Piccata je talijansko tradicionalno jelo od mesa, najčešće piletine ili teletine, u finom umaku od limuna, kapara, bijelog vina i maslaca. U ovom receptu zamijenili smo klasično meso s fileom lososa, s kojim se umak za piccatu izvrsno se slaže.
Ako se bojite da će vam se riblji file raspasti pri prženju, otkrit ćemo vam trik. Ribu možete peći samo s jedne strane u poklopljenoj tavi, pa će je onda zapravo para fino kuhati, a donja strana će se pržiti. Kada donja srana fileta dobije lijepu boju čitav komad bit će gotov ali neće se raspadati kao gad ga okrećete i pržite s obje strane.
Piccata s lososom dobro se slaže s tjesteninom, rižom i kuhanim povrćem, a pri posluživanju donju stranu fileta, onu koja se zapržila, okrenite prema gore.
Vrijeme pripreme: 40 minuta.
Sastojci za piccatu s lososom:
- 600 g fileta lososa, 4 jednaka komada
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica papra
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
- 2 čajne žličice brašna
- 125 ml suhog bijelog vina
- 60 ml vode
- 2 žlice kapara, ispranih
- 1 čajna žličica naribane limunove korice
- 1 žlica soka od limuna
- 60 g maslaca, nareznog na 4 dijela
- nasjeckanog svježeg kopra, po ukusu
Priprema piccate s lososom:
- Pospite filete lososa sa pola čajne žličice soli i pola žličice papra.
- Zagrijavajte ulje u tavi na srednje jakoj vatri dok se ne počne dimiti. Stavite filete u tavu. Poklopite i kuhajte dok donja strana fileta ne dobije boju, oko 7 minuta. Maknite s vatre i prebacite filete lososa na pladanj za posluživanje, zapečenom stranom prema gore,
- Vratite tavu na vatru srednje jačine. Dodajte češnjak i kratko ga popržite, oko 30 sekundi. Umiješajte brašno i nakon 15 sekundi dodajte vino, vodu, kapare, limunovu koricu, sok i preostalu sol i papar. Pustite da umak zavrije i kuhajte još 30 sekundi.
- Ugasite vatru pa umiješajte maslac, komad po komad. Na kraju u umak dodajte kopar. Žlicom prelijte umak preko lososa i poslužite s tjesteninom ili rižom.
Dobar tek!