• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #balkan vegan

Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta koji sarmu kuha bez grama mljevenog mesa

Balkan Vegan donosi 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kava i slatko.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 28.03.2023 10:19 komentari
viber Created with Sketch.
Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3
Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3 (Foto:Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Galerija Jelena, Igor i sin Bor su vegani 0 Autorica knjige Balkan Vegan 0 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović 0 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3 0

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Suloszowa - 4 Hit na društvenim mrežama Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara

Na što prvo pomislite kad čujete pojam "balkanska kuhinja"? Razmišljate li o dalmatinskoj pašticadi, sarajevskim ćevapima, pljeskavicama, vješalicama i Karađorđevoj šnicli? Ili vam prvo na pamet padaju soparnik, krumpiruša i đuveč?

Iako postoji dobar dio autohtonih balkanskih recepata koji se pripremaju isključivo od namirnica biljnog porijekla, ustalilo se mišljenje kako se na ovim prostorima uglavnom jede meso – i to u velikim količinama. Balkan i veganski recepti do studenog 2022. godine činili su se kao naizgled nespojivi pojmovi, a onda se na tržištu pojavila kuharica koja je sve promijenila.

"Balkan Vegan" autorski je projekt bračnog para Šarkanović, točnije Jelene Šarkanović, koja je odlučila približiti balkanske okuse ljudima koji jedu hranu biljnog porijekla.

"Igor i ja već više od dvadeset godina ne konzumiramo meso, a skoro deset godina smo vegani. Kada se rodio naš sin Bor, primijetili smo da ima alergiju koja se odražavala na njegovoj koži kao crvenilo i jak svrbež. Budući da se naš sin hranio samo majčinim mlijekom, nešto što sam ja unosila u svoje tijelo ga je iritiralo. Testovi za male bebe su nepouzdani, pa sam morala biti na različitim prehrambenim režimima kako bih utvrdila što uzrokuje probleme. Tek kad sam izbacila mliječne proizvode iz prehrane, alergija je potpuno nestala", ovim riječima započinje svoju priču Jelena Šarkanović.

Jelena, Igor i sin Bor su vegani Jelena, Igor i sin Bor su vegani (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Bračni par Šarkanović počeo je istraživati zašto su mlijeko i mliječni proizvodi takvi alergeni te se upoznao s neugodnim istinama o tretiranju životinja u prehrambenoj industriji pred kojima mnogi (ne)svjesno zatvaraju oči.

"Od tog trenutka cijela se naša obitelj s poštovanjem odnosi prema svim živim bićima i hrani isključivo na biljnoj osnovi", dodaje naša sugovornica.

BALKAN VEGAN

S obzirom na to da je Jelena rođena u Novom Mestu u Sloveniji, a njezin suprug Igor u Tuzli u Bosni i Hercegovini, imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi balkanskih jela s namirnicama biljnog porijekla u vlastitom domu. Upravo su to iskustvo pretočili u knjigu po imenu "Balkan Vegan", koja donosi 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kava i slatko.

"Pri odabiru recepata za knjigu nisam se fokusirala na jela poput ćevapa jer je balkanska kuhinja mnogo bogatija i raznovrsnija od toga. Recepte sam skupljala odasvud te ih modificirala na svoj način. Najzanimljiviji su mi bili stari recepti naših mama i baka. Neki recepti su gotovo zaboravljeni – poput popare i pihtije od boba."

Mnogo recepata u knjizi u osnovi je vegansko jer u prošlosti ljudi nisu jeli toliko mesa kao danas, a na stolovima ih je bilo samo za praznike. Ona jela koja pak sadrže meso u originalom receptu, poput sarme ili punjenih paprika, zamijenjena su cjelovitim veganskim alternativama.


Iako se na tržištu danas može naći čitav spektar veganskih alternativa za namirnice životinjskog porijekla, poput realnih biljnih zamjena za mljeveno meso, pa čak i odrezaka koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane – oni nisu uvršteni u knjigu.

Autorica knjige Balkan Vegan Autorica knjige Balkan Vegan (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

"Gledala sam da se sastojci mogu kupiti u običnim prehrambenim prodavaonicama i da koristim što manje prerađenu hranu. Tako sam nekad koristila tofu ili komadiće soje, a u većini su to bile mahunarke, bademi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, heljda, gljive", ističe autorica.

Uz recepte, u knjizi "Balkan Vegan" mogu se naći i brojni savjeti za kuhanje s namirnicama biljnog porijekla.

"Da, u knjizi su različiti savjeti i zanimljivosti vezane za hranu kako bi knjiga bila interesantna i korisna za one koji jedu veganski, ali i za one koji žele malo obogatiti svoj jelovnik."

ZAGRIZI SA ZADOVOLJSTVOM

Knjiga je objavljena na bosansko-hrvatsko-srpskom, engleskom i njemačkom jeziku te polučila velik interes u Austriji, gdje tročlana obitelj živi i radi. Zajedno su pokrenuli i blog Bite With Zest (Zagrizi sa zadovoljstvom), preko kojeg možete nabaviti ovu kuharicu, a na kojem već više od godine dana dijele veganske recepte, zanimljivosti u veganskom načinu života i prirodi.

Knjiga "Balkan Vegan" može se kupiti i u udruzi "Prijatelji životinja" te u knjižari Planetopija u Zagrebu.


