• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Leo Jurešić: Kako napraviti gel, sladoled od kvasca i savršeni krambl u desertu u kojem je glavna zvijezda jabuka

Kandidat prošlogodišnjeg Masterchefa pokazao nam je u prvoj epizodi MC akademije u jednome tanjuru tehnike koje je naučio u ovom kulinarskom showu. Objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 18.10.2023 14:06 komentari
viber Created with Sketch.
Leo Jurešić
Leo Jurešić (Foto:Nova Studio/ Vigor Klaić)

Galerija Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom 9 Desert Lea Jurešića 9 Leo Jurešić 9 Leo Jurešić 9

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Svi obožavatelji Masterchefa još uvijek pamte Lea Jurešića kao jedinog muškarca koji je prošle godine ušao u top pet, najmlađeg među 21 kandidatom, a zbog njegovih izvanrednih kreativnih tanjura i smirenosti u kuhinji neki ni dandanas ne mogu prežaliti što baš on nije odnio titulu najboljeg amaterskog chefa u Hrvatskoj.

Leo je veliki uzor i još jednoj mladoj kulinarskoj nadi koju je žiri primijetio još na audicijskim emisijama. Gaia je Leov audicijski nastup, kaže, pogledala deset puta, pa je po uzoru na njega odlučila pripremiti jedno jelo, ali sasvim slučajno napravila je i njegovu grešku s ledom.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Leo je, priznaje, na početku sudjelovanja u ovom kulinarskom showu imao mnogo početničkih grešaka, no kako se penjao prema vrhu, njegove su kulinarske vještine postajale sve bolje. Po završetku Masterchefa nastavio se razvijati, ponajprije kao pastry chef. Tko ga je nastavio pratiti na društvenim mrežama mogao je svjedočiti pravim umjetničkim djelima od slastica koje izrađuje, između ostalog i pomoću Kenwood aparata. U kuhinju Masterchef Akademije tako je došao i sa svojim vjernim pomoćnikom, Kenwoodovim Titanium Chef Patissierom XL, uz pomoć kojeg izrađuje najfinija tijesta, kreme, meringue, ali i sladoled.
Leo Jurešić Leo Jurešić (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Došao nam je pokazati što je naučio u Masterchefu, kako se koristiti tehnikama o kojima slušamo u ovom popularnom kulinarskom natjecanju, i to bez greške. U jednome tanjuru, odnosno slasticom od karameliziranih jabuka, kreme od vanilije, krambla od lješnjaka i kremastog sladoleda od kvasca, objasnio je u detalje kako napraviti gel od jabuka i ruma te zašto ga je potrebno blendati prije posluživanja, koji su omjeri najbolji za savršeni krambl i kako jednostavno napraviti najkremastiji sladoled uz pomoć Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL.
Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

RECEPT – Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • žlica smeđeg šećera
  • 2 žličice maslaca

Gel od jabuke i ruma:

  • 10 g šećera
  • 1 g Agar Agara
  • 8 g ruma

Krambl od lješnjaka:

  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
  • 50 g bademova brašna
  • 50 g maslaca

Krema od vanilije:

  • 100 g mlijeka
  • 100 g vrhnja
  • 2 listića želatine
  • 120 grama bijele čokolade
  • mahuna vanilije
  • 2 žumanjka

Sladoled:

  • 300 g vrhnja
  • 150 g mlijeka
  • 25 g bio kvasca
  • 80 g bijele čokolade
  • 20 g šećera
  • 15 g stabilizatora za sladoled
  • 20 g glukoze u prahu
  • 3 žumanjka

Desert Desert (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)
Priprema:

  1. Karamelizirajte jabuke. Jabuke prvo narežite na mandolinu vrlo tanko, kao čips, pa ih posložite u 2 do 3 sloja te ih posložite u cuter ring. Pospite ih s malo šećera te stavite na njih oko 2 žličice maslaca. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 15 do 20 minuta.
  2. Napravite gel od jabuke i ruma. Od ostatka jabuke napravite sok te 100 grama gela dodajući jabuci malo vode, te ga zakuhajte s 10 grama šećera i 1 gram Agar Agara. Kada smjesa provrije, maknuti je s vatre te dodati 8 grama ruma. Ako preferirate samo aromu ruma, rum dodajte ranije kako bi alkohol ispario. Pustite mješavinu. Potom je ohlađeni gel potrebno izblendati do željene teksture kako bi lakše prolazio kroz slastičarsku vrećicu.
  3. Napravite krambl od lješnjaka. U sjeckalici izradite lješnjake, bademovo brašno, šećer i maslac sve u istim omjerima. Leo je koristio Kenwood Easy Chop mini sjeckalicu. Ova mala i moćna sjeckalica s četiri snažne oštrice i dvije brzine u trenu radi glatke umake pa su potrebna samo dva do tri potiska u prvoj brzini da dobijete savršenu smjesu za krambl kako bi ostali i malo veći komadići lješnjaka za dodatnu hrskavost. Rasporedite ga u tanjem sloju na papir za pečenje pa ga pecite na 160 °C oko 10 do 12 minuta. Kada se smjesa ohladi, u nju umiješajte feuilletine. Feuilletine je hrskavi biskvit napravljen od zaslađenog tijesta za palačinke, postupno ohlađenog kako bi dobio hrskavu teksturu. Koristi se kao dodatak pralinama, kao posip moussevima i raznim kremastim slasticama, ali i obogaćuje klasični krambl.
  4. Brenirajte jabuke. Jabuke očistite te ih narežite na kockice. Jabuku brenerom termički obradite, a koru jabuke dehidrirajte u pećnici.
  5. Napravite sladoled, ali ne zaboravite nastavak za sladoled, odnosno posudu za sladoled od Kenwoodovog Titanium Chef Patissiera XL staviti večer prije u zamrzivač. Pomiješajte 150 ml mlijeka i 150 ml vrhnja te ih zagrijte na srednjoj vatri sa šećerom, glukozom, vanilijom i bio kvascem. Dok se smjesa grije, istucite žumanjke te od njih napravite englesku kremu. Procijedite ju te joj dodajte stabilizator za sladoled kojeg je potrebno izblendati. Nakon sto smjesu izblendate, dodajte ostatak hladnog vrhnja. Na Kenwoodov Titanium Chef Patissier XL stavite zamrznutu posudu za sladoled i u nju ulijte smjesu za sladoled, a aparat će je miješati do željene teksture.
  6.  Napravite kremu od vanilije. Mlijeko i vrhnje zakuhajte u lončiću, a žumanjke istucite pjenjačom. Temperirajte žumanjke, dodavajući malo po malo toplo mlijeko u njih pa potom smjesu vratite na laganu vatru te ju kuhajte dok temperatura ne dosegne 83 stupnja (jer tada jaja krenu koagulirati) ili vam ostaje trag na špatulici. Kasnije smjesu prelijte preko bijele čokolade, mahune vanilije i aktivirane želatine. Pustite da se ohladi te ju stavite u sifon kako bih bila prozračnija.
  7. Servirajte po želji ili kako je ovu slasticu servirao Leo.

Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom Karamelizirane jabuke s gelom od jabuke i ruma, kremom (Foto: Nova Studio/ Vigor Klaić)

 

  • #Masterchef Akademija
  • #sladoled
  • #krambl
  • #desert
  • #Kenwood
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Koliba na vodi: Čarobni smještaj na kraju svijeta u kojem ćete noćenje platiti 950 eura
Mir i tišina
Koliba na vodi: Čarobni smještaj na kraju svijeta u kojem ćete noćenje platiti 950 eura
Sad ga ima, sad ga nema: Čudesno jezero u Sloveniji koje nestaje i iznova se pojavljuje
Cerkniško jezero
Sad ga ima, sad ga nema: Čudesno jezero u Sloveniji koje nestaje i iznova se pojavljuje
Meksički ružičasti kolač cortadillo recept
Cortadillo
Recept za meksički ružičasti kolač - jako je fin, a tako ga je lako napraviti
Afrika stiže s loncem punim izazova: Tko će izdržati Food Bloggers' Challenge?
Pokrovitelj Tognana
Afrika stiže s loncem punim izazova: Tko će izdržati Food Bloggers' Challenge?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu
Taman za vikend
Bajna destinacija za izlet: Opatija zove na uživanje u čokoladi, adventu i najvećem unutarnjem bazenu u gradu
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
pojačan nadzor
Policija blokirala dijelove grada u Splitu, izašli s dugim cijevima: Nastale gužve i zastoji
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Stanje je loše
Iz Ukrajine stigao nesvakidašnji apel za pomoć: "Obraćamo se našim prijateljima iz Hrvatske"
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
show
Kako izgleda supruga Davora Dretara Dreleta, Michelle Dreter?
evo kako izgleda!
O Dreletovoj supruzi jako se malo zna, ali svi se sjećaju njezina hrabrog istupa prije 15 godina
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom
za našeg heroja
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom!
Kako izgledaju sinovi Krunoslava Kiće Slabinca?
dirljiv događaj
Znate li kako izgledaju sinovi Krunoslava Kiće Slabinca? Snimljeni su u rijetkom izlasku
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Ovo svi trebaju znati!
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
zabava
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
Pokažite što znate!
Kviz koji traži znanje, logiku i koncentraciju – možete li sve od jednom
Ljudi šokirani prometnom u Srbiji! Za oko im je zapeo jedan detalj
Zanimljivo
Ljudi šokirani prometnom u Srbiji! Za oko im je zapeo jedan detalj
tech
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
sport
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
Promjene u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: Dalić aktivirao pretpoziv za dva igrača!
Dvojica su otpala
Promjene u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: Dalić aktivirao pretpoziv za dva igrača!
U Osijekov bus za Split sjelo jedno neočekivano ime: Bijelo-plavi dobivaju ogromno pojačanje!
TO SE ČEKALO!
U Osijekov bus za Split sjelo jedno neočekivano ime: Bijelo-plavi dobivaju ogromno pojačanje!
tv
Masterchef: Ušao u TOP 15, a ne zna razliku između dva komada mesa! Prepoznajete li ih vi?
BIFTEK VS. RAMSTEK
Ušao u TOP 15, a ne zna razliku između dva komada mesa! Prepoznajete li ih vi?
Kumovi: Ušuljali su se u bolnicu – i to ne baš trijezni
KUMOVI
Kumovi: Ušuljali su se u bolnicu – i to ne baš trijezni
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Pala zadnja klapa serije "U dobru i zlu"
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Najzgodniji pjevači iz generacije naših mama i baka
Izaberite svog favorita
Nezaboravni! 10 najzgodnijih pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
Kako izgleda supruga Davora Dretara Dreleta, Michelle Dreter?
evo kako izgleda!
O Dreletovoj supruzi jako se malo zna, ali svi se sjećaju njezina hrabrog istupa prije 15 godina
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom
za našeg heroja
Potez Luke Modrića prema obitelji Jean-Michela Nicoliera odjeknuo Hrvatskom!
Sergio Varela sa svojim capelletima s kozicama
Pokrovitelj Kenwood

Sergio Varela: Kako napraviti naizgled komplicirano jelo, a pritom uštedjeti masu vremena?

Kako se u kuhinji igrati raznim tehnikama, a pritom uštedjeti vrijeme i stvoriti zanimljivo razigrano jelo koje pršti okusima pokazao nam je Sergio David Varela Ramirez. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close