Na što prvo pomislite kad čujete pojam "balkanska kuhinja"? Razmišljate li o dalmatinskoj pašticadi, sarajevskim ćevapima, pljeskavicama, vješalicama i Karađorđevoj šnicli? Ili vam prvo na pamet padaju soparnik, krumpiruša i đuveč?
Iako postoji dobar dio autohtonih balkanskih recepata koji se pripremaju isključivo od namirnica biljnog porijekla, ustalilo se mišljenje kako se na ovim prostorima uglavnom jede meso – i to u velikim količinama. Balkan i veganski recepti do studenog 2022. godine činili su se kao naizgled nespojivi pojmovi, a onda se na tržištu pojavila kuharica koja je sve promijenila.
"Balkan Vegan" autorski je projekt bračnog para Šarkanović, točnije Jelene Šarkanović, koja je odlučila približiti balkanske okuse ljudima koji jedu hranu biljnog porijekla.
"Igor i ja već više od dvadeset godina ne konzumiramo meso, a skoro deset godina smo vegani. Kada se rodio naš sin Bor, primijetili smo da ima alergiju koja se odražavala na njegovoj koži kao crvenilo i jak svrbež. Budući da se naš sin hranio samo majčinim mlijekom, nešto što sam ja unosila u svoje tijelo ga je iritiralo. Testovi za male bebe su nepouzdani, pa sam morala biti na različitim prehrambenim režimima kako bih utvrdila što uzrokuje probleme. Tek kad sam izbacila mliječne proizvode iz prehrane, alergija je potpuno nestala", ovim riječima započinje svoju priču Jelena Šarkanović.
Jelena, Igor i sin Bor su vegani (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)
Bračni par Šarkanović počeo je istraživati zašto su mlijeko i mliječni proizvodi takvi alergeni te se upoznao s neugodnim istinama o tretiranju životinja u prehrambenoj industriji pred kojima mnogi (ne)svjesno zatvaraju oči.
"Od tog trenutka cijela se naša obitelj s poštovanjem odnosi prema svim živim bićima i hrani isključivo na biljnoj osnovi", dodaje naša sugovornica.
BALKAN VEGAN
S obzirom na to da je Jelena rođena u Novom Mestu u Sloveniji, a njezin suprug Igor u Tuzli u Bosni i Hercegovini, imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi balkanskih jela s namirnicama biljnog porijekla u vlastitom domu. Upravo su to iskustvo pretočili u knjigu po imenu "Balkan Vegan", koja donosi 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kava i slatko.
"Pri odabiru recepata za knjigu nisam se fokusirala na jela poput ćevapa jer je balkanska kuhinja mnogo bogatija i raznovrsnija od toga. Recepte sam skupljala odasvud te ih modificirala na svoj način. Najzanimljiviji su mi bili stari recepti naših mama i baka. Neki recepti su gotovo zaboravljeni – poput popare i pihtije od boba."
Mnogo recepata u knjizi u osnovi je vegansko jer u prošlosti ljudi nisu jeli toliko mesa kao danas, a na stolovima ih je bilo samo za praznike. Ona jela koja pak sadrže meso u originalom receptu, poput sarme ili punjenih paprika, zamijenjena su cjelovitim veganskim alternativama.
Iako se na tržištu danas može naći čitav spektar veganskih alternativa za namirnice životinjskog porijekla, poput realnih biljnih zamjena za mljeveno meso, pa čak i odrezaka koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane – oni nisu uvršteni u knjigu.
Autorica knjige Balkan Vegan (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)
"Gledala sam da se sastojci mogu kupiti u običnim prehrambenim prodavaonicama i da koristim što manje prerađenu hranu. Tako sam nekad koristila tofu ili komadiće soje, a u većini su to bile mahunarke, bademi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, heljda, gljive", ističe autorica.
Uz recepte, u knjizi "Balkan Vegan" mogu se naći i brojni savjeti za kuhanje s namirnicama biljnog porijekla.
"Da, u knjizi su različiti savjeti i zanimljivosti vezane za hranu kako bi knjiga bila interesantna i korisna za one koji jedu veganski, ali i za one koji žele malo obogatiti svoj jelovnik."
ZAGRIZI SA ZADOVOLJSTVOM
Knjiga je objavljena na bosansko-hrvatsko-srpskom, engleskom i njemačkom jeziku te polučila velik interes u Austriji, gdje tročlana obitelj živi i radi. Zajedno su pokrenuli i blog Bite With Zest (Zagrizi sa zadovoljstvom), preko kojeg možete nabaviti ovu kuharicu, a na kojem već više od godine dana dijele veganske recepte, zanimljivosti u veganskom načinu života i prirodi.
Knjiga "Balkan Vegan" može se kupiti i u udruzi "Prijatelji životinja" te u knjižari Planetopija u Zagrebu.
"Svijest ljudi o zdravoj ishrani sve se više mijenja širom svijeta, a tako i na Balkanu. Za to postoje brojni razlozi. Mnogi ljudi prelaze na ovakav način prehrane zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog toga što žele doprinijeti očuvanju životne sredine. Također, sve više ljudi postaje svjesno problema životinjskog nasilja i eksploatacije koja se događa u industriji hrane.
Znamo da nije lako promijeniti svoje navike, ali svaki pojedinac može donijeti odluku. S portalom BITEwithZEST želimo obogatiti način pripreme hrane i pokazati kako kroz hranu možemo pokazati suosjećanje prema životinjama te kako možemo doprinijeti boljem svijetu za sve nas i okoliš. Za našu knjigu Balkan VEGAN kažemo: 'Balkan u srcu, vegan po izboru'", zaključuje priču Jelena Šarkanović.
Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)
Jelena Šarkanović s čitateljima Punkufer.hr-a podijelila je i svoj recept za sarmu napravljenu od namirnica biljnog porijekla iz kuharice Balkan Vegan.
Sastojci za vegansku sarmu:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 300 g bijele riže
- 300 ml pasirane rajčice
- 50 g crvene leće
- 50 g zelene leće
- 50 g dimljenog tofua
- 50 g drobljenih oraha
- 3 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 stapka celera
- 1 lovorov list
- ulje
- sol i papar
- mljevena paprika
- svježi peršin
Priprema veganske sarme:
- Dobro operite rižu i leću.
- Na ulju izdinstajte nasjeckani luk i češnjak, mrkvu, celer, listove peršina, zdrobljene orahe, sol i papar.
- Dodajte ocijeđenu rižu i leću. Sve dobro izmiješajte i dinstajte tri do pet minuta.
- Tim nadjevom punite pripremljene listove kupusa i zamotajte sarme tako da budu kompaktne.
- Dno posude prvo pokrijte listovima kupusa i na njih slažite sarme.
- U tavi na dvije do tri žlice ulja lagano zagrijte mljevenu papriku i dodajte pasiranu rajčicu. Tim umakom prelijte sarme.
- Dodajte vode toliko da sve sarme budu prekrivene, stavite lovorov list i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode ako će biti potrebno.
- Sarmu možete poslužiti samu ili uz pire od krumpira. Dobar tek!
Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje +0