Kroz polje češnjaka koje se nalazi na samom istoku Hrvatske proveo nas je mladi vlasnik Marijan i za Skoku pripremio ekskluzivnu berbu.
Polje srijemskog češnjaka OPG-a Balić pod osunčanim nebom izgleda stvarno fotogenično. Naš chef David Skoko silazi s Marijanova traktora i s oduševljenjem promatra najveće polje češnjaka koje je vidio u životu. Gotovo je nemoguće zamisliti da je Marijan uzgoj češnjaka započeo s 200 kg sadnog materijala na 2000 m2 zemlje. Danas je posao proširio na 12 hektara i tu ne planira stati.
U poljoprivredu se zaljubio još kao dijete s obzirom na to da je sve krenulo kao obiteljski posao. Sada je to, kako kaže, nešto više i od posla, to je za njega stil života. U prilog mu ide i plodna zemlja njegovog rodnog kraja. ''Ovo tlo je jedno od najkvalitetnijih tala u Hrvatskoj, uz Sunce koje ga obasjava, imamo savršen spoj za uzgoj'', objašnjava Marijan Balić.
Plodne srijemske ravnice na kojima Marijan Balić uzgaja češnjak (Foto: Nova Studio)
Kao diplomirani ekonomist, Marijan je prepoznao da na tržištu postoji potreba za domaćim češnjakom i tako krenuo u ozbiljnu proizvodnju. ''Domaći češnjak možete prepoznati po tome što nije savršen, različitih je veličina i intenzivnog je okusa kad se zareže – osjetit ćete eksploziju mirisa i okusa'', objasnio je te dodao da svaki njihov češnjak prolazi kroz ruke. ''Češnjak je specifična kultura i zahtijeva ručnu obradu. Dio smo mehanizirali, ali češnjak mora proći kroz ruku'', napominje Marijan dok nam pokazuje kako to izgleda u praksi, koja se unatoč mehanizaciji kod ove kulture nije promijenila od pamtivijeka.
Njegov mladi i svježi srijemski češnjak može se naći na policama Lidlove tržnice diljem Hrvatske, a uskoro očekujemo i crni češnjak koji je nastao Marijanovim eksperimentiranjem sa složenim procesom fermentacije i stvorio premium proizvod koji smo morali kušati. Nalik na pastu ili više gumeni bombon, crni češnjak, za razliku od svježeg, blagog je slatkasto-kiselkastog okusa nalik na suhe šljive s orašastim notama.
Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić (Foto: Nova Studio)
OPG Balić uskoro će započeti s preradom ovogodišnjeg svježeg češnjaka u crni, a David Skoko nije propustio priliku s prošlogodišnjim skuhati finu kremastu tjesteninu punu okusa. Čak dvije vrste češnjaka, svježe cherry rajčice, dimljena panceta i za kraj kremasta skuta s kojom se obavila domaća tjestenina bili su savršen spoj za zadnje jelo naše avanture u potrazi za vrhunskim domaćim proizvodima.
RECEPT - Domaća tjestenina s dvije vrste češnjaka, pancetom, cherry rajčicama i skutom
Sastojci: (za 2 osobe)
Za tjesteninu:
100 g brašna
jedno jaje
sol
Za umak:
1 glavica crnog češnjaka
2 režnja češnjaka
150 g cherry rajčice
200 g pancete
250 g domaće skute
sol
papar
chilli pahuljice
Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom (Foto: Nova Studio)
Priprema:
1. Umijesite jednostavnu tjesteninu od brašna, jaja i prstohvata soli. Tijesto mijesite sve dok ne bude čvrsto i glatko, što ga više mijesite, to će ono biti čvršće i elastičnije. Ostavite ga neka odmori zamotano u foliji u hladnjaku na barem pola sata. Potom ga razvaljajte i narežite na rezance debljine pola centimetra.
2. Narežite pancetu na sitne kockice i kratko ju popržite, zatim joj dodajte češnjak narezan na sitne kockice i tanke ploškice pa odmah nakon i rajčice narezane na polovice. Posolite, popaprite i kratko sotirajte. Umaku dodajte nadrobljenu skutu.
3. Svježu tjesteninu kuhajte oko minutu u kipućoj vodi pa je odmah nakon toga s malo vode od kuhanja stavite u umak te sotirajte kratko s umakom. Poslužite odmah toplo. U slast!