Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za umak – emulziju na bazi češnjaka u kojoj se uživa diljem Mediterana, a osobito ga vole u Provansi i Kataloniji.

„Otmjena majoneza“, kako je nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka poslužuje se uz krumpir, meso, pa čak i ribu. Aioli je nalik majonezi jer se radi od sirovih žumanjaka i ulja, samo što je u igri maslinovo, a ne neutralno ulje. Osim toga se dodaje limunov sok - i ponekad malo senfa, što je čest slučaj u Francuskoj. Aïoli doslovno znači ulje i češnjak - ail je češnjak na francuskom.

Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i „varati“ pa složiti jednostavniju verziju s gotovom majonezom, za koju recept pronađite u nastavku. Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krumpir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano ili pečeno povrće ili pržene lignje ili oslića. Prema želji dodati joj možete i chilli ili šafran.

Aioli Aioli (Foto: Shutterstock)

Sastojci za brzinski aioli:

  • 5 srednjih češnjeva češnjaka
  • 2 žličice limunovog soka, po ukusu
  • ½ šalice kvalitetne majoneze
  • sol
  • Po želji: ¼ žličice Dijon senfa

Priprema brzinskog aiolija:

  1. U maloj, plitkoj posudi pomiješajte protisnuti češnjak i limunov sok tako da se sjedine u ravnomjernom sloju. Lagano pospite solju. Pustite smjesu da odstoji 10 minuta. Mrežasto cjedilo položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite češnjak i limun i protisnite češnjak kako bi izašlo što više soka. Bacite češnjak.
  2. Umiješajte majonezu u limunov sok od češnjaka i miješajte dok se ne sjedini. Kušajte i prilagodite prema potrebi dodajući još majoneze. Prema želji dodajte Dijon senf, a za više okusa umiješajte još malo iscijeđenog soka od limuna. Aioli čuvajte u hladnjaku.

5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom Češnjak - 4 Češnjak - 5 Češnjak - 3 +7 Češnjak - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju