U Meksiku postoje različite verzije blagdanskih slastica, a uoči Božića posebno su popularni hrskavi komadići tijesta uvaljani u šećer s cimetom koje oni nazivaju buñuelos. Svako kućanstvo ima svoj recept, a najpopularniji su oni koji izgledaju poput pečenih cvjetova.
Da biste dobili taj oblik, trebate imate specijalni kalup za pečenje poput ovog. Kada ga kupite, nemojte ga potapati u vodu. Žene u Meksiku tvrde da ga je najpametnije čistiti mokrim ručnikom jer u suprotnom prestane raditi na pravilan način.
Meksičke kroštule pripremaju se od svakodnevnih sastojaka koje sigurno imate u svojem hladnjaku i smočnici poput jaja, mlijeka, brašna i šećera i cimeta.
Sastojci za buñuelos:
- 500 ml mlijeka
- 270 grama brašna
- 100 grama šećera
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice cimeta
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
Priprema buñuelosa:
- 1. Ugrijte mlijeko. Ulijte ga u mikser i izmiksajte s brašnom i jajima.
- U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksajte ga nekoliko minuta dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
- Pokrite smjesu krpom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Za to vrijeme zagrijte ulje u loncu na 160 Celzijevih stupnjeva. Ovisno o loncu varira i količina ulja koju trebate staviti. Ulje bi u svakom slučaju trebalo pokriti kalup za meksičke kroštule.
- Kada se ulje zagrije, stavite kalup u njega na pet do šest sekundi. Potom ga izvadite, otresite višak ulja te uronite do pola u smjesu.
- Vratite kalup u ulje. Ako ste sve napravili kako spada, od uronjene smjese na kalupu formirat će se cvjetovi od tijesta te se u nekoliko sekundi odvojiti od metala.
- Pecite kroštule oko jedne minute sa svake strane, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Stavite ih na papir za upijanje masnoća.
- Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Pripazite, prije svakog uranjanja kalupa u smjesu ne zaboravite ga uroniti u ulje na pet-šest sekundi.
- Ispečene kroštule uvaljajte u šećer u koji ste dodali cimet. Dobar tek!
Kako Meksikanci pripremaju buñuelos, otkrijte u YouTube videu kanala howtomakemexicanfood.