Restoransko iskustvo od 25 godina i strast prema hrani dovoljan su razlog da isprobate ovaj recept Petra Graše. Iako će mnogima na spomen fritula odmah na pamet pasti baš ovaj hrvatski glazbenik, Grašo nas može inspirirati za pripremu jela koje se može naći i na svakodnevnom i na svečanom jelovniku.
Ovih blagdana sigurno ćemo isprobati njegov recept za ovaj jednostavni brudet.

''Hobotnica na brudet sa slanutkom 'poslastica' je koju moja obitelj i prijatelji vole'', rekao je Petar Grašo, a njegovim odabirom nije se baš iznenadio Podravkin chef Mišel Tokić, koji je prema njegovu receptu i skuhao to jelo.

Glazbenik Petar Grašo u 25 godina rada obiteljskog restorana naučio je sve što se u kuhinji naučiti može, od rezanja luka i pripremanja jela do čišćenja poslije kuhanja.

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 11 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Njegova je strast uz glazbu i gastronomija, a kada se u jednome trenutku 2006. nakon 10 godina karijere zasitio koncerata, napravio je malu pauzu i okrenuo se svojoj drugoj strasti.

''Imao sam tada 30 godina, tisuće koncerata iza sebe. U toj pauzi vrlo sam malo svirao, a prošao cijeli svijet na gastronomski način, išao sam na razne seminare i upoznao različite ljude u kulinarstvu i to je bilo divno iskustvo'', dodao je Grašo.

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 16 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

U Grašin brudet od hobotnice sa slanutkom chef Mišel Tokić dodao je Vegetu Natur za brudet, dodatak jelima s povrćem i mješavinom začina specijalno za brudet, koji je s Podravkom razvijao upravo Petar Grašo.

''Izuzetno sam sretan što sam imao priliku sudjelovati u kreiranju začina takvog tipa. Cijela ekipa Podravke, uz mene, stvarno smo imali dosta posla i entuzijazma da u ovu vrećicu stavimo sve što treba nekome tko želi brudet napraviti brzo, a dobiti sve te prepoznatljive okuse'', objasnio je Grašo, pravi znalac dalmatinske kuhinje koji je s Podravkom kreirao još dva dodatka jelima s povrćem i mješavinom začina – Vegetu Natur za dalmatinsku pašticadu i Vegetu Natur za rižoto s plodovima mora.

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 8 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Ipak, priznaje da mu je najdraže jelo, ono koje mu je u srcu, pizza.

''Sad bi ljudi mislili, s obzirom na to da sam imao restoran, da ću navoditi neka jako egzotična jela, ali ne. Dobra feta pršuta, sira, vina, dobra rajčica s krupnom soli i malo maslinovog ulja – to su za mene male svečanosti'', priznao je Grašo.

A ovim svečanim ručkom koji su spremili u emisiji ''Kuhamo s Podravkom '' bio bi, kaže, zadovoljan i Zoran Grašo, Petrov otac. Isprobajte ga i vi spremiti po Grašinu receptu, koji vam donosimo u nastavku.

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 9 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - BRUDET OD HOBOTNICE SA SLANUTKOM

Sastojci (za 4 osobe):

Za palentu:

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 1 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:

  1. Hobotnicu stavite kuhati u kipuću vodu tako da je voda prekrije i kuhajte je dok ne omekša (oko sat vremena).
  2. Kuhanu hobotnicu izvadite, narežite na krupnije komade.
  3. U širokoj i dubokoj posudi zagrijte maslinovo ulje i dodajte narezani luk. Popecite ga, dodajte sitno nasjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu i Vegeta Natur za brudet. Pirjajte oko 10 minuta, dodajte hobotnicu, ocijeđeni slanutak i vino te nastavite pirjati dok ne dobijete umak.
  4. Gotovo jelo pospite peršinom i poslužite toplo s palentom.
  5. Za palentu u 600 ml kipuće posoljene vode dodajte maslinovo ulje i uspite palentu.
  6. Dobro promiješajte i na umjerenoj vatri kuhajte dvije minute.
  7. Kada se zgusne, izlijte u posudu pa narežite na komade.

Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 7 Petar Grašo: Brudet od hobotnice sa slanutkom - 7 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Savjet: Da se hobotnica prije skuha i da ne bude žilava, prethodno je zamrznite.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju