Radila sam već jednom čokoladnu tortu bez šećera koja je bila prava bomba i jedan od najčitanijih postova na blogu. Ovog puta ponovo sam koristila zrelu bananu umjesto šećera, a torta je fina aromatična s cimetom, jabukom i mrkvom. Prava jesenska.
Tortu možete premazati frostingom, a i ne morate (ako želite da bude baš baš zdrava). Ja sam malo začinila frosting od sira i maslaca s nekoliko žličica dulce de leche, koji je ovoj kremi dao dovoljnu dozu slatkoće. Sve u svemu cjelokupni dojam ove jednostavne i brze torte, koja je ponovo bez vaganja, (osim frostinga) je apsolutno savršenstvo!
Torta od jabuke i mrkve bez šećera
Sastojci:
3/4 šalice bezglutenskog mixa
1/4 šalice heljdinog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 šalice krupno sjeckanih badema
1/2 šalice naribane mrkve
1/2 šalice naribane jabuke
1 zrela banana
3 jaja
3/4 šalice ulja (kokosovog)
Krema
60 g maslaca
100 g krem sira
2 žličice dulce de leche
Priprema:
1. Upalite pećnicu na 180°C.
2. U zdjeli pomiješajte brašna, prašak za pecivo, cimet i krupno sjeckane bademe.
3. Dodajte naribanu mrkvu i jabuku i promiješajte.
4. U drugoj posudi izmiješajte jaja, bananu i ulje, te u nekoliko navrata dodajte u prethodnu smjesu.
5. Nekoliko puta promiješajte i prebacite smjesu u kalup za tortu (18 cm).
6. Pecite oko 20-tak minuta (provjerite čačkalicom da li je pečeno) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
7. Za to vrijeme pripremite kremu - izmiksajte maslac s krem sirom i dodajte dulce de leche. Prema želji možete dodati med ili šećer (ako želite da bude slađe).
8. Na ohlađen biskvit premažite kremu i poslužite uz kavu ili čaj!
Barbarine recepte i priče s putovanja možete pratiti na blogu Foodiona, Facebook stranici i njenom YouTube kanalu.