Većina nas itekako voli slatko. I da, ovdje mislimo na razne čokolade, kolače, pudinge, ma sve što ima veze s finim i slatkim okusima. Naravno, dok je vama možda najbolji cheesecake, treba priznati da u nekim krajevima svijeta za njega uopće nisu čuli. Ipak su razlike prevelike, pa ono što je omiljeno u Aziji ili Africi, možda se uopće ne jede u Europi.

Srećom, dobar dio deserta koji su se našli na listi itekako je dobro poznat i nama. U oko nam je najprije upala baklava, sočni, visokokalorični kolač, porijeklom iz Turske, koji se odavno udomaćio na ovim prostorima. Obično je punjena orasima, no imaju i verzije s pistacijama, bademima, čokoladom, a recept za baklavu koja će vas osvojiti svojedobno smo ionako objavili, pa se slobodno prisjetite.

Baklava Baklava (Foto: Getty Images)

Zadnjih godina kod nas su itekako popularni postali i brownieji. Nastali su u Americi početkom 20. stoljeća, a mnogi imaju razna pravila za njihovo pripremanje, pa se tako priča da je jedan od recepata svojedobno popularizirala i slavna glumica Katherine Hepburn...

A što reći tek za slavne, talijanske – cannole! Nastali na Siciliji, čudesno su slatki, a nije ni čudo kad se u pravilu rade od slatkog sira ricotte i pistacija. Dodajte još i kandiranu naranču, nasjeckanu čokoladu i pripremite nepce za kalorijsku bombu!

Mnogi koji vole čokoladne okuse zaklet će se kako je teško naći išta bolje od dobro pripremljenog moussea. Porijeklo vuče iz Francuske, ime bismo doslovno mogli prevesti kao „pjena“, a bome je dobar i da se njime zadivi goste.

Čokoladni mousse Čokoladni mousse (Foto: Thinkstock)

Za cheesecake ste gotovo svi čuli, a sigurno ga, u nekoj varijanti, i kušali. No nismo baš sigurni da svi znaju za njegovu japansku verziju. Ta verzija garantira tortu mekanu poput duše, a ako vam sir nije dosta, znajte kako se sjajno slaže s voćem i voćnim preljevima!

Rusi su svijetu bome dali i neke fine torte, a jedna od njih je i medovik. Kako i samo ime govori, radi se od meda i kiselog vrhnja, a u Rusiji, kao i ostalim zemljama nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, naročito je popularna za vrijeme novogodišnjih blagdana.

Možda i najpoznatiji kolač široj populaciji na ovoj listi svakako je tiramisu. Nastao u uvijek nam dragoj Italiji, tiramisu tvore kombinacija kave, piškota, sira mascarpone i ostalih sastojaka, a teško je naći nekoga tko bi odbio taj kolač. Vrhunac popularnosti stekao je devedesetih godina prošlog stoljeća, no ne bojte se, i dalje je čest gost raznih menija diljem svijeta.

Naravno, možete sad otrčati u kuhinju i napraviti neki od opisanih deserta, a možete zaviriti i na CNN-ovu listu te vidjeti koje su to slastice, uz ove spomenute, našle svoje mjesto u TOP 50.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju