Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i ondje se naziva kladdkaka – gnjecava torta. Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – izvana ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suh, nego gnjecav i gotovo tekuć, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom. Jede se topla – ili podgrijana - ako vam kojim slučajem ostane, pa njezina gnjecasta sredina savršeno prožima pečeniji dio biskvita ili korice.

Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk pucanja kada ga prerežete nožem, u lijepom je kontrastu s  kremastom sredinom. U okusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada. A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.

Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša pećnica. Da pripremite i umutite sastojke trebat će vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta. Ovaj kolač ne smije biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.

U kalupu promjera 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz pećnice puno ranije. Svakako je bolje da provjerite više puta nego da iz pećnice izvadite presuhi kolač.

Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preljev, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno tučenim vrhnjem.

Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:

  • 135 g maslaca + za namastiti kalup
  • 55 g kakaa u prahu
  • 350 g šećera
  • 2 čajne žličice vanilin-šećera
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

Priprema švedske čokoladne torte:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.
  2. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umiješajte ostale sastojke. Ručno miješajte dok ne nestanu grudice i ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Izlijte smjesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Provjerite kako nareduje pečenje nakon 20 minuta. Gotova torta mora imati formiran biskvit izvana ali mora biti gnjecava i gotovo tekuća iznutra – moći ćete to provjeriti tako da je primite s obje ruke i u zraku nježno zaljuljate lijevo-desno.
  4. Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjur za posluživanje.
  5. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.

Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela Tart s karamelom Tart s karamelom Tart s karamelom +0 Tart s karamelom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju