• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #češnjak

David Skoko kuha kod OPG-a Balić: Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, pancetom i skutom

U našem serijalu ''Jedi domaće, podrži domaće s Davidom Skokom'' ovoga puta idemo tamo gdje vjerojatno nikad nije i neće kročiti nijedan vampir – na OPG Balić.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 7.07.2020 10:53 komentari
viber Created with Sketch.
Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom
Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom (Foto:Nova Studio)

Galerija Svježi češnjak OPG-a Balić 7 David Skoko kod OPG-a Balić 7 Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom 7 Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Kroz polje češnjaka koje se nalazi na samom istoku Hrvatske proveo nas je mladi vlasnik Marijan i za Skoku pripremio ekskluzivnu berbu.

Polje srijemskog češnjaka OPG-a Balić pod osunčanim nebom izgleda stvarno fotogenično. Naš chef David Skoko silazi s Marijanova traktora i s oduševljenjem promatra najveće polje češnjaka koje je vidio u životu. Gotovo je nemoguće zamisliti da je Marijan uzgoj češnjaka započeo s 200 kg sadnog materijala na 2000 m2 zemlje. Danas je posao proširio na 12 hektara i tu ne planira stati.

U poljoprivredu se zaljubio još kao dijete s obzirom na to da je sve krenulo kao obiteljski posao. Sada je to, kako kaže, nešto više i od posla, to je za njega stil života. U prilog mu ide i plodna zemlja njegovog rodnog kraja. ''Ovo tlo je jedno od najkvalitetnijih tala u Hrvatskoj, uz Sunce koje ga obasjava, imamo savršen spoj za uzgoj'', objašnjava Marijan Balić.

Plodne srijemske ravnice na kojima Marijan Balić uzgaja češnjak Plodne srijemske ravnice na kojima Marijan Balić uzgaja češnjak (Foto: Nova Studio)

Kao diplomirani ekonomist, Marijan je prepoznao da na tržištu postoji potreba za domaćim češnjakom i tako krenuo u ozbiljnu proizvodnju. ''Domaći češnjak možete prepoznati po tome što nije savršen, različitih je veličina i intenzivnog je okusa kad se zareže – osjetit ćete eksploziju mirisa i okusa'', objasnio je te dodao da svaki njihov češnjak prolazi kroz ruke. ''Češnjak je specifična kultura i zahtijeva ručnu obradu. Dio smo mehanizirali, ali češnjak mora proći kroz ruku'', napominje Marijan dok nam pokazuje kako to izgleda u praksi, koja se unatoč mehanizaciji kod ove kulture nije promijenila od pamtivijeka.

Njegov mladi i svježi srijemski češnjak može se naći na policama Lidlove tržnice diljem Hrvatske, a uskoro očekujemo i crni češnjak koji je nastao Marijanovim eksperimentiranjem sa složenim procesom fermentacije i stvorio premium proizvod koji smo morali kušati. Nalik na pastu ili više gumeni bombon, crni češnjak, za razliku od svježeg, blagog je slatkasto-kiselkastog okusa nalik na suhe šljive s orašastim notama.

Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić (Foto: Nova Studio)

OPG Balić uskoro će započeti s preradom ovogodišnjeg svježeg češnjaka u crni, a David Skoko nije propustio priliku s prošlogodišnjim skuhati finu kremastu tjesteninu punu okusa. Čak dvije vrste češnjaka, svježe cherry rajčice, dimljena panceta i za kraj kremasta skuta s kojom se obavila domaća tjestenina bili su savršen spoj za zadnje jelo naše avanture u potrazi za vrhunskim domaćim proizvodima.

RECEPT - Domaća tjestenina s dvije vrste češnjaka, pancetom, cherry rajčicama i skutom

Sastojci: (za 2 osobe)

Za tjesteninu:
100 g brašna
jedno jaje
sol

Za umak:
1 glavica crnog češnjaka
2 režnja češnjaka
150 g cherry rajčice
200 g pancete
250 g domaće skute
sol
papar
chilli pahuljice

Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom (Foto: Nova Studio)

Priprema:
1. Umijesite jednostavnu tjesteninu od brašna, jaja i prstohvata soli. Tijesto mijesite sve dok ne bude čvrsto i glatko, što ga više mijesite, to će ono biti čvršće i elastičnije. Ostavite ga neka odmori zamotano u foliji u hladnjaku na barem pola sata. Potom ga razvaljajte i narežite na rezance debljine pola centimetra.

2. Narežite pancetu na sitne kockice i kratko ju popržite, zatim joj dodajte češnjak narezan na sitne kockice i tanke ploškice pa odmah nakon i rajčice narezane na polovice. Posolite, popaprite i kratko sotirajte. Umaku dodajte nadrobljenu skutu.

3. Svježu tjesteninu kuhajte oko minutu u kipućoj vodi pa je odmah nakon toga s malo vode od kuhanja stavite u umak te sotirajte kratko s umakom. Poslužite odmah toplo. U slast!

 

  • #češnjak
  • #OPG Balić
  • #david skoko
  • #okusi zavičaja
  • #okusizavicaja
  • #lidl
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 10 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Rosti od krumpira s lukom i dimljenom paprikom
Jedi domaće, podrži domaće

David Skoko kuha kod OPG-a Vinković: Jednostavno genijalni zapečeni popečci od mladog krumpira s lukom i dimljenom paprikom

U našem serijalu ''Jedi domaće, podrži domaće s Davidom Skokom'' ovaj smo put otišli u potragu za najfinijim domaćim krumpirom. A kamo otići po tu namirnicu koju baš svatko voli nego u mjesto koje joj je podiglo spomenik, i to prvi takav u svijetu.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bogata salata od piletine s pečenim zeljem i dva izvrsna dressinga Hrana i piće
    Jedi domaće, podrži domaće

    Skoko kuha kod OPG-a Zagorec: Bogata salata s piletinom u kojoj se nespojivi sastojci ljube

  • Rosti od krumpira s lukom i dimljenom paprikom Hrana i piće
    Jedi domaće, podrži domaće

    David Skoko kuha kod OPG-a Vinković: Jednostavno genijalni zapečeni popečci od mladog krumpira s lukom i dimljenom paprikom

  • Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu Hrana i piće
    Lidl donosi

    Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close