• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Leo Jurešić: Kako napraviti gel, sladoled od kvasca i savršeni krambl u desertu u kojem je glavna zvijezda jabuka

Kandidat prošlogodišnjeg Masterchefa pokazao nam je u prvoj epizodi MC akademije u jednome tanjuru tehnike koje je naučio u ovom kulinarskom showu. Objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.10.2023 14:06 komentari
viber Created with Sketch.
Leo Jurešić
Leo Jurešić (Foto:Nova Studio/ Vigor Klaić)

Galerija Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom 9 Desert Lea Jurešića 9 Leo Jurešić 9 Leo Jurešić 9

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Svi obožavatelji Masterchefa još uvijek pamte Lea Jurešića kao jedinog muškarca koji je prošle godine ušao u top pet, najmlađeg među 21 kandidatom, a zbog njegovih izvanrednih kreativnih tanjura i smirenosti u kuhinji neki ni dandanas ne mogu prežaliti što baš on nije odnio titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj.

Leo je veliki uzor i još jednoj mladoj kulinarskoj nadi koju je žiri primijetio još na audicijskim emisijama. Gaia je Leov audicijski nastup, kaže, pogledala deset puta, pa je po uzoru na njega odlučila pripremiti jedno jelo, ali sasvim slučajno napravila je i njegovu grešku s ledom.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Leo je, priznaje, na početku sudjelovanja u ovom kulinarskom showu imao mnogo početničkih grešaka, no kako se penjao prema vrhu, njegove su kulinarske vještine postajale sve bolje. Po završetku Masterchefa nastavio se razvijati, ponajprije kao pastry chef. Tko ga je nastavio pratiti na društvenim mrežama mogao je svjedočiti pravim umjetničkim djelima od slastica koje izrađuje, između ostalog i pomoću Kenwood aparata. U kuhinju Masterchef Akademije tako je došao i sa svojim vjernim pomoćnikom, Kenwoodovim Titanium Chef Patissierom XL, uz pomoć kojeg izrađuje najfinija tijesta, kreme, meringue, ali i sladoled.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Došao nam je pokazati što je naučio u Masterchefu, kako se koristiti tehnikama o kojima slušamo u ovom popularnom kulinarskom natjecanju, i to bez greške. U jednome tanjuru, odnosno slasticom od karameliziranih jabuka, kreme od vanilije, krambla od lješnjaka i kremastog sladoleda od kvasca, objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled uz pomoć Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL.
Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

RECEPT – Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice maslaca

Gel od jabuke i ruma:

  • 10 g šećera
  • 1 g Agar Agara
  • 8 g ruma

Krambl od lješnjaka:

  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g bademova brašna
  • 50 g maslaca

Krema od vanilije:

  • 100 g mlijeka
  • 100 g vrhnja
  • 2 listića želatine
  • 120 grama bijele čokolade
  • mahuna vanilije
  • 2 žumanjka

Sladoled:

  • 300 g vrhnja
  • 150 g mlijeka
  • 25 g bio kvasca
  • 80 g bijele čokolade
  • 20 g šećera
  • 15 g stabilizatora za sladoled
  • 20 g glukoze u prahu
  • 3 žumanjka

Desert Desert (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Priprema:

  1. Karamelizirajte jabuke. Jabuke prvo narežite na mandolinu vrlo tanko, kao čips, pa ih posložite u 2 do 3 sloja te ih posložite u cuter ring. Pospite ih s malo šećera te stavite na njih oko 2 žličice maslaca. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 15 do 20 minuta.
  2. Napravite gel od jabuke i ruma. Od ostatka jabuke napravite sok te 100 grama gela dodajući jabuci malo vode, te ga zakuhajte s 10 grama šećera i 1 gram Agar Agara. Kada smjesa provrije, maknuti je s vatre te dodati 8 grama ruma. Ako preferirate samo aromu ruma, rum dodajte ranije kako bi alkohol ispario. Pustite mješavinu. Potom je ohlađeni gel potrebno izblendati do željene teksture kako bi lakše prolazio kroz slastičarsku vrećicu.
  3. Napravite krambl od lješnjaka. U sjeckalici izradite lješnjake, bademovo brašno, šećer i maslac sve u istim omjerima. Leo je koristio Kenwood Easy Chop mini sjeckalicu. Ova mala i moćna sjeckalica s četiri snažne oštrice i dvije brzine u trenu radi glatke umake pa su potrebna samo dva do tri potiska u prvoj brzini da dobijete savršenu smjesu za krambl kako bi ostali i malo veći komadići lješnjaka za dodatnu hrskavost. Rasporedite ga u tanjem sloju na papir za pečenje pa ga pecite na 160 °C oko 10 do 12 minuta. Kada se smjesa ohladi, u nju umiješajte feuilletine. Feuilletine je hrskavi biskvit napravljen od zaslađenog tijesta za palačinke, postupno ohlađenog kako bi dobio hrskavu teksturu. Koristi se kao dodatak pralinama, kao posip moussevima i raznim kremastim slasticama, ali i obogaćuje klasični krambl.
  4. Brenirajte jabuke. Jabuke očistite te ih narežite na kockice. Jabuku brenerom termički obradite, a koru jabuke dehidrirajte u pećnici.
  5. Napravite sladoled, ali ne zaboravite nastavak za sladoled, odnosno posudu za sladoled od Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL staviti večer prije u zamrzivač. Pomiješajte 150 ml mlijeka i 150 ml vrhnja te ih zagrijte na srednjoj vatri sa šećerom, glukozom, vanilijom i bio kvascem. Dok se smjesa grije, istucite žumanjke te od njih napravite englesku kremu. Procijedite ju te joj dodajte stabilizator za sladoled kojeg je potrebno izblendati. Nakon sto smjesu izblendate, dodajte ostatak hladnog vrhnja. Na Kenwoodov Titanium Chef Patissier XL stavite zamrznutu posudu za sladoled i u nju ulijte smjesu za sladoled, a aparat će je miješati do željene teksture.
  6.  Napravite kremu od vanilije. Mlijeko i vrhnje zakuhajte u lončiću, a žumanjke istucite pjenjačom. Temperirajte žumanjke, dodavajući malo po malo toplo mlijeko u njih pa potom smjesu vratite na laganu vatru te ju kuhajte dok temperatura ne dosegne 83 stupnja (jer tada jaja krenu koagulirati) ili vam ostaje trag na špatulici. Kasnije smjesu prelijte preko bijele čokolade, mahune vanilije i aktivirane želatine. Pustite da se ohladi te ju stavite u sifon kako bih bila prozračnija.
  7. Servirajte po želji ili kako je ovu slasticu servirao Leo.

Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

 

  • #Masterchef Akademija
  • #sladoled
  • #krambl
  • #desert
  • #Kenwood
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte mu šansu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Marija Selak Raspudić objavila fotografije Vjesnikovog nebodera
Sramotno zapušten
FOTO Selak Raspudić objavila fotografije iz Vjesnika prije požara: "Ovako je možda izgledao Černobil..."
Zima 2025./2026.: Hladan početak i mogući snijeg u Europi nakon ranog stratosferskog zagrijavanja
Severe Weather
Meteorolozi dali dugoročnu prognozu: Polarni vrtlog i La Niña donose hladniju zimu od očekivane
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Omar Harfouch se povukao iz žirija za Miss Universe
sve je farsa?
Skandal pred finale: Sudac na Miss Universe se povukao zbog sumnji u namještanje!
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
Važno!
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
ŠTETA, SUSJEDI
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
tv
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
MasterChef: MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
VEČERAS!
MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
Sergio Varela sa svojim capelletima s kozicama
Pokrovitelj Kenwood

Sergio Varela: Kako napraviti naizgled komplicirano jelo, a pritom uštedjeti masu vremena?

Kako se u kuhinji igrati raznim tehnikama, a pritom uštedjeti vrijeme i stvoriti zanimljivo razigrano jelo koje pršti okusima pokazao nam je Sergio David Varela Ramirez. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close