U sklopu Međunarodnog tjedna talijanske gastronomije, kojega je Kulinarski Institut Kul IN već drugu godinu za redom domaćin, istaknuti chef Andrea Ruisi, koji je predstavnik nove generacije talijanskih kuhara, predstavio je klasičnu i suvremenu interpretaciju sicilijanskih jela i slastica.

Tijekom kulinarskog showa "Traditions taken to next level" chef Ruisi je uz pripremu jela održao predavanje o talijanskoj tjestenini. Kulinarsko nasljeđe i tradicija Sicilije ostavili su veliki trag na talijansku gastronomiju. Sicilija je poznata po vrhunskim namirnicama te kulinarskoj fuziji Mediterana, Italije, arapskih zemalja i sjevera Afrike.

Kul In - 1 Kul In - 1 (Foto: PR)


Međunarodni tjedan talijanske gastronomije, koji se obilježava u studenom, svečanost je koja se istovremeno održala u preko sto zemalja svijeta. Zajedničko slavlje i promocija talijanske kuhinje, vina, slastica te ostalih vrhunskih proizvoda gurmanske Italije rezultirala je brojnim izložbama, degustacijama, kulinarskim showovima i predstavljanjima najnovijih gastronomskih trendova ove svjetske kulinarske prijestolnice.

Chef Andrea Ruisi svoj gastronomski put započeo je prije 4-5 godina kada je, nakon dugogodišnje karijere inženjera, napravio zaokret i upisao talijansku kulinarsku akademiju ALMA, La Scuola Internazionale di Cucina Italiana te, pod mentorstvom Gualtiera Marchesia, postao najboljim studentom te godine.

Po završetku školovanja Andrea započinje kulinarsku karijeru kao freelance kuhar i konzultant, te istraživač na Sveučilištu u Parmi u polju znanstvene gastronomije. ALMA ga angažira kao asistenta event chefova gdje u konačnici i sam preuzima to radno mjesto. Imao je priliku učiti i raditi s poznatim chefovima poput Pina Cuttaia, Emanuela Scarella, Antonie Klugmann, Peppina Tinaria, Davida Oldania, Alfia Ghezzia, Silvia Salmoiraghia, Paola Lopriorea. Danas je Andrea chef bez restorana, ambasador ALMA-e, event chef, promotor talijanske gastronomije, veliki zaljubljenik u rodnu Italiju i kulinarsku baštinu i tradiciju Sicilije. Eksploziju "talijanskih" okusa možete očekivati u svakom zalogaju sicijlijanskih cannola za koje je simpatični Andrea rado podijelio recept.

Sicilijanski cannoli

Sastojci:

Za tijesto:

500 g mekanog brašna Tip 00
50 grama masti ili maslaca
50 g šećera
prstohvat cimeta
prstohvat kakaa
1,5 dl marsala vina
1 jaje


Za punjenje:

1 kg ricotte
300 g šećera
250 g pistacije
250 g kandirane naranče
200 g čokolade nasjeckane na sitne komadiće
Šećer u prahu

Priprema:

1. Priremite tijesto tako da sve sastojke pomiješate i dobro izmiksate. Pustite tijesto da odmara sat vremena.

2. Razvaljajte ga i odrežite na željene obike. Zarolajte oko kalupa za cannole. Ispržite u dosta suncokretovog ulja zagrijanog na 160 stupnjeva.

3. Za punjenje izmiksajte ricottu i šećer i pustite da ostoji 2 sata. Zatim umiješajte komadiće čokolade.

4. Napunite cannole s kremom od ricotte te na vrh stavite kandiranu naranču te komadiće pistacije. Pospite šećerom i prahu i uživajte.
 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju