Tres Leches se često puta naziva najsočnijom tortom na svijetu. Riječ je o latinoameričkom desertu koji obuhvaća pečeni biskvit obilno zaliven s tri različite vrste mliječnih proizvoda, poput kondenziranog slatkog mlijeka, evaporiranog mlijeka i vrhnja za kavu.
Kolač se po želji može preliti čokoladnom glazurom ili šlagom, a najbolje paše uz kavu ili čaj. Ne čudi, stoga, što ga mnogi jedu za doručak.
Ako ne možete nabaviti evaporirano mlijeko za ovaj recept, možete ga napraviti i sami. Ulijte mlijeko u lonac i stavite na štednjak te ga kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne i ispari do željene količine. Primjerice, od jedne litre mlijeka možete dobiti 400 ml evaporiranog mlijeka.
Imamo i recept za kondenzirano mlijeko iz kućne radinosti.
Sastojci za Tres Leches:
Sastojci za biskvit:
- 240 g brašna
- 200 g šećera
- 9 jaja
- 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 400 g kondenziranog slatkog mlijeka
- 240 g evaporiranog mlijeka
- 240 g vrhnja za kavu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Sastojci za ukrašavanje:
- 375 ml vrhnja za šlag
- cimet i kakao u prahu za posipanje
Priprema torte Tres Leches:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Pripremite dva okrugla lima za pečenje te ih prethodno dobro namastite iznutra.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka u dvije posebne zdjele.
- Mikserom istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
- Mikserom istucite žumanjke i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku žutu kremu.
- Ručno umiješajte žumanjke u bjelanjke te potom dodajte mješavinu na bazi brašna i sve lagano promiješajte.
- Ravnomjerno podijelite smjesu u dva zasebna lima za pečenje i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Dok se biskvit peče, napravite kremu od kondenziranog i evaporiranog mlijeka, vrhnja za kavu i ekstrakta vanilije. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih sa strane.
- Kada se biskvit ispeče, izvadite ga iz lima i ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Vilicom ispikajte površinu oba biskvita pa preko njih prelijte pripremljenu kremu da se upije.
- Kada se biskvit ohladi do kraja, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat i pol.
- Prije posluživanje istucite vrhnje u šlag, ukrasite kolač i pospite ga sa cimetom i/ili kakaom u prahu. Dobar tek!