Želite li uvrijediti Talijane, slomite špagete prije stavljanja u vruću vodu, naručite cappuccino nakon podneva ili – objavite talijanski recept koji nije u skladu s njihovim gastronomskim kanonom. 

U trendu Žitna - 2 Najljepša na otoku? Nepripitomljena ljepotica: Tirkizna uvala na Korčuli bez kafića, restorana i signala Novi kviz općeg znanja - 11 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju obeshrabriti Velebitska kraljica - 14 U raljama birokracije Napuštena Hrvatska: Pogledajte kakvu tugu skriva "propala kraljica", hotel koji je trebao biti ponos Velebita

Na takav, blasfemičan čin se odvažio britanski magazin Good Food koji je objavio svoju verziju recepta za Cacio e Pepe, omiljeno je rimsko jelo koje spaja tjesteninu, sir i papar.  

Britanski grijeh nastupio je s maslacem u receptu među sastojcima – i neoprostivim savjetom za dodavanje vrhnja za kuhanje. Kada su pročitali recept, Talijanima je proključala krv, a bijes je bio toliki da se udruga koja zastupa restorane u Italiji obratila britanskom veleposlanstvu u Rimu. O tome detaljnije pročitajte ovdje.

Mislite li da je reakcija Talijana pretjerana?

  • Da, gastronomija nije tako važna
  • Ne, treba čuvati običaje i tradiciju
  • Ne razmišljam o tome

glasova:

Predsjednik udruge Claudio Pica napomenuo je kako izvorni recept za Cacio e Pepe isključuje parmezan i maslac te naglasio kako ne postoje četiri sastojka, nego tri: tjestenina, papar i pecorino.

Gastronomski spor je naširoko popraćen u talijanskim medijima, a Talijani su ogorčeni zbog zadiranja u njihovu kulinarsku tradiciju.

Talijanski recept za Cacio e Pepe možete pronaći ovdje.

Nepripitomljena ljepotica: Tirkizna uvala na Korčuli bez kafića, restorana i signala Žitna - 3 Žitna - 2 Žitna - 1 +0 Žitna