Roštilje u Hrvatskoj je teško zamisliti bez pljeskavica. Gurmanska pljeskavica bez sumnje je zvijezda svake zabave. Najukusnija je kada se priprema na roštilju, no ispeći je možete i na tavi na štednjaku.
Recepata za gurmansku pljeskavicu ima koliko ima i osoba koja je spremaju. Neki koriste miješanu mljevenu svinjetinu i junetinu u identičnim omjerima, drugi tvrde da je bolje upotrijebiti više junetine, a treći se kunu da svinjetina uopće nije potrebna.
Neki će u smjesu dodati i malo sode bikarbone da konačni proizvod bude sočniji i ukusniji.
Dobro začinite gurmansku pljeskavicu
U gurmansku pljeskavicu obavezno trebati dodati luka – bez obzira planirate li ga sitno nasjeckati ili čak naribati, ali i "začiniti" s nešto sitno sjeckane slanine i sira. Kada je sir u pitanju upotrebljava se sve od gaude do kačkavalja.
Gurmanska pljeskavica mora biti pikantna – obavezno dodajte kvalitetne dimljene crvene paprike ili čak čilija.
Mi vam donosimo osnovni recept za gurmansku pljeskavicu koji možete prilagoditi vlastitim preferencijama.
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 80 g sira
- 50 g slanine
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 čajna žličica ljute paprike u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pečenje
Priprema:
- U veliku zdjelu stavite mljeveno meso, sitno nasjeckani luk, češnjak, slaninu, sir i začine. Dobro promiješajte.
- Prekrijete zdjelu plastičnom folijom i stavite meso u hladnjak na dva do tri sata, a idealno bi bilo preko noći.
- Kad se smjesa stisne, izvadite je iz hladnjaka i od nje ručno oblikujte pljeskavice. Nauljite ruke – tako ćete lakše oblikovati smjesu u željeni oblik.
- Vrijeme pečenja mesa ovisi o debljini pljeskavice – pecite meso oko desetak minuta sa svake strane, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Poslužite gurmanske pljeskavice s lepinjom, svježe nasjeckanim lukom i kajmakom. Dobar tek!
Roštilj uz cvrkut ptica: Zelena oaza kraj Garešnice koja će vas vratiti na početne postavke +2