Tres Leches se često puta naziva najsočnijom tortom na svijetu. Riječ je o latinoameričkom desertu koji obuhvaća pečeni biskvit obilno zaliven s tri različite vrste mliječnih proizvoda, poput kondenziranog slatkog mlijeka, evaporiranog mlijeka i vrhnja za kavu.

Kolač se po želji može preliti čokoladnom glazurom ili šlagom, a najbolje paše uz kavu ili čaj. Ne čudi, stoga, što ga mnogi jedu za doručak.

Ako ne možete nabaviti evaporirano mlijeko za ovaj recept, možete ga napraviti i sami. Ulijte mlijeko u lonac i stavite na štednjak te ga kuhajte na laganoj vatri sve dok se ne zgusne i ispari do željene količine. Primjerice, od jedne litre mlijeka možete dobiti 400 ml evaporiranog mlijeka.

Imamo i recept za kondenzirano mlijeko iz kućne radinosti.

Kondenzirano mlijeko Hrana i piće Kako napraviti kondenzirano mlijeko u manje od 5 minuta?

Sastojci za Tres Leches:

Sastojci za biskvit:

  • 240 g brašna
  • 200 g šećera
  • 9 jaja
  • 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli


Sastojci za kremu:

  • 400 g kondenziranog slatkog mlijeka
  • 240 g evaporiranog mlijeka
  • 240 g vrhnja za kavu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije


Sastojci za ukrašavanje:

  • 375 ml vrhnja za šlag
  • cimet i kakao u prahu za posipanje

Pita od mlijeka Hrana i piće Topi se u ustima: Recept za neodoljivu pitu od mlijeka

Priprema torte Tres Leches:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Pripremite dva okrugla lima za pečenje te ih prethodno dobro namastite iznutra.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  4. Odvojite bjelanjke od žumanjaka u dvije posebne zdjele.
  5. Mikserom istucite bjelanjke u čvrsti snijeg.
  6. Mikserom istucite žumanjke i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku žutu kremu.
  7. Ručno umiješajte žumanjke u bjelanjke te potom dodajte mješavinu na bazi brašna i sve lagano promiješajte.
  8. Ravnomjerno podijelite smjesu u dva zasebna lima za pečenje i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  9. Dok se biskvit peče, napravite kremu od kondenziranog i evaporiranog mlijeka, vrhnja za kavu i ekstrakta vanilije. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih sa strane.
  10. Kada se biskvit ispeče, izvadite ga iz lima i ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu.
  11. Vilicom ispikajte površinu oba biskvita pa preko njih prelijte pripremljenu kremu da se upije.
  12. Kada se biskvit ohladi do kraja, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat i pol.
  13. Prije posluživanje istucite vrhnje u šlag, ukrasite kolač i pospite ga sa cimetom i/ili kakaom u prahu. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju