vapnenačko tlo s dosta kamenja na strminama jedva dopušta kretanje, a kamoli pomoć strojeva.

Gospodin Andabak Gospodin Andabak (Foto: Bluesun)

Ne treba posebno objašnjavati da sve što se čini, čini se u korist aromatike, punoće, slasti i elegantne uravnoteženosti bračkog nektara. Jedna od perjanica, Plavac mali Remek djelo, radi se kao i Majstor, ali samo od najboljih položaja i samo za najboljih godina. Posebni okus i miris koji se dobivaju nakon fermentacije jedan su od pokazatelja toga hoće li vino biti dostojno etikete.

Grožđe za ovo vino fermentira u drvenim bačvama, a macerira čak mjesec do dva. Vrijeme je jedan od ključnih faktora da plavac mali preraste u Remek djelo. U ponajboljim baricima, koji ga ne maskiraju, nego zaokružuju, dozrijeva 12 mjeseci, a nakon punjenja boce su spremne tek nakon godinu dana.

Tako se primjerice 2011. proizvelo 3000 boca, kojima se cijena kreće oko petsto kuna, a potencijal starenja je odličan, što ga čini idealnim darom, kolekcionarskim primjerkom ili vinom za osobite prilike.

Snaga otoka, brački kamen, poslužio je kao inspiracija za etikete koje se, baš kao i vino – ne zaboravljaju. Od „praznih“, koje su u polumraku restorana na svečanim večerima zbunjivale one koji su ih ugledali po prvi put i u čudili se kako „tu niš' ne piše“, do onih iz novije linije Brač 1903, gdje bi gosti tek na drugi pogled shvatili da je boca ima etiketu, ali manju od poštanske markice.

No etikete niti su nevidljive niti prazne. Čista etiketa za brend Stina predstavlja komad kamena koji poziva kipara da ga oblikuje, platno koje provocira slikara ili pisca da ispiše svoje uspomene.

Stina Vino - 12 Stina Vino - 12 (Foto: Bluesun)

Najmanja vinska etiketa na svijetu osmišljena je za liniju Brač 1903 za bogomdan Bogondon (pošip, vugava i chardonnay) i Godiment za guštanje (plavac mali, syrah, merlot i cabernet sauvignon), a sve pod sloganom „Škrta zemlja, bogat duh“ kako bi se ostvarile lakše i svježe kupaže idealne za mala ljetna druženja.

Etikete su, takve, šokantne na prvu, pobrale najveće svjetske nagrade za dizajn, no ništa bez sadržaja. Samo deset godina nakon obnove stoljetnih vinograda gomilaju nagrade, a „preotele“ su i titulu najboljeg pošipa njegovoj autohtonoj lokaciji, Korčuli, i to na uglednom natjecanju u Bordeauxu – Challenge International du vin, gdje je 2016 brački pošip proglašen najboljim hrvatskim bijelim vinom.

Kad se spusti „s izvora“, odnosno ekstremnog terroira i uđe u Bol, more će pokazati put do dobre polazišne točke za istraživanje svih tih etiketa i nagrada, bačvi i kamena što čine vinsku slagalicu Stine.
Podrum Bol, u samom centru gradića u kojem se proizvodi vino Stina, izgrađen je 1903. godine za potrebe članova

Prve dalmatinske vinarske zadruge. Ondje njihovi nasljednici po strasti za lozom i vinskim zanatom znatiželjnicima otkrivaju odgovore na pitanja koja škakljaju maštu u šetnji između tankova i bačvi od slavonskog hrasta proizvedenih u Francuskoj.

Prisjetit će se vina koje je iz podruma otišlo za Pariz i medalje koja ga je pozlatila još 1909. na Međunarodnoj izložbi vina te pokazati sve posebnosti i skrivene kutke tog prostora koji je promijenio lice Bola.
Još i danas su sačuvane dvije betonske bačve iz tog davnog doba, nalik kakvim umjetničkim instalacijama, i obvezne su stanice u šetnji podrumom koji zadržava stari štih bez obzira na to što drži ljestvicu jednih od najsuvremenijih u Hrvatskoj.

Bol Bol (Foto: Bluesun)

Prije vinskih proba u kušaonici vrijedi proučiti i presjek zemlje kakva se nalazi u vinogradu, baciti oko na kalendar radova i proučiti etikete na kojima su ispisane poruke onih koji ne skrivaju ushićenje ovim krajem.

Uz pršut, sir i masline te odlično maslinovo ulje najbolje se prepustiti inspiraciji iz kamena i krenuti redom, pa dokle se već stigne. Tko može, od svježih preko odležalih, bijelih i crnih stići će i do iznimnog desertnog vina blagih bariknih nota.

U nizu nezobilaznih etiketa, osim spomenutog Prošeka, Remek djela te crnog Majstora zasigurno su i Pošip Majstor te Plavac Mali Barrique, a u Stini su ponosni su i na Prošek, Tribidrag, Vugavu, Opol te pjenušac.

Pitanje je postoji li na svijetu vinarija bliža moru – od plavetnila je dijele svega tri metra. Osobit je gušt pijuckati omiljenu Stinu upravo ondje, ali prepoznatljive etikete mogu se pronaći i u svim Bluesunovim hotelima i restoranima u kojima vlada filozofija da gostima treba pružiti priliku iskušati najbolje iz tog kraja što opija ljepotom na svakom koraku.

Most Eshima Ohashi Putovanja "Okomiti" most po kojemu se rijetki usude voziti

 

  • #piće
  • #stina
  • #Vino
  • #brač
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Neopisivo!
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Jednostavno, a prefino
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Neokolišaj
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Skandal u Istri: Policijski načelnik nosio sinu drogu, majka uništavala dokaze i dojavljivala informacije
obiteljska mreža
Policijski načelnik nosio sinu drogu u zatvor, majka uništavala dokaze
show
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
Piše liječnik
Upala porebrice: Simptomi koje ne smijete ignorirati
zabava
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
sport
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Nezamisliva tragedija u Srbiji! Umro poznati trener, sudac prekinuo utakmicu
Nije mu bilo spasa
Tragedija potresla Srbiju! Poznatom treneru pozlilo na utakmici, umro je
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
ANTE ZASLUŽUJE PRAVDU
Ne slušajte Delijine i Aspinallove hejtere, ovo je apsolutni dokaz da je borba prekinuta
tv
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
MasterChef: Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
DVIJE STRANE
Renata oplela po Ottu: "Ottovo ponašanje pokazuje nepoštivanje!" Je li vama bilo smiješno?
MasterChef: Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
NE PROPUSTITE!
Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
putovanja
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
BITNA JE I PREHRANA
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Šampanjac - 4
Živjeli!

Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

Svjetski dan šampanjca, koji se slavi četvrtog petka u listopadu, ove ćemo godine obilježiti uz zanimljivosti i slavne citate… NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Dalmatinske Vinske Ikone - 4 Aktualno
    Kušanje i masterclass

    Vinske ikone u Zagrebu: 40 vinara iz cijele Dalmacije predstavit će perjanice podruma

  • Kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti - 5 Hrana i piće
    Vrijedan pozornosti

    Ružno pače vinskog svijeta: Plavec žuti - sorta koja daje izvrsne pjenušce s karakterom šampanjaca

  • Šampanjac - 4 Hrana i piće
    Živjeli!

    Mjehurići sreće i elegancije: Zanimljivosti i slavni citati za svjetski dan šampanjca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close