• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Francuski klasik za pola sata: Recept za junetinu u vinu koja govori sto jezika

Bit će vam dovoljno tek pet minuta da pripremite sve potrebno i uz samo 25 minuta kuhanja moći ćete se počastiti ovim francuskim klasikom, čiji okus ne odaje kako je brzo skuhan.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 1.06.2023 10:51 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boeuf bourguignon tradicionalno je jelo francuske kuhinje od sporo kuhane govedine u umaku od crnog vina s lučicama, šampinjonima i slaninom. Taj gulaš ime je dobio po regiji iz koje potječe, Burgundiji.

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Obično se kuha jako dugo, dok se meso ne raspadne i dok se bogati umak malo ne zgusne. Najčešće se poslužuje s pire-krumpirom, a dobro će ići i s palentom.

Recept koji donosimo zapravo je recept za lažni boeuf bourguignon, ali tu razliku nećete osjetiti u okusu, nego samo u vremenu koje vam je potrebno za to ukusno i izdašno domaće jelo.

Nakon vrlo kratke pripreme taj ćete francuski specijalitet kuhati samo 25 minuta. Nije potrebno nikakvo posebno znanje ili vještina, tako da je ovaj recept savršena šansa početnicima u kuhinji da zabljesnu poput pravih kulinarskih majstora.

Tajna je u mesu. U ovom receptu koristi se juneći but - takozvani lažni biftek, koji je savršen za jela s umacima jer će se oni pobrinuti da ne ostane presuh.

Sastojci za boeuf bourguignon:

  • 8 lučica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 20 g maslaca
  • 500 g lažnog bifteka, narezenog na komade veličine zalogaja
  • 4 kriške pancete, nasjeckane
  • 250 g šampinjona
  • 2 velike mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 2 grančice svježe majčine dušice – listići, nasjeckani
  • 2 čajne žličice koncentrata rajčice
  • 2 čajne žličice glatkog brašna
  • 125 ml crnog vina
  • 375 ml goveđeg temeljca
  • pire-krumpir i rikola, za posluživanje

Priprema boeuf bourguignona:

  1. Zakuhajte vodu u loncu. Dodajte mrkve i lučice. Lučice blanširajte pet minuta, zatim ih ocijedite i ostavite sa strane. Mrkvu izvadite kad malo omekša i ocijedite.
  2. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte lučice dok ne postanu staklaste pa ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  3. U tavu dodajte maslac i preostalu žlicu ulja. Pecite meso u serijama, stalno okrećući, oko tri-četiri minute, dok ne bude pečeno. Izvadite i ostavite sa strane.
  4. Smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte pancetu, šampinjone, češnjak, lovor i majčinu dušicu te kuhajte uz miješanje pet minuta. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte, miješajući, jednu minutu, zatim dodajte brašno i kuhajte još jednu minutu ili dok se sve ne sjedini. Umiješajte vino i kuhajte dvije minute ili dok se umak malo ne zgusne. Potom dodajte temeljac, a zatim i lučice i mrkvu. Kuhajte 6-8 minuta dok se malo ne reducira i ne zgusne. Stavite meso u umak i kuhajte još dvije minute.
  5. Poslužite uz pire-krumpir i ukrašeno listićima rikole.
     

Priziva nostalgiju: Istočnoeuropska gozba koja će vas vratiti u djetinjstvo Kuljanka Boršč potražite u Lidlu tijekom tjedna ''Okusi Istočne Europe'' Bistra juha s rezancima s jajima Mutni sok od kruške i jabuke +38 Kuljanka slatkiš od meringe preliven čokoladom

 

  • #što kuhati
  • #Recepti
  • #francuska kuhinja
  • #europska kuhinja
  • #Boeuf Bourguignon
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Teška prometna nesreća u Zagorju: Jedna osoba poginula, još dvije ozlijeđene
Očevid u tijeku
Teška prometna nesreća u Zagorju: Dvije osobe mrtve, jedna prevezena u bolnicu
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
Kamioni s posebnim senzorima prepoznaju pogrešno odvojen otpad
AI u Njemačkoj
Kazne za građane: Kamioni prepoznaju pogrešno odvojen otpad
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
bez posla je
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
Poraz Dinama u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera
Odmah ujutro
Poraz u Puli prelomio: Zvonimir Boban sazvao hitan sastanak stožera Dinama
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Kata Dizalica
KAKVA ENERGIJA!
Ova je skupa! Kata Dizalica digla na noge cijeli studio! Jeste li i vi zaplesali?
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkriti ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
putovanja
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Pileće okruglice s ricottom
Za pola sata

Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

Pileće okruglice s ricottom pravi su dokaz da i večera spremna za manje od 20 minuta može biti nevjerojatno ukusna. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Čomlek - ilustracija Hrana i piće
    (Ohridski) čomlek

    Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)

  • Polpete od tune Hrana i piće
    Jeftino i za čas

    Bez prženja: Recept za brze i hrskave polpete od tune

  • Pileće okruglice s ricottom Hrana i piće
    Za pola sata

    Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close