• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Leo Jurešić: Kako napraviti gel, sladoled od kvasca i savršeni krambl u desertu u kojem je glavna zvijezda jabuka

Kandidat prošlogodišnjeg Masterchefa pokazao nam je u prvoj epizodi MC akademije u jednome tanjuru tehnike koje je naučio u ovom kulinarskom showu. Objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.10.2023 14:06 komentari
viber Created with Sketch.
Leo Jurešić
Leo Jurešić (Foto:Nova Studio/ Vigor Klaić)

Galerija Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom 9 Desert Lea Jurešića 9 Leo Jurešić 9 Leo Jurešić 9

U trendu Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti

Svi obožavatelji Masterchefa još uvijek pamte Lea Jurešića kao jedinog muškarca koji je prošle godine ušao u top pet, najmlađeg među 21 kandidatom, a zbog njegovih izvanrednih kreativnih tanjura i smirenosti u kuhinji neki ni dandanas ne mogu prežaliti što baš on nije odnio titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj.

Leo je veliki uzor i još jednoj mladoj kulinarskoj nadi koju je žiri primijetio još na audicijskim emisijama. Gaia je Leov audicijski nastup, kaže, pogledala deset puta, pa je po uzoru na njega odlučila pripremiti jedno jelo, ali sasvim slučajno napravila je i njegovu grešku s ledom.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Leo je, priznaje, na početku sudjelovanja u ovom kulinarskom showu imao mnogo početničkih grešaka, no kako se penjao prema vrhu, njegove su kulinarske vještine postajale sve bolje. Po završetku Masterchefa nastavio se razvijati, ponajprije kao pastry chef. Tko ga je nastavio pratiti na društvenim mrežama mogao je svjedočiti pravim umjetničkim djelima od slastica koje izrađuje, između ostalog i pomoću Kenwood aparata. U kuhinju Masterchef Akademije tako je došao i sa svojim vjernim pomoćnikom, Kenwoodovim Titanium Chef Patissierom XL, uz pomoć kojeg izrađuje najfinija tijesta, kreme, meringue, ali i sladoled.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Došao nam je pokazati što je naučio u Masterchefu, kako se koristiti tehnikama o kojima slušamo u ovom popularnom kulinarskom natjecanju, i to bez greške. U jednome tanjuru, odnosno slasticom od karameliziranih jabuka, kreme od vanilije, krambla od lješnjaka i kremastog sladoleda od kvasca, objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled uz pomoć Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL.
Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

RECEPT – Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice maslaca

Gel od jabuke i ruma:

  • 10 g šećera
  • 1 g Agar Agara
  • 8 g ruma

Krambl od lješnjaka:

  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g bademova brašna
  • 50 g maslaca

Krema od vanilije:

  • 100 g mlijeka
  • 100 g vrhnja
  • 2 listića želatine
  • 120 grama bijele čokolade
  • mahuna vanilije
  • 2 žumanjka

Sladoled:

  • 300 g vrhnja
  • 150 g mlijeka
  • 25 g bio kvasca
  • 80 g bijele čokolade
  • 20 g šećera
  • 15 g stabilizatora za sladoled
  • 20 g glukoze u prahu
  • 3 žumanjka

Desert Desert (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Priprema:

  1. Karamelizirajte jabuke. Jabuke prvo narežite na mandolinu vrlo tanko, kao čips, pa ih posložite u 2 do 3 sloja te ih posložite u cuter ring. Pospite ih s malo šećera te stavite na njih oko 2 žličice maslaca. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 15 do 20 minuta.
  2. Napravite gel od jabuke i ruma. Od ostatka jabuke napravite sok te 100 grama gela dodajući jabuci malo vode, te ga zakuhajte s 10 grama šećera i 1 gram Agar Agara. Kada smjesa provrije, maknuti je s vatre te dodati 8 grama ruma. Ako preferirate samo aromu ruma, rum dodajte ranije kako bi alkohol ispario. Pustite mješavinu. Potom je ohlađeni gel potrebno izblendati do željene teksture kako bi lakše prolazio kroz slastičarsku vrećicu.
  3. Napravite krambl od lješnjaka. U sjeckalici izradite lješnjake, bademovo brašno, šećer i maslac sve u istim omjerima. Leo je koristio Kenwood Easy Chop mini sjeckalicu. Ova mala i moćna sjeckalica s četiri snažne oštrice i dvije brzine u trenu radi glatke umake pa su potrebna samo dva do tri potiska u prvoj brzini da dobijete savršenu smjesu za krambl kako bi ostali i malo veći komadići lješnjaka za dodatnu hrskavost. Rasporedite ga u tanjem sloju na papir za pečenje pa ga pecite na 160 °C oko 10 do 12 minuta. Kada se smjesa ohladi, u nju umiješajte feuilletine. Feuilletine je hrskavi biskvit napravljen od zaslađenog tijesta za palačinke, postupno ohlađenog kako bi dobio hrskavu teksturu. Koristi se kao dodatak pralinama, kao posip moussevima i raznim kremastim slasticama, ali i obogaćuje klasični krambl.
  4. Brenirajte jabuke. Jabuke očistite te ih narežite na kockice. Jabuku brenerom termički obradite, a koru jabuke dehidrirajte u pećnici.
  5. Napravite sladoled, ali ne zaboravite nastavak za sladoled, odnosno posudu za sladoled od Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL staviti večer prije u zamrzivač. Pomiješajte 150 ml mlijeka i 150 ml vrhnja te ih zagrijte na srednjoj vatri sa šećerom, glukozom, vanilijom i bio kvascem. Dok se smjesa grije, istucite žumanjke te od njih napravite englesku kremu. Procijedite ju te joj dodajte stabilizator za sladoled kojeg je potrebno izblendati. Nakon sto smjesu izblendate, dodajte ostatak hladnog vrhnja. Na Kenwoodov Titanium Chef Patissier XL stavite zamrznutu posudu za sladoled i u nju ulijte smjesu za sladoled, a aparat će je miješati do željene teksture.
  6.  Napravite kremu od vanilije. Mlijeko i vrhnje zakuhajte u lončiću, a žumanjke istucite pjenjačom. Temperirajte žumanjke, dodavajući malo po malo toplo mlijeko u njih pa potom smjesu vratite na laganu vatru te ju kuhajte dok temperatura ne dosegne 83 stupnja (jer tada jaja krenu koagulirati) ili vam ostaje trag na špatulici. Kasnije smjesu prelijte preko bijele čokolade, mahune vanilije i aktivirane želatine. Pustite da se ohladi te ju stavite u sifon kako bih bila prozračnija.
  7. Servirajte po želji ili kako je ovu slasticu servirao Leo.

Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

 

