Boeuf bourguignon tradicionalno je jelo francuske kuhinje od sporo kuhane govedine u umaku od crnog vina s lučicama, šampinjonima i slaninom. Taj gulaš ime je dobio po regiji iz koje potječe, Burgundiji.

Obično se kuha jako dugo, dok se meso ne raspadne i dok se bogati umak malo ne zgusne. Najčešće se poslužuje s pire-krumpirom, a dobro će ići i s palentom.

Recept koji donosimo zapravo je recept za lažni boeuf bourguignon, ali tu razliku nećete osjetiti u okusu, nego samo u vremenu koje vam je potrebno za to ukusno i izdašno domaće jelo.

Nakon vrlo kratke pripreme taj ćete francuski specijalitet kuhati samo 25 minuta. Nije potrebno nikakvo posebno znanje ili vještina, tako da je ovaj recept savršena šansa početnicima u kuhinji da zabljesnu poput pravih kulinarskih majstora.

Tajna je u mesu. U ovom receptu koristi se juneći but - takozvani lažni biftek, koji je savršen za jela s umacima jer će se oni pobrinuti da ne ostane presuh.

Sastojci za boeuf bourguignon:

  • 8 lučica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 20 g maslaca
  • 500 g lažnog bifteka, narezenog na komade veličine zalogaja
  • 4 kriške pancete, nasjeckane
  • 250 g šampinjona
  • 2 velike mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • 2 grančice svježe majčine dušice – listići, nasjeckani
  • 2 čajne žličice koncentrata rajčice
  • 2 čajne žličice glatkog brašna
  • 125 ml crnog vina
  • 375 ml goveđeg temeljca
  • pire-krumpir i rikola, za posluživanje

Priprema boeuf bourguignona:

  1. Zakuhajte vodu u loncu. Dodajte mrkve i lučice. Lučice blanširajte pet minuta, zatim ih ocijedite i ostavite sa strane. Mrkvu izvadite kad malo omekša i ocijedite.
  2. Zagrijte jednu žlicu ulja u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte lučice dok ne postanu staklaste pa ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  3. U tavu dodajte maslac i preostalu žlicu ulja. Pecite meso u serijama, stalno okrećući, oko tri-četiri minute, dok ne bude pečeno. Izvadite i ostavite sa strane.
  4. Smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte pancetu, šampinjone, češnjak, lovor i majčinu dušicu te kuhajte uz miješanje pet minuta. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte, miješajući, jednu minutu, zatim dodajte brašno i kuhajte još jednu minutu ili dok se sve ne sjedini. Umiješajte vino i kuhajte dvije minute ili dok se umak malo ne zgusne. Potom dodajte temeljac, a zatim i lučice i mrkvu. Kuhajte 6-8 minuta dok se malo ne reducira i ne zgusne. Stavite meso u umak i kuhajte još dvije minute.
  5. Poslužite uz pire-krumpir i ukrašeno listićima rikole.
     

Priziva nostalgiju: Istočnoeuropska gozba koja će vas vratiti u djetinjstvo Kuljanka Boršč potražite u Lidlu tijekom tjedna ''Okusi Istočne Europe'' Bistra juha s rezancima s jajima Mutni sok od kruške i jabuke +38 Kuljanka slatkiš od meringe preliven čokoladom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju