• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

5 načina na koje vam razgovor s konobarom može uštedjeti kune u restoranu

Hrvate najviše ljute pozdravi iz kuhinje i košarice kruha koje nisu naručili, a muku muče i s naručivanjem vina te sitnim slovima na jelovniku...

Nika Borovac 29.01.2020 09:29 komentari
viber Created with Sketch.
Hrana
Hrana (Foto:Getty Images)

Galerija Hrana 0 Restoran 0 Restoran 0 Restoran 0

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Je li vas ikada iznenadio visok račun u restoranu? Ako nije, čestitamo jer pripadate manjini koja nikad nije iskusila znojenje dlanova prilikom čitanja sitnih brojki pri dnu nesretnog papirića, razmišljanje o pranju posuđa u kuhinji restorana ili pak vraćanje djetinjstvu u mislima, kada smo mogli trčati koliko nas noge nose, one iste koje bi nas spasile od stanjivanja novčanika.

Šalu na stranu, stres u restoranu uobičajena je pojava. Istovremeno se želimo počastiti, ali i preživjeti tekući mjesec, a kako bismo to postigli, treba opušteno pristupiti situaciji. Najbolji lijek za bezbrižni izlazak na večeru jest razgovor. Pritom ne mislimo toliko na onaj s društvom, razgovor s konobarom je taj koji se "broji".

Konobar je naša veza s kuhinjom i njegova je uloga da nam demistificira sve nejasnoće u vezi s jelovnikom. Nemamo li praksu odlaska u restoran, mogli bismo pomisliti da nije pristojno pitati jer ćemo ispasti škrti ili neupućeni, no istina je da onaj tko ne pita, skita - i često plati više nego što je mislio u startu.

Plata na način "chefa"

"Prijateljica i ja  posjetile smo azijski restoran u Zagrebu koji ima srednji rang cijena, ništa prenapuhano i odlučile naručiti platu kako bismo isprobale razne sushije. Listajući jelovnik, nismo pronašle idealnu kombinaciju pa smo objeručke prihvatile prijedlog konobara neka nam chef složi platu prema vlastitom odabiru. Tada smo se tek površno poznavale i bilo nam je neugodno razgovarati o cijeni plate koja će nam stići na stol.

Kada je stigla plata (dovoljno velika za četiri gladne osobe), a konobar se razvezao o tunama, brancinima i kavijarima koji krase ljupke rižine paketiće, bilo nam je jasno da nećemo proći jeftino. Svjesne toga da smo si same krive, izašle smo s gorkim okusom, ali i novom lekcijom", ispričala je Elizabeta. Možda će konobari jednog dana postati psiholozi koji nam mogu pročitati misli, ali do tada je bolje prilikom naručivanja hrane otvoreno porazgovarati o količini porcije, kao i o cijeni, prije nego što bude prekasno.

Tekući problemi

Račun je "razveselio" i Marka, koji je svoju lekciju naučio na vinu. Na ribljoj večeri u Beogradu pao je dogovor da će se piti vino. Kako nitko iz ekipe nije bio vrsni poznavatelj, a domet im je bio razlikovanje crnog i bijelog, "piknuli" su bijelo, koje paše uz ribu i odlučili se za jedno od ponuđenih na karti pića.

"Konobar nam je rekao da naš odabir nije najbolji uz pastrvu jer je vino previše slatko i predložio alternativu. Vidjeli smo da nije na karti, ali smo po inerciji zaključili da će nam donijeti bocu cijenom sličnu prvobitnoj varijanti. Pojelo se i popilo, a na kraju smo imali što vidjeti. Račun je bio papren jer je boca prema odabiru kuće bila četiri puta skuplja od one koju smo htjeli naručiti. Prijatelj je skočio do mjenjačnice kako bismo imali dovoljno dinara za račun, a do povratka u Hrvatsku prebacili smo se na pivo", priča Marko.

Piće Hrana i piće Konobari znaju: 3 pića koja nikad ne biste trebali naručiti u kafiću

Pozdravi iz kuhinje

Naplaćivanje couverta, odnosno "pozdrava iz kuhinje" također ljuti mnoge. Ne želite li couvert, dopušteno je zahvaliti se i slobodno ga vratiti. Ako je potrebno, i objasniti da ćete kuhinju pozdraviti napojnicom prilikom plaćanja računa. Kako biste izbjegli konflikte, najbolje ga je vratiti bez previše čekanja, ili kušanja.

"Kuhar sam po struci, i mišljenja sam da bi couvert trebao biti zamišljen kao pozdrav iz kuhinje, nešto što će vam dati uvod u jelo koje ćete kušati i u malom zalogaju predstaviti restoran, skratiti vrijeme dok čekate, zabaviti gosta. Trebao bi imati smisla i biti poveznica s kuhinjom tog restorana. Dakle ako je restoran mesni, pašteta od tune ga neće predstaviti, tu treba kreativnosti. Iz iskustva znam da su naši vlasnici restorana toliko pohlepni da takvu ideju ne prihvaćaju i uporno naplaćuju couvert, čast iznimkama", piše forumaš Paprenjak.

"S couvertom sam se susrela u zagrebačkom meksičkom restoranu i rekoh sama sebi: 'Tamo se više nikad neću vratiti.' Zašto? Zato što je naplaćivanje te nazovimo 'kuverte' totalno besmisleno i krajnje bezobrazno. Kuverta zapravo predstavlja napojnicu, ona ide nekome u džep, a ne u blagajnu i normalno je da, ako si zadovoljan uslugom, hranom i svime, a nisi dozlaboga škrt, da ćeš tu napojnicu ostaviti sam od sebe, možda malo veću, a možda i malo manju, to nije bitno", piše forumašica Tina.

Restoran Restoran (Foto: Unsplash)

A što s kruhom?

Košarice kruha koje "same" stižu na stol, a uredno se bilježe na računu također možete vratiti. Bilo da ste osjetljivi na gluten, izbjegavate ugljikohidrate ili jednostavno ne želite nešto što niste naručili, budite to slobodni i odbiti.

"Nama su jednom zaračunali kruh koji su donijeli na stol, koji nitko nije ni tražio, ni probao. Rekla sam da neću to platiti, konobar se durio kako on mora sada stornirati račun, kako mu je to problem, ja rekoh: 'Samo naprijed'. Napravio mi je novi račun bez kruha. Kad ti nose hranu koju ne želiš i ne konzumiraš pa ti hoće naplatiti, to nije u redu", piše forumašica Bajadera.

Čitanje jelovnika

Obratimo li pozornost, dosta toga možemo saznati samo čitajući jelovnik, a najviše pažnje treba posvetiti sitnim slovima. Tako se gosti često opeku jer ne gledaju cijenu ribe po kilogramu nego tek cifru koju će platiti za jednu porciju. Stoga, niste li sigurni koliko ćete platiti - upitajte konobara.

Restorani mogu lako "zaraditi" spretnom psihologijom. Svjesni su toga da spuštanjem cijene glavnih jela, nadoknađuju zaradu višim cijenama vode, sokova, juha ili salata koje se često naručuju po principu "nek se nađe" bez razmišljanja o brojevima. Stoga, ako vam je važno za konačnu računicu, uzmite u obzir sve što naručujete.

5 trikova kojima hrvatski restorani mame goste da troše više Restoran Restoran Restoran +1 Restoran

  • #gdje sjesti
  • #Restoran
  • #trik
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Na sto načina
"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Celine je nestala u šumi prije tri godine: Prijatelji pokrenuli vlastitu potragu
Tračak nade
Celine je nestala prije tri godine: Prijatelji sada pokrenuli vlastitu potragu i došli do šokantnog otkrića
show
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
Istraga u tijeku
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
Jao...
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Stari grad Dubovac
Kastel

Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close