"Svijest ljudi o zdravoj ishrani sve se više mijenja širom svijeta, a tako i na Balkanu. Za to postoje brojni razlozi. Mnogi ljudi prelaze na ovakav način prehrane zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog toga što žele doprinijeti očuvanju životne sredine. Također, sve više ljudi postaje svjesno problema životinjskog nasilja i eksploatacije koja se događa u industriji hrane.


Znamo da nije lako promijeniti svoje navike, ali svaki pojedinac može donijeti odluku. S portalom BITEwithZEST želimo obogatiti način pripreme hrane i pokazati kako kroz hranu možemo pokazati suosjećanje prema životinjama te kako možemo doprinijeti boljem svijetu za sve nas i okoliš. Za našu knjigu Balkan VEGAN kažemo: 'Balkan u srcu, vegan po izboru'", zaključuje priču Jelena Šarkanović.

Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Jelena Šarkanović s čitateljima Punkufer.hr-a podijelila je i svoj recept za sarmu napravljenu od namirnica biljnog porijekla iz kuharice Balkan Vegan.

Sastojci za vegansku sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 300 g bijele riže
  • 300 ml pasirane rajčice
  • 50 g crvene leće
  • 50 g zelene leće
  • 50 g dimljenog tofua
  • 50 g drobljenih oraha
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 lovorov list
  • ulje
  • sol i papar
  • mljevena paprika
  • svježi peršin

Priprema veganske sarme:

  1. Dobro operite rižu i leću.
  2. Na ulju izdinstajte nasjeckani luk i češnjak, mrkvu, celer, listove peršina, zdrobljene orahe, sol i papar.
  3. Dodajte ocijeđenu rižu i leću. Sve dobro izmiješajte i dinstajte tri do pet minuta.
  4. Tim nadjevom punite pripremljene listove kupusa i zamotajte sarme tako da budu kompaktne.
  5. Dno posude prvo pokrijte listovima kupusa i na njih slažite sarme.
  6. U tavi na dvije do tri žlice ulja lagano zagrijte mljevenu papriku i dodajte pasiranu rajčicu. Tim umakom prelijte sarme.
  7. Dodajte vode toliko da sve sarme budu prekrivene, stavite lovorov list i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode ako će biti potrebno.
  8. Sarmu možete poslužiti samu ili uz pire od krumpira. Dobar tek!

Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Lanene sjemenke dobre su za zdravlje +0 Smeljite ih prije konzumacije, a ako ih pomiješate s vodom dobit ćete zamjenu za jaje

  • #balkan vegan
  • #jelena šarkanović
  • #vege
  • #kuharica
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jelo za peticu: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
Recept dana
Jelo za peticu nježno za budžet: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Nevjerojatna ljepota
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
Jednostavno
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Tjedni jelovnik
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nevrijeme u Italiji izazvalo poplave: Furlanija pod vodom, ljudi na krovovima čekaju evakuaciju
ima i nestalih
VIDEO Izvanredno stanje u susjednoj zemlji: 300 ljudi evakuiraju helikopterima!
Uhićenje po nalogu USKOK-a u Zagrebu
član zločinačkog udruženja
Akcija policije i USKOK-a u Zagrebu: Procurilo tko je uhićen
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
Zbog koncerta benda ''The Offspring'' u Zagrebu su se stvorili redovi i po kiši
a nije thompson
Zbog čijeg su se koncerta u Zagrebu stvorili redovi za ulaznice i po kiši?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
Zanimljivo
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
UŽIVO CRNA GORA – HRVATSKA Perišić smanjio iz penala, ali Vatreni i dalje gube u Podgorici!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO CRNA GORA – HRVATSKA Perišić smanjio iz penala, ali Vatreni i dalje gube u Podgorici!
NFL zvijezda Kris Boyd u kritičnom stanju nakon pucnjave
Policija objavila snimke
Drama u centru New Yorka: Zvijezda u kritičnom stanju nakon pucnjave
Hrvatski navijači u Podgorici: Jake mjere osiguranja na ulicama
Sve proteklo mirno
Jake mjere osiguranja dočekale Hrvate u Podgorici: Policija zaustavila Grobare i Delije
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Hlače od samta su veliki trend ove sezone
GLASAJTE U ANKETI
Tople hlače hit su ove jeseni - hoćete li ih nositi? Pronašli smo i 10 modela koji bi vam se mogli svidjeti
sve
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
UŽIVO CRNA GORA – HRVATSKA Perišić smanjio iz penala, ali Vatreni i dalje gube u Podgorici!
UKLJUČITE SE U PRIJENOS!
UŽIVO CRNA GORA – HRVATSKA Perišić smanjio iz penala, ali Vatreni i dalje gube u Podgorici!
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Varivo od crvene leće i cvjetače
Recept na žlicu

Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Varivo od cvjetače i leće se kuha u jednom loncu, a bit će gotovo za 30 do 40 minuta. Ako umjesto svježe cvjetače upotrijebite onu smrznutu, dodatno ćete ubrzati cijeli proces. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Predstavljanje Istarske veganske kuharice u restoranu Biomania u Zagrebu - 5 Hrana i piće
    Ima neka Opasna veza

    Večera koja dokazuje da se istarski specijaliteti mogu napraviti i bez mesa, ribe, jaja i sira

  • Čokoladna veganska pita sa svilenim tofuom Hrana i piće
    3 eura za 300 grama

    Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor

  • Varivo od crvene leće i cvjetače Hrana i piće
    Recept na žlicu

    Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close