Službeno je počela sezona intenzivnog pečenja kolača. Obiteljska blagdanska okupljanja i druženje u gostima češći su u mračnom dijelu godine, pa budite spremni na iznenadne pozive.

Naravno, nitko ne može od danas do sutra promijeniti planove i zatvoriti se u kuhinju, ali srećom možemo imati uvijek spremnih nekoliko brzih recepata za torte za "hitnu pomoć".

I dok ćemo se prilično lako složiti oko toga je li neki kolač brzo gotov i koliko je jednostavan za pripremu, prepirka oko izbora savršenog kolača mogla bi trajati zauvijek. Neki ne priznaju kolače bez čokolade, drugi ne podnose čokoladu, treći vole samo sir, a četvrti pak ne mogu ni pogledati slatki sir.

Sve ukuse u jednom desertu teško ćemo zadovoljiti, ali zato smo napravili izbor od pet sasvim različitih torti kojima je jedino zajedničko to što su gotove za sat vremena - ili manje. Sigurni smo da će se svidjeti i čokoljupcima i čokomrscima, a nešto za sebe naći će i oni koji se hrane zdravo pa su često neshvaćeni u svijetu slastica.

Švedska torta

Čokoladni okus ove dekadentne čokoladne gnjecave torte nije narušen niti jednom nepotrebnom aromom, a tekstura – od hrskave do gotovo tekuće – iskustvo je za sebe.

Torta se jede topla, a od ideje do stola treba joj manje od 45 minuta. Recept  za švedsku tortu pronaći ćete ovdje.

Oreo torta

Recepti s Oreo-keksima posebna su kategorija u suvremenom kućnom slastičarstvu, a ono što ovu Oreo-tortu čini boljom od svih drugih je to što za nju trebate samo 3 sastojka, a napravit ćete je sa samo 15-ak minuta.

Torta se doduše treba i hladiti, ali nitko vam ne brani da je predstavite kao kremu. Recept za Oreo tortu pronaći ćete ovdje.
 

Torta od jabuke i mrkve

U ovu sočnu tortu od jabuke i mrkve ne ide šećer, kao ni pšenično brašno pa je odličan izbor za sve koji paze na unos glutena.

Bez brige, torti ne nedostaje baš ništa, a u to ćete se i sami moći uvjeriti vrlo brzo – jer ova je torta gotova za samo od pola sata. Recept za tortu od jabuke i mrkve pronaći ćete ovdje.

Grčka torta od sira

Kod kuće se naziva i melopita, a zapravo je kolač od sira bez biskvita, pa je isto dobar bezglutenski izbor. U originalnom su receptu lokalni sirevi, koje možete zamijeniti ricottom. Sastojke ćete umutiti za nekoliko minuta, a torta se peče 45 – i to je to. Recept za grčku tortu od sira pronaći ćete ovdje.

Panforte

Panforte je omiljena božićna torta u Italiji, ali smije se jesti i mimo Božića. Ova tanka ali vrlo ukusna slastici radi se od orašastih plodova, ušećerenog voća i meda, a gotova je za sat svremena. Sjajno će pasati uz čaj ili kuhano vino. Recept za panforte pronaći ćete ovdje.

Leo Jurešić: Kako napraviti gel, sladoled od kvasca i savršeni krambl u desertu u kojem je glavna zvijezda jabuka Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Desert Lea Jurešića Leo Jurešić +9 Leo Jurešić

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju