Tada su njezin tatarski biftek pohvalili svi članovi žirija, a nama ga je odlučila pripremiti uz nekoliko dodatnih Mastercehef trikova, koje je s godinama uspjela usavršiti i, naravno, uz topli domaći kruh, koji je napravila u trenu uz Di-go mješavinu za multigrain kruh.
Ovo otmjeno jelo idealno je za blagdanska druženja, kao predjelo ili meza dok se za stolom družite s dragim ljudima.
Tatarski biftek napravite po svom guštu uz Anine osnovne smjernice, lažni kavijar koji je bio velik hit u Aninoj sezoni Masterchefa, napravite od aceta balsamica i agar-agara uz nekoliko jednostavnih trikova, a maslac koji ćete obogatiti čvarcima gosti neće prestati mazati na topli kruh čak i kad tatarski nestane sa stola.
Topli kruh, kojemu nitko neće moći odoljeti, napravit ćete u trenu i bez pola muke uz Di-go mješavine, a uz sve nabrojene komponente bit će to kombinacija o kojoj će vaši gosti još dugo pričati.
U nastavku vam donosimo recept kako možete pripremiti te slasne delicije, a ako kruha ponestane u smočnici, uvijek imajte spremnu Di-go mješavinu za multigrain, mediteranski ili fini domaći kruh koji ćete ispeći dok još ima svega na stolu.
RECEPT – Tatarski biftek, maslac s čvarcima i kavijar kuglice od aceta balsamica
SASTOJCI:
Za tatarski biftek:
- 400 g svježeg junećeg filea
- 1 žumanjak
- 1 žličica dijon senfa
- 150 ml neutralnog ulja
- par kapi limunovog soka
- 1 žlica sitno sjeckanih kapara
- 5 slanih inćuna
- 1 žlica sitno sjeckanih kiselih krastavaca
- 1 mala ljutika, vrlo sitno sjeckana
- 1 žličica Worcestershire umaka
- ½ žličice tabasco umaka (ljutinu i količinu prilagoditi ukusu)
- sol
- svježe mljeveni papar
- začini po želji (crvena slatka paprika, peršin, češnjak)
Tatarski biftek Ane Antunović s maslacem od čvaraka i lažnim kavijarom na toplom multigrain kruhu. - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Za maslac s čvarcima:
- 150 g maslaca (sobna temperatura)
- 80 g finih čvaraka
- kap jabučnog octa ili limunovog soka
- sol po potrebi
Za lažne kavijar kuglice od balzamičnog octa:
- 250 ml aceto balsamica
- 2 g agar-agara
- 500 ml biljnog ulja (dobro ohlađenog)
Priprema:
- Prvo zamijesite kruh pomoću Di-go mješavine za multigrain kruh. Pratite upute na kutiji, a dok se kruh diže i peče, pripremite ostale komponente jela.
- Pripremite tatarski biftek. Meso očistite od opni i masnoće te sitno nasjeckajte nožem ili kosajte nožem.
- Zatim pripremite domaću majonezu, tako da u zdjelu stavite žumanjak i senf, a zatim uz miješanje postupno dodajte ulje dok ne dobijete gustu emulziju. Dodajte nekoliko kapi limunovog soka i malo soli.
- U nasjeckano meso umiješajte 3 – 4 žlice majoneze, sitno nasjeckane kapare i inćune, krastavce, ljutiku i Worcestershire umak. Začiniti solju, paprom i tabasco umakom, a po želji možete dodati i ostale začine. Lagano promiješajte kako bi se zadržala tekstura mesa pa stavite na hlađenje.
Tatarski biftek Ane Antunović s maslacem od čvaraka i lažnim kavijarom na toplom multigrain kruhu. - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Napravite maslac s čvarcima. Čvarke sitno nasjeckajte. Maslac dodajte u sjeckalicu pa ga kratko miksajte uz dodavanje malo ulja kako bi omekšao. Zatim dodajte čvarke i još kratko sve izmiksajte pa prebacite u posudu do serviranja.
- Napravite lažni kavijar od aceta balsamica. Aceto balsamico zagrijte pa u njega dodajte agar-agar i kuhajte do ključanja. Smjesu kapajte pipetom ili špricom u vrlo hladno biljno ulje u visokoj posudi kako bi se formirale kuglice. Procijedite i isperite hladnom vodom.
- Poslužite tatarski biftek uz topli kruh, maslac te na vrhu ukrasite lažnim kavijarom od aceta. Dobar tek!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom DI-GO po najvišim profesionalnim standardima.