  • #Masterchef Akademija
  • #sladoled
  • #krambl
  • #desert
  • #Kenwood
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Revolucija, diktatura i kontroverza: Dan kada je umro Fidel Castro
I da i ne
Revolucija, diktatura i kontroverza: Dan kada je umro Fidel Castro
"Kakvo otkriće! Ovo je tek početak...": Skriva li Španjolska podzemni labirint dugačak 50 kilometara?
Pandorina kutija
"Kakvo otkriće! Ovo je tek početak...": Skriva li Španjolska podzemni labirint dugačak 50 kilometara?
Gulaš od junetine i ječma recept
Jednostavan recept
Ovaj gulaš od junetine jako je fin, iako ima neke sastojke koje ne bismo očekivali u tom jelu
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Vrt Majorelle
Jedan od najljepših vrtova na svijetu: Remek-djelo koje otkriva priču o vječnoj ljubavi
Najčišći grad na svijetu 2025. Singapur
Pa se vi igrajte vatrom...
Bacite li opušak na cestu u najčišćem gradu na svijetu, globit će vas s 200 eura kazne
Juha od leće i parmezana: Topla, gusta i mirisna utjeha "na žlicu"
Jednostavno
Juha od leće i parmezana: Topla, gusta i mirisna utjeha "na žlicu"
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela traži od međunarodnih zračnih kompanija da nastave letove - IATA
Otkazani letovi
Rat samo što nije počeo? Amerikanci poslali globalno upozorenje: "Situacija je opasna"
Thompson i Tomašević u sukobu uoči koncerta, ustavni stručnjak oglasio se o ZDS-u: "Ne smije biti razlike između pjevača i publike"
postavljen ultimatum
Thompson i Tomašević u sukobu uoči koncerta, ustavni stručnjak oglasio se o ZDS-u: "Ne smije biti razlike..."
Stigle reakcije na Thompsonovu poruku Tomaševiću: "HDZ je napravio cirkus u Hrvatskoj"
Svađa zbog koncerta
Stigle reakcije na Thompsonovu poruku Tomaševiću: "HDZ je napravio cirkus u Hrvatskoj"
show
Preminuo je Jan Kling, član grupe ABBA
u 85. godini
Preminuo je član grupe ABBA, tužnu vijest potvrdio je njegov sin
Vjenčali se Sanja Cukon i Sead Bojić iz MasterChefa
"vožnja života!"
Vjenčao se naš par iz MasterChefa! Ovom fotografijom otkrili su prekrasnu vijest
Joško Gvardiol oduševio je obožavatelje novom frizurom
"Izgleda predobro!"
Koja promjena! Joško Gvardiol pokazao novu frizuru, komentari ne prestaju stizati
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
Fizioterapeut objašnjava
5 razloga zašto vam je teško penjati se stepenicama
zabava
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
Širi se Brazilom, no...
Novi malware krade novac i podatke preko WhatsAppa, a stručnjaci tvrde da zapravo nitko nije siguran
sport
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
sve su krivi novinari
Slučaj kakav domaći nogomet ne pamti: "Teško da je to samo Kovačevićeva odluka, malo je prejaka"
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
STRAŠNO
VIDEO Krvoločnim startom pokosio velikog BiH napadača: Ovo je ozljeda koja mu vjerojatno završava karijeru!
Rakitić se oglasio nakon debakla na Rujevici: "Samo su čekali da nam ovo naprave"
jedva dočekali
Rakitić se oglasio nakon debakla na Rujevici: "Samo su čekali da nam ovo naprave"
tv
MasterChef: Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
NAPETO!
Kandidati MasterChefa prvi put nominiraju bez prilike da se dogovore! Tko odlazi u stres test?
MasterChef: Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
VRIJEME ZA KUŠANJE
Napeto kuhanje inspirirano koktelima iznjedrilo kompleksna jela! Tko će napustiti Masterchef?
Skrivena sudbina: Njezine riječi su mu zadale veliki udarac
SKRIVENA SUDBINA
Njezine riječi su mu zadale veliki udarac
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Najčišći grad na svijetu 2025. Singapur
Pa se vi igrajte vatrom...
Bacite li opušak na cestu u najčišćem gradu na svijetu, globit će vas s 200 eura kazne
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Jao…
Majstorski postavljena školjka nasmijala regiju, svi se pitaju kako je to moguće
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Eni Đorđević i njezin poelirani brancin s emulzijom od limuna i uljem od peršina - 3
Pokrovitelj Monini

Eni Đorđević: Poelirani brancin u kombinaciji umaka zbog kojih ćete ribu uvijek raditi na ovaj način

Eni Đorđević prošle je godine u Masterchefu najviše naučila da je kod jela najbitnija jednostavnost. Kad jelo ima jasne okuse i čistu priču na tanjuru, sve drugo dođe na svoje. To nam je dokazala i ovim jednostavnim jelom koje pršti od okusa, koji zajedno tvore jednu vrlo zanimljivu i elegantnu priču. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close