• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #balkan vegan

Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta koji sarmu kuha bez grama mljevenog mesa

Balkan Vegan donosi 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kava i slatko.
Punkufer avatar placeholder
S.L. 28.03.2023 10:19 komentari
viber Created with Sketch.
Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3
Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3 (Foto:Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Galerija Jelena, Igor i sin Bor su vegani 0 Autorica knjige Balkan Vegan 0 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović 0 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3 0

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Na što prvo pomislite kad čujete pojam "balkanska kuhinja"? Razmišljate li o dalmatinskoj pašticadi, sarajevskim ćevapima, pljeskavicama, vješalicama i Karađorđevoj šnicli? Ili vam prvo na pamet padaju soparnik, krumpiruša i đuveč?

Iako postoji dobar dio autohtonih balkanskih recepata koji se pripremaju isključivo od namirnica biljnog porijekla, ustalilo se mišljenje kako se na ovim prostorima uglavnom jede meso – i to u velikim količinama. Balkan i veganski recepti do studenog 2022. godine činili su se kao naizgled nespojivi pojmovi, a onda se na tržištu pojavila kuharica koja je sve promijenila.

"Balkan Vegan" autorski je projekt bračnog para Šarkanović, točnije Jelene Šarkanović, koja je odlučila približiti balkanske okuse ljudima koji jedu hranu biljnog porijekla.

"Igor i ja već više od dvadeset godina ne konzumiramo meso, a skoro deset godina smo vegani. Kada se rodio naš sin Bor, primijetili smo da ima alergiju koja se odražavala na njegovoj koži kao crvenilo i jak svrbež. Budući da se naš sin hranio samo majčinim mlijekom, nešto što sam ja unosila u svoje tijelo ga je iritiralo. Testovi za male bebe su nepouzdani, pa sam morala biti na različitim prehrambenim režimima kako bih utvrdila što uzrokuje probleme. Tek kad sam izbacila mliječne proizvode iz prehrane, alergija je potpuno nestala", ovim riječima započinje svoju priču Jelena Šarkanović.

Jelena, Igor i sin Bor su vegani Jelena, Igor i sin Bor su vegani (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Bračni par Šarkanović počeo je istraživati zašto su mlijeko i mliječni proizvodi takvi alergeni te se upoznao s neugodnim istinama o tretiranju životinja u prehrambenoj industriji pred kojima mnogi (ne)svjesno zatvaraju oči.

"Od tog trenutka cijela se naša obitelj s poštovanjem odnosi prema svim živim bićima i hrani isključivo na biljnoj osnovi", dodaje naša sugovornica.

BALKAN VEGAN

S obzirom na to da je Jelena rođena u Novom Mestu u Sloveniji, a njezin suprug Igor u Tuzli u Bosni i Hercegovini, imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi balkanskih jela s namirnicama biljnog porijekla u vlastitom domu. Upravo su to iskustvo pretočili u knjigu po imenu "Balkan Vegan", koja donosi 55 recepata podijeljenih u pet skupina: meze, juhe, salate, glavna jela te kava i slatko.

"Pri odabiru recepata za knjigu nisam se fokusirala na jela poput ćevapa jer je balkanska kuhinja mnogo bogatija i raznovrsnija od toga. Recepte sam skupljala odasvud te ih modificirala na svoj način. Najzanimljiviji su mi bili stari recepti naših mama i baka. Neki recepti su gotovo zaboravljeni – poput popare i pihtije od boba."

Mnogo recepata u knjizi u osnovi je vegansko jer u prošlosti ljudi nisu jeli toliko mesa kao danas, a na stolovima ih je bilo samo za praznike. Ona jela koja pak sadrže meso u originalom receptu, poput sarme ili punjenih paprika, zamijenjena su cjelovitim veganskim alternativama.


Iako se na tržištu danas može naći čitav spektar veganskih alternativa za namirnice životinjskog porijekla, poput realnih biljnih zamjena za mljeveno meso, pa čak i odrezaka koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane – oni nisu uvršteni u knjigu.

Autorica knjige Balkan Vegan Autorica knjige Balkan Vegan (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

"Gledala sam da se sastojci mogu kupiti u običnim prehrambenim prodavaonicama i da koristim što manje prerađenu hranu. Tako sam nekad koristila tofu ili komadiće soje, a u većini su to bile mahunarke, bademi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, heljda, gljive", ističe autorica.

Uz recepte, u knjizi "Balkan Vegan" mogu se naći i brojni savjeti za kuhanje s namirnicama biljnog porijekla.

"Da, u knjizi su različiti savjeti i zanimljivosti vezane za hranu kako bi knjiga bila interesantna i korisna za one koji jedu veganski, ali i za one koji žele malo obogatiti svoj jelovnik."

ZAGRIZI SA ZADOVOLJSTVOM

Knjiga je objavljena na bosansko-hrvatsko-srpskom, engleskom i njemačkom jeziku te polučila velik interes u Austriji, gdje tročlana obitelj živi i radi. Zajedno su pokrenuli i blog Bite With Zest (Zagrizi sa zadovoljstvom), preko kojeg možete nabaviti ovu kuharicu, a na kojem već više od godine dana dijele veganske recepte, zanimljivosti u veganskom načinu života i prirodi.

Knjiga "Balkan Vegan" može se kupiti i u udruzi "Prijatelji životinja" te u knjižari Planetopija u Zagrebu.


"Svijest ljudi o zdravoj ishrani sve se više mijenja širom svijeta, a tako i na Balkanu. Za to postoje brojni razlozi. Mnogi ljudi prelaze na ovakav način prehrane zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog toga što žele doprinijeti očuvanju životne sredine. Također, sve više ljudi postaje svjesno problema životinjskog nasilja i eksploatacije koja se događa u industriji hrane.


Znamo da nije lako promijeniti svoje navike, ali svaki pojedinac može donijeti odluku. S portalom BITEwithZEST želimo obogatiti način pripreme hrane i pokazati kako kroz hranu možemo pokazati suosjećanje prema životinjama te kako možemo doprinijeti boljem svijetu za sve nas i okoliš. Za našu knjigu Balkan VEGAN kažemo: 'Balkan u srcu, vegan po izboru'", zaključuje priču Jelena Šarkanović.

Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović (Foto: Jelena i Igor Šarkanović / Bite with Zest)

Jelena Šarkanović s čitateljima Punkufer.hr-a podijelila je i svoj recept za sarmu napravljenu od namirnica biljnog porijekla iz kuharice Balkan Vegan.

Sastojci za vegansku sarmu:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 300 g bijele riže
  • 300 ml pasirane rajčice
  • 50 g crvene leće
  • 50 g zelene leće
  • 50 g dimljenog tofua
  • 50 g drobljenih oraha
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 lovorov list
  • ulje
  • sol i papar
  • mljevena paprika
  • svježi peršin

Priprema veganske sarme:

  1. Dobro operite rižu i leću.
  2. Na ulju izdinstajte nasjeckani luk i češnjak, mrkvu, celer, listove peršina, zdrobljene orahe, sol i papar.
  3. Dodajte ocijeđenu rižu i leću. Sve dobro izmiješajte i dinstajte tri do pet minuta.
  4. Tim nadjevom punite pripremljene listove kupusa i zamotajte sarme tako da budu kompaktne.
  5. Dno posude prvo pokrijte listovima kupusa i na njih slažite sarme.
  6. U tavi na dvije do tri žlice ulja lagano zagrijte mljevenu papriku i dodajte pasiranu rajčicu. Tim umakom prelijte sarme.
  7. Dodajte vode toliko da sve sarme budu prekrivene, stavite lovorov list i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode ako će biti potrebno.
  8. Sarmu možete poslužiti samu ili uz pire od krumpira. Dobar tek!

Pola kilograma za dva eura: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje Lanene sjemenke dobre su za zdravlje +0 Smeljite ih prije konzumacije, a ako ih pomiješate s vodom dobit ćete zamjenu za jaje

  • #balkan vegan
  • #jelena šarkanović
  • #vege
  • #kuharica
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Na današnji dan
Nije ispaljen niti jedan metak: Noć kada je pao Berlinski zid
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Kripto prevarant i supruga ubijeni u Emiratima
Namamili ih na sastanak
Ubijeni milijunaš i supruga: Raskomadane ih pronašli u kontejnerima
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
show
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
MasterChef: ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
RAZOČARALI!
ANKETA: Četiri dodatne komponente - završavanje jela ili serviranje? Je li Stjepan u pravu?
putovanja
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Salonke Jimmy Choo iz bridal kolekcije
BLJEŠTAVE LJEPOTICE
Savršenstvo! Jesu li ovo najljepše štikle za mladenke koje ste dosad vidjeli?
sve
Agent otkrio: Kirilo Savčenko potpisao ugovor s Hajdukom
Agent otkrio
Hajduk zaključio transfer nakon velike pobjede: Na Poljud stiže mladi reprezentativac
Ružna scena s Poljuda: Arnel Jakupović krenuo u okršaj s navijačima, suigrači ga spriječili
Tenzije kod fenjeraša
Ružna scena s Poljuda: Igrač Osijeka krenuo u okršaj s navijačima, suigrači spriječili sukob
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Varivo od crveme leće i cvjetače
Recept na žlicu

Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Varivo od cvjetače i leće se kuha u jednom loncu, a bit će gotovo za 30 do 40 minuta. Ako umjesto svježe cvjetače upotrijebite onu smrznutu, dodatno ćete ubrzati cijeli proces. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Predstavljanje Istarske veganske kuharice u restoranu Biomania u Zagrebu - 5 Hrana i piće
    Ima neka Opasna veza

    Večera koja dokazuje da se istarski specijaliteti mogu napraviti i bez mesa, ribe, jaja i sira

  • Čokoladna veganska pita sa svilenim tofuom Hrana i piće
    3 eura za 300 grama

    Kada želite povećati proteinsku vrijednost umaka, variva, ali i kolača – ovaj sastojak savršen je izbor

  • Varivo od crveme leće i cvjetače Hrana i piće
    Recept na žlicu

    Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close