• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Ana Antunović: Što je najvažnije kod pečenja mesa te zašto bismo pire trebali početi raditi sa smeđim maslacem

Kraljica eliminacija kako su je nekoć zvali u Masterchefu 2021., bila je u šest stres-testova, u njih čak pet uspjela je skuhati najbolje jelo, a u našoj Masterchef akademiji pokazala nam je dvije tehnike koje je naučila u popularnom kulinarskom showu.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 15.11.2023 10:54 komentari
viber Created with Sketch.
Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 11
Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 11 (Foto:Vigor Klaić/Nova Studio)

Galerija Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 12 8 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 11 8 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 10 8 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 9 8

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Hévíz - 5 Najveće u Europi! Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi

Šesti eliminacijski izazov Anu Antunović koštao je ostanka u Masterchefu prije dvije godine, kada se, inače otočanka s Pelješca, "spotaknula" na srdelama Hrvoja Zirojevića.

Sirove srdele poslale su je kući, ali s puno znanja o različitim tehnikama koje danas rado dijeli na svom profilu na Instagramu, ali i kod nas u Masterchef akademiji. Pokazala nam je što je Maillardova reakcija i zašto je bitna te kako napraviti smeđi maslac da istakne sve te orašaste arome, a ne zagori.

Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 12 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 12 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Prženje mesa na visokim temperaturama bitna je kulinarska tehnika kojom se postiže kontrast tekstura i okusa, čime hrana postaje posebno ukusna, a sve zahvaljujući Maillardovoj reakciji, vrlo čestom pojmu koji se spominje u MasterChefu još od bootcampa. To je kemijska reakcija koja se događa kada se proteini i šećeri u mesu izlože visokoj toplini, što rezultira stvaranjem novih spojeva i nevjerojatnih okusa. "Zatvaranje" okusa unutar mesa dobivanjem tamnije korice na površini, a mekane i sočne unutrašnjosti u sredini komada ono je čemu teži svaki kuhar, bio on amater ili profesionalac.

Na svom tanjuru Ana nam je pokazala još jednu tehniku koju je naučila u Masterchefu i bilo joj je potpuno otkriće - smeđi maslac, koji, osim u ovome, možete koristiti u brojnim receptima jer ćete se zaljubiti u njegovu aromu. Radi se zapravo o običnom maslacu koji se zagrijava nešto duže od točke otapanja, pa mliječne komponente mlijeka u maslacu posmeđe i poprime divnu orašastu aromu.

Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 10 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 10 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

Maslac treba jednostavno staviti u lončić ili tavu i pustiti neka se zapjeni pa poprimi blagu smeđu boju. Jedino na što trebate paziti je da maslac ne posmeđi prejako jer će onda postati gorak. Inače je odličan dodatak u slatkim jelima isto koliko i u slanima, a mi vam donosimo Anin recept nakon kojeg pire više nećete raditi na isti način.

Svoje jelo poslužila je uz Korlat Syrah, dobitnika mnogih međunarodnih priznanja, vino bogate strukture, zrelo i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. U ovom vinu odležanom u hrastovim bačvama osjete se i arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana, sve što komplimentira ovom tanjuru, ali će se odlično slagati i s jelima s roštilja, posebno svinjske kotlete ili plavu ribu, gulaš od divljači, mekane sireve i deserte od šumskog voća.

Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 8 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 8 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)

RECEPT - Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem i tamnim umakom od povrća

Sastojci:

  • 2 komada junećeg buta (po cca 150 g svaki)
  • 1 veći korijen celera
  • glavica češnjaka
  • grančica ružmarina
  • 250g maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • sjemenke buče
  • sol i papar

Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 6 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 6 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
Priprema:

  1. Zagrijte tavu i zatim dodajte samo malo biljnog ulja i pustite da se zagrije. Položite meso u tavu dalje od sebe kako ulje ne bi prskalo prema vama. Znat ćete da je Maillardova reakcija postignuta ako meso poprimi finu smeđu boju, odnosno ako je došlo do procesa karamelizacije. Meso okrenite tek nakon što se lagano odvaja od tave, a karamelizacija je vidljiva. Prevrnite ga i zapecite s druge strane. Zatim u tavu dodajte kocku maslaca, zgnječeni češnjak, svježi ružmarin i timijan te meso zalijevajte umakom.
  2. Ovisno o veličini komada mesa prilagodite vrijeme pečenja, a za ovaj komad mesa bit će dovoljno 3 do 4 minute sa svake strane i minuta za bočne strane koje ćete zapeći tako da meso držite hvataljkom.
  3. Izvadite meso iz tave i ostavite da se odmori 10 minuta prije serviranja. Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 7 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 7 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  4. Napravite pire od celera. Pomiješajte mlijeko i vodu u omjeru pola-pola pa u tome kuhajte celer dok ne postane mekan. Procijedite, ali ostavite malo tekućine od kuhanja.
  5. U međuvremenu pripremite smeđi maslac. U lončiću na laganoj vatri zagrijavajte maslac, koji će u jednom trenutku početi dobivati smeđu nijansu. Tada ga trebate ukloniti s vatre jer će sve dalje od toga rezultirati gorčinom.
  6. Ocijedite celer i stavite ga u blender. Dodajte smeđi maslac i tekućine od kuhanja te blendajte dok ne postane glatko. Začinite soli i paprom.  Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 1 Ana Antunović: Juneći but s pireom od celera sa smeđim maslacem - 1 (Foto: Vigor Klaić/Nova Studio)
  7. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, mrkvu i celer. Pirjajte dok povrće ne postane mekano te se blago karamelizira. Dodajte malo koncentrata rajčice i podlijte crnim vinom. Smanjite vatru i kuhajte dok se ne smanji na pola. Procijedite umak kako biste uklonili povrće i vratite ga u tavu te dodajte kockicu maslaca i vrtite tavu da se sve poveže. Začinite, ako je potrebno balansirajte medom i reducirajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
  8. Pire servirajte na jednu stranu tanjura, umak na drugu te meso stavite na umak. Za hrskavu komponentu i jesenski okus dodajte malo preprženih bučinih koštica. Poput Ane, jelo poslužite uz Korlat Syrah.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Badel po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #ANA ANTUNOVIĆ
  • #smeđi maslac
  • #juneći but
  • #badel
  • #korlat
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jelo za peticu: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
Recept dana
Jelo za peticu nježno za budžet: Recept za krpice sa zeljem s "tajnim sastojkom" koji Talijani obožavaju
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i plavim sirom
Za 20 minuta
Brzo, kremasto i neodoljivo: Recept za njoke s gljivama i sirom
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Nevjerojatna ljepota
Najbolje vrijeme za posjeti Vranici: Pogledajte fotografije koje zovu na resetiranje u tišini prirode
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
Jednostavno
Slatki doručak ili "običan" desert: Recept za brze muffine s bananom
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Tjedni jelovnik
7 recepata koji dokazuju da skromna i jednostavna jela mogu biti pun pogodak
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Nevrijeme u Italiji izazvalo poplave: Furlanija pod vodom, ljudi na krovovima čekaju evakuaciju
ima i nestalih
VIDEO Izvanredno stanje u susjednoj zemlji: 300 ljudi evakuiraju helikopterima!
Uhićenje po nalogu USKOK-a u Zagrebu
član zločinačkog udruženja
Akcija policije i USKOK-a u Zagrebu: Procurilo tko je uhićen
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
Zanimljivo
Provela noć kod partnera pa počela primjećivati neobične detalje
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Pronađen u krvi pacijenata
Otkriven ključ trajnih simptoma dugog COVID-a
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
Dobro je znati
Trebamo li puniti mobitele na 100 posto? Evo što kažu stručnjaci
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
BLIZU SMO
Poraz Italije pomogao je Hrvatskoj, evo što nam još treba za izbjegavanje najtežih protivnika u ždrijebu SP-a
Strpljenje se isplatilo: Zidane napokon dobiva posao koji čeka već četiri godine
DOČEKAO JE!
Strpljenje se isplatilo: Zidane napokon dobiva posao koji čeka već četiri godine
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Stvari koje mačke vole raditi kada je vani hladno
Obožavaju toplinu
Sedam stvari koje mačke najviše vole raditi kada je vani hladno
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju - 2
Pokrovitelj Cekin

Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju

Iva Novosel u prošlogodišnjem MasterChefu naučila je kako je dobra priprema u kuhinji bit svega, ali i kako se snaći kada nešto pođe po krivu. U tom trenutku iz neke prvobitne ideje na kraju se stvori kreativno jelo i fantastičan recept za koji će svi pitati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close