U Meksiku postoje različite verzije blagdanskih slastica, a uoči Božića posebno su popularni hrskavi komadići tijesta uvaljani u šećer s cimetom koje oni nazivaju buñuelos. Svako kućanstvo ima svoj recept, a najpopularniji su oni koji izgledaju poput pečenih cvjetova.

Da biste dobili taj oblik, trebate imate specijalni kalup za pečenje poput ovog. Kada ga kupite, nemojte ga potapati u vodu. Žene u Meksiku tvrde da ga je najpametnije čistiti mokrim ručnikom jer u suprotnom prestane raditi na pravilan način.

Meksičke kroštule pripremaju se od svakodnevnih sastojaka koje sigurno imate u svojem hladnjaku i smočnici poput jaja, mlijeka, brašna i šećera i cimeta.

Tamale je meksičko jelo Hrana i piće Tijesto s nadjevom u kukuruznoj ljuski: Blagdanski recept za one kojima je dosadila purica

Sastojci:
500 ml mlijeka
270 grama brašna
100 grama šećera
2 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice cimeta
prstohvat soli
biljno ulje za prženje

Priprema:

1. Ugrijte mlijeko. Ulijte ga u mikser i izmiksajte s brašnom i jajima.

2. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksajte ga nekoliko minuta dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.

3. Pokrite smjesu krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta.

Dalmatinske kroštule Hrana i piće Dalmatinske kroštule: Najjednostavniji recept od 3 sastojka koji ćete obožavati

4. Za to vrijeme zagrijte ulje u loncu na 160 Celzijevih stupnjeva. Ovisno o loncu varira i količina ulja koju trebate staviti. Ulje bi u svakom slučaju trebalo pokriti kalup za meksičke kroštule.

5. Kada se ulje zagrije, stavite kalup u njega na pet do šest sekundi. Potom ga izvadite, otresite višak ulja te uronite do pola u smjesu.

6. Vratite kalup u ulje. Ako ste sve napravili kako spada, od uronjene smjese na kalupu formirat će se cvjetovi od tijesta te se u nekoliko sekundi odvojiti od metala.

7. Pecite kroštule oko jedne minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoća.

8. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Pripazite, prije svakog uranjanja kalupa u smjesu ne zaboravite ga uroniti u ulje na pet-šest sekundi.

9. Ispečene kroštule uvaljajte u šećer u koji ste dodali cimet. Dobar tek!

Kako Meksikanci pripremaju buñuelos, otkrijte u YouTube videu kanala howtomakemexicanfood.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju