Bergerovi keksi prepoznatljiva su slastica Baltimorea u američkoj saveznoj državi Maryland. Riječ je o mekanom keksu na bazi vanilije koji se preljeva bogatim preljevom od čokolade.

Bergerovi keksi ime su dobili prema čovjeku koji ih je prvi napravio – njemačkom slastičaru Henryju Bergeru koji je doselio u Baltimore sredinom 19. stoljeća, i tamo otvorio skromnu slastičarnicu.

I dan danas se rado jedu. Štoviše, toliko su popularni da se stavljaju u sladoled i druge industrijski proizvedene slastice u ovom dijelu SAD-a. Ako ne možete otputovati preko bare i isprobati original, kopiju je vrlo lako napraviti u vlastitom domu.

Imajte na umu da je jedan od sastojaka Bergerovih keksa evaporirano mlijeko. Ako ga ne možete nabaviti, napraviti ga sami. Ulijte punomasno mlijeko u lonac i zagrijte na štednjaku – kuhajte ga na laganoj vatri sve dok se ne zgusne i ne ispari do željene količine. Primjerice, od jedne litre mlijeka možete dobiti 400 ml evaporiranog mlijeka.

Bergerovi keksi - sastojci:

Za kekse:

  • 225 g bijelog brašna
  • 135 g bijelog šećera
  • 120 ml evaporiranog mlijeka
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 bjelanjak velikog jajeta
  • prstohvat soli

Za preljev:

  • 400 g šećera
  • 280 g tamne čokolade
  • 60 ml evaporiranog mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 30 g kakao praha
  • 30 ml meda
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Bergerovi keksi - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. Napravite kekse: u zdjeli prosijajte brašno, prašak za pecivo i sol te stavite sa strane. Izmiksajte omekšani maslac i šećer oko pet minuta dok ne dobijete pahuljastu smjesu. U smjesu dodajte bjelanjak i ekstrakt vanilije te nastavite miksati dok se sastojci ne povežu. Postupno dodajte evaporirano mlijeko i brašno dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu.
  3. Po jednu žlicu smjese upotrijebite za jedan keks – trebali biste sveukupno dobiti 20-ak keksa. Smjesu za svaki keks prebacite na lim za pečenje koje ste prekrili papirom za pečenje – jagodicom prsta stisnite vrh kako biste dobili oblik diska.
  4. Napravite razmak između svakog keksa jer će se isti povećati tijekom termičke obrade. Najbolje bi bilo da kekse rasporedite na dva lima za pečenje. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu oko 10 do 15 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju. Pustite da se keksi ohlade do kraja, a potom ih preokrenite.
  5. Napravite preljev: u lončiću s naprianjajućim dnom na laganoj temperaturi zagrijte šećer, med, maslac i evaporirano mlijeko. Kuhajte uz često miješanje dok se šećer ne rastopi i ne poveže s ostalim sastojcima – oko osam minuta. Potom povisite temperaturu i pustite da se počnu stvarati mjehurići na smjesi. Provjerite kuhinjskim termometrom temperaturu smjese – kada dosegne 115 Celzijevih stupnjeva uklonite je s vatre.
  6. Kad temperatura glazure dosegne 100 Celzijevih stupnjeva dodajte nasjeckanu čokoladu, kakao u prahu, ekstrakt vanilije i malo soli. Pažljivo promiješajte dok se sastojci ne povežu. Ako je smjesa previše gusta, možete dodati i žlicu-dvije vode.
  7. Po jednu žlicu glazure stavite na svaki keks i razmažite ju po površini. Ohladite kekse prije posluživanja. Dobar tek!

10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica Grčki keksi melomakaroni Slatki poljski keksi kolazcki Danski keksi od maslaca +2 Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju