Smješten u slikovitoj uvali Čikat, Boutique Hotel Alhambra koji neumorno puni top-liste najboljih europskih hotela, ponosno je predstavio gostujućega chefa Christiana Kuchlera, čiju vještinu potvrđuju brojna priznanja, uključujući i dvije Michelinove zvjezdice te čak 18 Gault&Millau kulinarskih kapica. O Kuchlerovom restoranu Taverne zum Schäfli u švicarskom gradu Wigoltingenu gastrokritičari ne doziraju oduševljenje.

Intezitet. Harmonija. Kao i razrađenost najfinijih sastojaka u cjelinu iznimne dubine, samo su neki od komentara na kuhinju mladog chefa za koju je topla, ali elegantna obiteljska drvena kuća stara tristotinjak godina izvrsna kulisa. Superlative na stranu, Taverne zum Schäfli nije pretenciozan restoran.

„Obiteljski smo restoran i radimo s vrlo malim timom. Kod nas je sve pristupačno i važno nam je da se gosti osjećaju jako ugodno, kao kod kuće“, kaže Christian Kuchler.

Christian Kuchler Christian Kuchler (Foto: Lošinj Hotels and Villas)

Tijekom svoje karijere chef Kuchler radio je u restoranima diljem Europe, uključujući i pariški restoran Plaza Athénée s tri Michelinove zvjezdice.

„To iskustvo stjecao sam u Parizu kao 20-godišnjak. Disciplina, naporan rad i fokus na kvaliteti proizvoda su naglasci koji su me u tom razdoblju najviše oblikovali“, prisjetio se chef.

Kuchlerovo iskustvo i znanje utkano u novi gastro koncept vrhunskog lošinjskog hotelskog restorana Alfred Keller trebao bi podići postojeći koncept na još višu razinu. U okviru glamuroznog programa Spring Rendezvous gala večera pod zvijezdama na terasi a la carte restorana Alfred Keller te Mystery Dinner na tajnoj lokaciji najavljuju novo poglavlje lošinjske gastronomije.

Poziv za dolazak na Lošinj chefu je stigao od člana Uprave kompanije Jadranka turizam Petera Schocha, koji je u Hrvatsku došao s više od 30 godina iskustva rada u svjetskim hotelskim lancima kako bi unaprijedio luksuznu ponudu brenda Lošinj Hotels & Villas. Kako kaže chef, u Mali Lošinj, uvalu Čikat i Alhambru zaljubio se na prvi pogled - i zasukao rukave.

„Odgovoran sam za kreiranje potpuno novog kulinarskog koncepta u Boutique Hotelu Alhambra. Zajedno sa chefom iz moje kuhinje Michaelom Gollenzom potpuno sam preradio kulinarsku ponudu - od doručka do deserta. Moj cilj je da restoran Alfred Keller postane vodeće okupljalište ljubitelja gurmanske hrane u Europi. Novi jelovnik donosi tasting menu koji se mijenja na dnevnoj bazi kako bismo bili sigurni da gosti koji borave u Boutique Hotela Alhambra neće imati dva puta isto jelo na meniju. Jednako tako, u Alhambri će se moći kušati i jela s potpisom iz mog restorana "Taverne zum Schäfli", kaže Kuchler, koji se još kao dječak upoznao s kulinarskom kreacijom, ali i marljivošću bez koje nema čarolije na tanjuru.

„Kao mali dječak sam pomagao ocu u kuhinji, bilo da sam prao suđe ili obrađivao povrće, jednostavno sam volio biti u kuhinji. Poštujem svakog chefa koji voli svoj posao, razvija vlastiti smjer i kreira hranu s potpisom, ali nemam nekog idola kojega bih htio oponašati. Za mene je i najjednostavnije kuhanje inspiracija, ako je okus dobar. Primjerice, jako sam ponosan na kombinaciju jakobovih kapica s ananasom i lješnjakom, jer smo u tom jelu savršeno uskladili tradiciju i moderno“, napominje Kuchler koji svoj stil kuhanja opisuje kao klasičan francuski (zbog čega ne može zamisliti kuhinju bez maslaca i limete). Upitali smo chefa i po čemu se razlikuju hrvatske navike za stolom od švicarskih te što misli o našim jelima.

„Gurmanske navike Hrvata su više usmjerene na obitelj, vole jesti za velikim stolom, smijati se i uživati. Švicarci su konzervativniji, što ne znači da manje uživaju. Ali rade to na drugačiji način. Što se tiče hrvatskih jela, moj favorit je peka u svim oblicima, kao i piletina ili janjetina. Volim kad se okusi različitih sastojaka spoje u jednoj posudi i moram reći da do sada nisam naišao na jelo koje mi se nije svidjelo“, otkriva chef kojeg nabolje možete upoznati kroz slagalice užitka njegovih tanjura.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju