''Okusi Istočne Europe'' u Lidlu inspirirali su nas da napravimo pravu gozbu koja priziva nostalgiju i okusima nas vraća u djetinjstvo. Prava jela za utjehu, domaća, zasitna i na žlicu vladali su ovim prostorima davno prije ere avokado tosta i kruha od banane. Ponekad se poželimo vratiti u tu jednostavnost kada je tjesteninu bilo potrebno samo dva tri puta okrenuti na masti, a bistra mesna juha s rezancima bila je zakon na svakom nedjeljnom ručku.

Jedno od najpoznatijih jela istočne Europe i van našeg kontinenta je boršč. Komadići kuhane cikle koji plivaju u blagom crvenom umaku omiljeno su jelo u Ukrajini i cijeloj Istočnoj Europi. Iako se ova juha često povezuje s Rusijom, ukrajinski chefovi sada se bore kako bi se boršč uvrstio u UNESCO-ov popis kulturne baštine jer baš iz njihove države ova krepka juha vuče svoje podrijetlo.

Uz gore navedenu ciklu, koja je glavni sastojak boršča, važan sastojak je još meso (Rusi stavljaju obično govedinu, Ukrajinci svinjetinu). Mrkva, krumpir, kupus i crveni luk će vam također dobro doći pri pripremi ove ''sovjetske'' juhe.

Kuljanka Boršč potražite u Lidlu  tijekom tjedna ''Okusi Istočne Europe'' Kuljanka Boršč potražite u Lidlu tijekom tjedna ''Okusi Istočne Europe'' (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ovu juhu možete poslužiti na dva načina – toplu i hladnu. ''Vrući boršč'' se priprema u najvećem broju istočnoeuropskih zemalja. U njega se gotovo uvijek dodaje goveđe ili svinjsko meso, a uz standardnu ciklu česti su sastojci mrkva i paprika. S druge strane uz „hladni boršč“ se uz ciklu obavezno dodaje vrhnje, kiselo mlijeko ili jogurt, dok su od povrća važni sastojci rotkvice i krastavci.

Nama bliža juhica je ona mesna bistra s domaćim rezancima. Neizbježna je to uvertira bilo kojem glavnom jelu na ovim prostorima kao i na onim istočnije od nas.

Bistra mesna juha s Kuljanka rezancima s jajima Bistra mesna juha s Kuljanka rezancima s jajima (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Jedno od glavnih jela koje nas baca direktno u djetinjstvo je složenac od krumpira s mljevenim mesom ili komadićima kobasice. Ova balkanska i istočno europska izvedenica grčke moussake, po naški musaka nalazila se barem jednom u dva tjedna na obiteljskom stolu. I dok su je jedni zvali ''lazanjama za siromašne'', drugi je još i danas vole više nego taj talijanski složenac od tjestenine.

I tjestenina pripremljena na određen način poput one s makom i šećerom ili orahom i šećerom kao slatke varijante i bez previše otmjenih dodataka na slani prizvat će nostalgiju kod mnogih. Punjena tjestenina poput ukrajinskih varenika popržena na masti ili na karameliziranom luku bio je ukusan i cjelovit ručak kojeg bi uvijek tražili repete.

Inačica punjenog tijesta na istoku Europe ima koliko i tamošnjih država. Ukrajinski vareniki, beskvasno tijesto u obliku kvadrata ili polumjeseca, punjeno pire krumpirom, kiselim kupusom, sirom, tvrdo kuhanim ili jajima ili njihovim kombinacijama, podsjećaju na poljske pieroge ili pelmene omiljene u narodima na području Urala, a u ukrajinskom gradu Čerkasiju dobili su i svoj spomenik.

Prava istočnoeuropska gozba ne može proći ni bez gulaša, perkelta ili paprikaša. Nekima je to sve isto, međutim u Mađarskoj je stvar kućnog odgoja upravo razlikovanje ova tri jela. Riječ 'gulaš' bi u slobodnom prijevodu značilo čoban ili kauboj. Jelo koje su pripremali 'čuvari stoke'' ima korijene još u srednjem vijeku, pa ne čudi da su u pripremi ovih jela na žlicu Mađari tate mate.

Stotine je verzija gulaša, ali osnova je meso; teletina, svinjetina ili janjetina. Najbitnija stvar je da gulaš bude gust, a tome pomažu ne tako popularni dijelovi mesa kao što su papci i koljenice zbog čijeg sastava gulaš dobiva skoro želatinastu strukturu kod dugog kuhanja.

Kuljanka mutni sok od kruške i jabuke potražite u Lidnu tijekom tjedna 'Okusi Istočne Europe' Kuljanka mutni sok od kruške i jabuke potražite u Lidnu tijekom tjedna 'Okusi Istočne Europe' (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Uz ovakvu finu gozbu pasat će prirodno cijeđeni mutni sok od kruške i jabuke, a poslije kavica i slatko. Miris kuhanja mljevene kave u džezvi i dugi obiteljski razgovori za stolom dok djeca kradu slatkiše sa stola i maminog tanjurića mnoge će teleportirati u vrijeme kada su bili mali.

U Poljskoj bi se uz kavu i poslije ručka najviše gostili s ptasie mleczko, slatkišem od meringe prelivenim čokoladom. Od svih slatkiša u Poljskoj, baš ovaj se proizvodi najviše, a čak imaju i ekskluzivno pravo na ime, pa se u Rusiji zove ptichye moloko, a svoje inačice imaju i Rumunji, Ukrajinci te Estonci. Kod ovih čokoladnih kockica najgore je što ne možete stati samo na jednoj.

Kuljanka slatkiš od meringe preliven čokoladom Kuljanka slatkiš od meringe preliven čokoladom (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ono slatko kojee mnoge podsjetiti na djeti ćnjstvo su knedle sa šljivama ili bilo kojim drugim punjenjem bilo voćnim ili od svježeg sira. Glavno je da su uvaljane u prezle prelivene džemom od šljiva ili drugog voća i posute šećerom. Mađari, Česi, ali i narodi s Karpata doveli su recepte za ovakve okruglice u Austro-ugarsku monarhiju, a danas su knedle omiljeno austrijsko nacionalno jelo.

Kuljanka okruglice sa sirom u prezlama prelivene džemom od šljiva Kuljanka okruglice sa sirom u prezlama prelivene džemom od šljiva (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Ako su vam od same priče i naših fotografija narasle zazubice, možete i vi pripremiti pravu istočno europsku gozbu u svom domu posjetite li tjedan ''Okusi Istočne Europe'' u Lidlu koji počinje od ponedjeljka 4. listopada. Uživajte u jelima koje će vas vratiti u djetinjstvo.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju