U međimurskoj Belici posjetili smo OPG Vinković, sami ubrali mladi krumpir te od njega napravili nešto jednostavno i fora. Imali smo priliku ubrati one najslađe male plodove, a ''komercijalne'' primjerke, kako ih g. Vinković voli nazivati, za koji dan moći ćete pronaći na Lidlovoj tržnici.

Okusi zavičaja Okusi zavičaja (Foto: Nova Studio)

Vlasnik Zlatko Vinković otkrio nam je kako prepoznati domaći mladi krumpir, koje su tajne uspjeha njegova nekoć malog OPG koji se s godinama pretvorio u impozantno skladište i velika polja krumpira i luka, ali i drugog povrća poput batata, tikva, ljutike i cikle.

''Vidite po čemu se prepoznaje hrvatski mladi krumpir. On se mora sam guliti pa mu nije potrebno skidati koru gulilicom ili nožem, već ga je dovoljno samo dobro oprati'', kaže Vinković, koji u ovo toplije vrijeme muku muči sa skladištenjem. Srećom, njegovo se skladište brzo prazni zbog suradnje s Lidlom, zbog kojeg se njegov posao razvio iz malog OPG-a u ozbiljnu proizvodnju. S ovim velikim trgovačkim lancem radi otkad su došli u Hrvatsku i tražili lokalne dobavljače za povrće koje će nuditi kupcima. Njihova suradnja nije bila poljuljana ni u ova nepredvidiva vremena, pa je g. Vinković zahvalan i ponosan što je sve išlo kao i inače.

''Rezultat rada iz ovog malog skladišta pored našeg obiteljskog doma je ono veliko reprezentativno skladište u kojem je i pakirnica, a iz kojeg opskrbljujemo Lidlove trgovačke lance'', rekao je Vinković, čiji su sin i kći nakon diplome ostali s njim u polju te se nada da će jednoga dana u potpunosti preuzeti obiteljski posao.

OPG Vinković OPG Vinković (Foto: Nova Studio)

U Lidlovim trgovinama neće nedostajati ni luka sve dok postoji obiteljsko gospodarstvo gospodina Vinkovića, kaže nam marljivi Međimurac, koji sa svojom obitelji i radnicima brine o 40 hektara polja tog povrća koje nam tjera suze na oči.

''Kod nas doma sigurno nikada ne fali luka i krumpira. Supruga obično kuha, ali ja volim krumpir na sve načine'', rekao nam je i prepustio kuhinju Davidu Skoki, koji mu je odlučio spremiti krumpir na svoj način. Iako je u receptu koristio gotovo sve sastojke kao i kod poznatog međimurskog ''kalapajsanog kalampera'', od domaćih krumpira napravio je rostije, krasan prilog koji može biti i samostalno jelo.

Rosti od krumpira s lukom i dimljenom paprikom Rosti od krumpira s lukom i dimljenom paprikom (Foto: Nova Studio)

RECEPT – Rosti od krumpira s lukom i dimljenom paprikom

Sastojci:

1 kg krumpira
1 veći luk
60 g maslaca
pola šalice kiselog vrhnja
vlasac ili zeleni dio domaćeg luka
limun
dimljena paprika
sol i papar

Priprema:

1. Naribajte krumpir, malo ga posolite, stavite ga u cjedilo i istisnite vodu. Pomozite si i rukama ako se radi o mladom krumpiru koji ima više vode. Osušite ga papirnatim ručnikom.

2. Naribanom krumpiru dodajte sitno sjeckani luk, papar i žličicu ili dvije dimljene paprike te omekšali maslac.

3. Na srednje jaku vatru stavite veliku tavu s neprianjajućim dnom i s dovoljno ulja (oko jedan centimetar). Žlicom u tavu stavljajte krumpire s lukom, malo spljoštite i pržite deset minuta na svakoj strani. Žlicom s prorezima izvadite popečke i odložite ih na tanjur na koji ste stavili papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.

4. Poslužite uz umak od kiselog vrhnja koji možete napraviti u svega dvije do tri minute. U kiselo vrhnje dodajte malo soli, papra, kap do dvije limuna i isto toliko maslinova ulja te sitno narezani vlasac ili zeleni dio luka. Rostije poslužite samostalno ili kao prilog. U slast!

 Sve za ovaj recept kao i za druge recepte koje će Skoko pripremati možete pronaći na Lidlovim online kanalima, a namirnice lokalnih OPG-ova koje ćemo posjećivati u našem serijalu, u svom Lidlu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju