U našoj potrazi za najboljim domaćim namirnicama put nas je doveo i do Slavonije, poznate po slasnim suhomesnatim proizvodima bez kojih ne može proći ni jedno druženje u ovim krajevima. Na svojem gospodarstvu Vladimir Sesar ispričao nam je sve o uzgoju svinja i životu u prekrasnoj Slavoniji.

U Kućancima Đakovačkim, odmah pored table s nazivom ovog mjesta, nalazi se Gospodarstvo Sesar na kojemu gospodin Vlado brine o ni manje ni više nego 1100 svinja. Ove njuškate životinje kod njega u štali hrane se i piju vodu po cijele dane i kada dosegnu 120 ili 130 kilograma, idu dalje. To se često dogodi za svega tri mjeseca. ''Brzo rastu zdrave svinje'', primijetio je naš chef na zadatku David Skoko, a ponosno je činjenicu potvrdio i naš domaćin, koji se od 1996. godine bavi uzgojem svinja nastavljajući obiteljsku tradiciju.

''Sve meso naših svinja ostaje u Hrvatskoj i radimo samo za hrvatsko tržište'', rekao je Vladimir Sesar i potvrdio kako se ono može naći i na policama Lidla.

Kako to već biva u Slavoniji, uz uzgoj svinja gospodin Vlado bavi se i poljoprivredom. Jedno s drugim ide, kaže nam.

Prekrasna žitna polja Slavonije Prekrasna žitna polja Slavonije (Foto: Nova Studio)

Za svoje potrebe radi i proizvode od svinjetine koje se nismo bunili kušati. ''Kulen, kulenova seka, slanina, čvarci i kobasice. To su mi najdraži proizvodi'', otkrio nam je Vlado, a David mu nije propustio pokazati i svoj najdraži brzi recept sa svinjetinom.

''Znam da u ovim krajevima to i nije baš popularno, ali ja volim krto meso više nego masno. Moram paziti na liniju'', dodao je David Skoko. Naš domaćin ustupio mu je svoju kuhinju, a poznati chef bacio se na posao.

Odlučio je spremiti prigodne ražnjiće od lungića nalik na dukate, ali u mediteranskom bilju, uz glazirane šampinjone i finu salatu od matovilca i cherry rajčica.

RECEPT - Ražnjići od lungića s glaziranim šampinjona i salatom od matovilca i cherry rajčica

Sastojci:
800g lungić
500g gljive
250g rukola
250g domaći zreli tvrdi sir
200g cherry rajčice
svježa kadulja
svježi timijan
svježi ružmarin
sol
papar
200 ml soja umaka
50 ml meda

Vladimir Sesar i David Skoko na Gospodarstvu Sesar Vladimir Sesar i David Skoko na Gospodarstvu Sesar (Foto: Nova Studio)

Priprema:
1. Narežite lungić na ploškice i stavite po tri na svaki ražnjić te ih začinite solju, paprom i uljem.

2. Gljive očistite i prerežite napola.

3. Dobro zagrijte gril tavu i malo dublju tavu za gljive. U tavu za gljive stavite malo ulja pa gljive koje posolite i popaprite. Kada gljive malo omekšaju, prelijte ih soja umakom i medom. Pomiješajte ih povremeno i dinstajte dok ne ispari tekućina i gljive postanu glazirane, sjajne.

4. Na gril tavu stavite ražnjiće, a na njih natrgani ružmarin, sitno narezanu kadulju i grančice timijana. Pecite tri minute s jedne strane i isto toliko s druge.

5. Pripremite salatu od matovilca i cherry rajčica narezanih napola, začinite je uljem i octom i na nju stavite sastrugani tvrdi domaći sir.

6. Servirajte meso i gljive te salatu sa strane i sve pokapajte preostalim umakom od gljiva. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju