Ovaj tjedan želimo jesti dekadentna i sočna jela koja ne zahtijevaju višesatnu pripremu. Točnije, želimo jesti comfort food – utješnu hranu punu finih i prepoznatljivih okusa.
Na jelovniku će se naći klasični specijaliteti hrvatske kuhinje poput pečene piletine s krumpirom ili svinjskih medaljona u umaku od gljiva, ali i poneki internacionalni hit.
Za #MeatlessMonday predlažemo vam biljnu verziju špageta bolonjez koji umjesto mljevena mesa koristi ukusnu kombinaciju leća i gljiva. Nudimo vam i recept za kombinaciju gustog variva i curryja od piletine s rižom.
Ljubitelji ribe uživat će u našem izboru za petak – pečenom lososu u finom umaku na bazi limuna, kapara, bijelog vina i maslaca, a nismo zaboravili niti ljubitelje slatkog kojima predlažemo pripremu tres leches torte za koji mnogi kažu da je najsočnija torta na svijetu.
Ragu od leće i gljiva poslužite uz kuhanu tjesteninu (Foto: Shutterstock)
Nastavite čitati tekst i pronađite po jedan opasno dobar recept za svaki dan ovoga tjedna u kojemu ćete zaista uživati.
Ponedjeljak, 4.9. – Ragu od leće i gljiva sa širokim rezancima
Ragu je ukusan i gust talijanski umak koji se tradicionalno priprema od mesa, koncentrata rajčice, luka i crvenog vina, a najčešće poslužuje uz kuhanu tjesteninu. Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, možete napraviti ukusnu povrtnu alternativu. Kao glavni izvor bjelančevina upotrijebite zelenu leću, a sljubite je sa sočnim gljivama. Imamo recept.
Utorak, 5.9. – Gusto varivo s piletinom i rižom
Jeste li ikada čuli za mulligatawny? Riječ je britansko-indijskoj gastronomskoj poslastici – kombinaciji variva i curryja od piletine, a koje se kuha s dodatkom riže i povrća. Najbolje od svega? Ovo jelo se priprema u jednom loncu. Evo i recepta.
Piccata s lososom (Foto: Getty Images)
Srijeda, 6.9. – Domaće lepinje punjene jajima i povrćem
Meke i vruće lepinje punjene jajima i povrćem specijalitet su u Ugandi, gdje se rolex rola na svakom koraku. Možete ga pripremiti i kod kuće uz ovaj jednostavni recept.
Četvrtak, 7.9. – Svinjski file s gljivama
Svinjski file i gljive u kremastom umaku savršena su kombinacija koju možete poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili rižu i omiljenu salatu. Za delikatniji okus luk možete zamijeniti ljutikom, a umjesto mesnog temeljca poslužit će i povrtni. Imamo recept.
Petak, 8.9. – Losos u finom umaku
Piccata je talijansko tradicionalno jelo od mesa, najčešće piletine ili teletine, u finom umaku od limuna, kapara, bijelog vina i maslaca. U ovom receptu zamijenili smo klasično meso s fileom lososa, s kojim se umak za piccatu izvrsno se slaže.
Subota, 9.9. – Tres leches torta
Tres Leches se često naziva najsočnijom tortom na svijetu. Riječ je o latinoameričkom desertu koji obuhvaća pečeni biskvit obilno zaliven trima različitim vrstama mliječnih proizvoda, poput kondenziranog slatkog mlijeka, evaporiranog mlijeka i vrhnja za kavu.
Možete ga po želji preliti čokoladnom glazurom ili šlagom, a najbolje paše uz kavu ili čaj. Ne čudi, stoga, što ga mnogi jedu za doručak. Evo i kako se priprema.
Nedjelja, 10.9. – Pečena piletina s krumpirom
Za kraj tjedna predlažemo vam klasični nedjeljni ručak – pečenu piletinu s krumpirom koji se priprema u jednoj tepsiji. Točnije, pečene pileće zabatke s krumpirom u finoj marinadi na bazi ulja, češnjaka, limuna i pokojeg začina. Recept je toliko jednostavan da ga mogu pripremiti i najveći početnici u kuhanju.
7 predobrih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja morate probati +0