Bergerovi keksi prepoznatljiva su slastica Baltimorea u američkoj saveznoj državi Maryland. Riječ je o mekanom keksu na bazi vanilije koji se preljeva bogatim preljevom od čokolade.
Bergerovi keksi ime su dobili prema čovjeku koji ih je prvi napravio – njemačkom slastičaru Henryju Bergeru koji je doselio u Baltimore sredinom 19. stoljeća, i tamo otvorio skromnu slastičarnicu.
I dan danas se rado jedu. Štoviše, toliko su popularni da se stavljaju u sladoled i druge industrijski proizvedene slastice u ovom dijelu SAD-a. Ako ne možete otputovati preko bare i isprobati original, kopiju je vrlo lako napraviti u vlastitom domu.
Imajte na umu da je jedan od sastojaka Bergerovih keksa evaporirano mlijeko. Ako ga ne možete nabaviti, napraviti ga sami. Ulijte punomasno mlijeko u lonac i zagrijte na štednjaku – kuhajte ga na laganoj vatri sve dok se ne zgusne i ne ispari do željene količine. Primjerice, od jedne litre mlijeka možete dobiti 400 ml evaporiranog mlijeka.
Bergerovi keksi - sastojci:
Za kekse:
- 225 g bijelog brašna
- 135 g bijelog šećera
- 120 ml evaporiranog mlijeka
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 bjelanjak velikog jajeta
- prstohvat soli
Za preljev:
- 400 g šećera
- 280 g tamne čokolade
- 60 ml evaporiranog mlijeka
- 30 g maslaca
- 30 g kakao praha
- 30 ml meda
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Bergerovi keksi - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite kekse: u zdjeli prosijajte brašno, prašak za pecivo i sol te stavite sa strane. Izmiksajte omekšani maslac i šećer oko pet minuta dok ne dobijete pahuljastu smjesu. U smjesu dodajte bjelanjak i ekstrakt vanilije te nastavite miksati dok se sastojci ne povežu. Postupno dodajte evaporirano mlijeko i brašno dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
- Po jednu žlicu smjese upotrijebite za jedan keks – trebali biste sveukupno dobiti 20-ak keksa. Smjesu za svaki keks prebacite na lim za pečenje koje ste prekrili papirom za pečenje – jagodicom prsta stisnite vrh kako biste dobili oblik diska.
- Napravite razmak između svakog keksa jer će se isti povećati tijekom termičke obrade. Najbolje bi bilo da kekse rasporedite na dva lima za pečenje. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu oko 10 do 15 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju. Pustite da se keksi ohlade do kraja, a potom ih preokrenite.
- Napravite preljev: u lončiću s naprianjajućim dnom na laganoj temperaturi zagrijte šećer, med, maslac i evaporirano mlijeko. Kuhajte uz često miješanje dok se šećer ne rastopi i ne poveže s ostalim sastojcima – oko osam minuta. Potom povisite temperaturu i pustite da se počnu stvarati mjehurići na smjesi. Provjerite kuhinjskim termometrom temperaturu smjese – kada dosegne 115 Celzijevih stupnjeva uklonite je s vatre.
- Kad temperatura glazure dosegne 100 Celzijevih stupnjeva dodajte nasjeckanu čokoladu, kakao u prahu, ekstrakt vanilije i malo soli. Pažljivo promiješajte dok se sastojci ne povežu. Ako je smjesa previše gusta, možete dodati i žlicu-dvije vode.
- Po jednu žlicu glazure stavite na svaki keks i razmažite ju po površini. Ohladite kekse prije posluživanja. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica +2