Kroz polje češnjaka koje se nalazi na samom istoku Hrvatske proveo nas je mladi vlasnik Marijan i za Skoku pripremio ekskluzivnu berbu.

Polje srijemskog češnjaka OPG-a Balić pod osunčanim nebom izgleda stvarno fotogenično. Naš chef David Skoko silazi s Marijanova traktora i s oduševljenjem promatra najveće polje češnjaka koje je vidio u životu. Gotovo je nemoguće zamisliti da je Marijan uzgoj češnjaka započeo s 200 kg sadnog materijala na 2000 m2 zemlje. Danas je posao proširio na 12 hektara i tu ne planira stati.

U poljoprivredu se zaljubio još kao dijete s obzirom na to da je sve krenulo kao obiteljski posao. Sada je to, kako kaže, nešto više i od posla, to je za njega stil života. U prilog mu ide i plodna zemlja njegovog rodnog kraja. ''Ovo tlo je jedno od najkvalitetnijih tala u Hrvatskoj, uz Sunce koje ga obasjava, imamo savršen spoj za uzgoj'', objašnjava Marijan Balić.

Plodne srijemske ravnice na kojima Marijan Balić uzgaja češnjak Plodne srijemske ravnice na kojima Marijan Balić uzgaja češnjak (Foto: Nova Studio)

Kao diplomirani ekonomist, Marijan je prepoznao da na tržištu postoji potreba za domaćim češnjakom i tako krenuo u ozbiljnu proizvodnju. ''Domaći češnjak možete prepoznati po tome što nije savršen, različitih je veličina i intenzivnog je okusa kad se zareže – osjetit ćete eksploziju mirisa i okusa'', objasnio je te dodao da svaki njihov češnjak prolazi kroz ruke. ''Češnjak je specifična kultura i zahtijeva ručnu obradu. Dio smo mehanizirali, ali češnjak mora proći kroz ruku'', napominje Marijan dok nam pokazuje kako to izgleda u praksi, koja se unatoč mehanizaciji kod ove kulture nije promijenila od pamtivijeka.

Njegov mladi i svježi srijemski češnjak može se naći na policama Lidlove tržnice diljem Hrvatske, a uskoro očekujemo i crni češnjak koji je nastao Marijanovim eksperimentiranjem sa složenim procesom fermentacije i stvorio premium proizvod koji smo morali kušati. Nalik na pastu ili više gumeni bombon, crni češnjak, za razliku od svježeg, blagog je slatkasto-kiselkastog okusa nalik na suhe šljive s orašastim notama.

Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić Češnjak mora proći kroz ruke, OPG Balić (Foto: Nova Studio)

OPG Balić uskoro će započeti s preradom ovogodišnjeg svježeg češnjaka u crni, a David Skoko nije propustio priliku s prošlogodišnjim skuhati finu kremastu tjesteninu punu okusa. Čak dvije vrste češnjaka, svježe cherry rajčice, dimljena panceta i za kraj kremasta skuta s kojom se obavila domaća tjestenina bili su savršen spoj za zadnje jelo naše avanture u potrazi za vrhunskim domaćim proizvodima.

RECEPT - Domaća tjestenina s dvije vrste češnjaka, pancetom, cherry rajčicama i skutom

Sastojci: (za 2 osobe)

Za tjesteninu:
100 g brašna
jedno jaje
sol

Za umak:
1 glavica crnog češnjaka
2 režnja češnjaka
150 g cherry rajčice
200 g pancete
250 g domaće skute
sol
papar
chilli pahuljice

Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom Kremasta tjestenina s dvije vrste češnjaka, cherry rajčicama, pancetom i skutom (Foto: Nova Studio)

Priprema:
1. Umijesite jednostavnu tjesteninu od brašna, jaja i prstohvata soli. Tijesto mijesite sve dok ne bude čvrsto i glatko, što ga više mijesite, to će ono biti čvršće i elastičnije. Ostavite ga neka odmori zamotano u foliji u hladnjaku na barem pola sata. Potom ga razvaljajte i narežite na rezance debljine pola centimetra.

2. Narežite pancetu na sitne kockice i kratko ju popržite, zatim joj dodajte češnjak narezan na sitne kockice i tanke ploškice pa odmah nakon i rajčice narezane na polovice. Posolite, popaprite i kratko sotirajte. Umaku dodajte nadrobljenu skutu.

3. Svježu tjesteninu kuhajte oko minutu u kipućoj vodi pa je odmah nakon toga s malo vode od kuhanja stavite u umak te sotirajte kratko s umakom. Poslužite odmah toplo. U slast!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju