• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

Ovdje ne možete naručiti kilo oborite ribe ili škampe na buzaru, jer im je kuhinja malo drukčija. To nije ni čudo ako znamo da je glavni chef i ujedno vlasnik restorana Saša Began, koji je prije toga zanat pekao u glasovitom zadarskom ribljem restoranu Foša...
Vedran Jurić
Vedran Jurić 30.07.2025 15:18 komentari
viber Created with Sketch.
Restaurant Labrax
Restaurant Labrax (Foto:Restaurant Labrax)

Galerija Restaurant Labrax - 4 3 Restaurant Labrax - 5 3 Restaurant Labrax - 1 3 Restaurant Labrax - 6 3 Kad me sredinom srpnja put nanio u Zadar, dogovorio sam večernje piće s rođakom. No on, prilična izjelica, ali i bonkulović, ponukan glađu, nazvao me i rekao: "Rezervirao sam nam u Labraxa večeras u osam". Naravno, nije da sam se bunio, jer sam i sam – ništa manja izjelica od njega. Također, u Labrax, koji se otvorio prošle godine u travnju već sam dulje planirao otići, pa se ovo pokazalo idealnom prilikom.

U trendu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

Restoran se smjestio odmah kraj crkve svetog Šime, a mi smo došli na vrijeme, sjeli na gotovo popunjenu terasu i zatražili meni. Na njemu se nalaze isključivo riblja jela, odnosno jela od plodova mora (osim jedne standardne pršut/sir plate), pripremana na maštovite načine i u raznim zanimljivim kombinacijama.

Tako da, ovdje ne možete naručiti kilo oborite ribe ili škampe na buzaru, jer je ova kuhinja malo drukčija. To nije ni čudo ako znamo da je glavni chef i ujedno vlasnik restorana Saša Began, koji je prije toga zanat pekao u glasovitom zadarskom ribljem restoranu Foša.

  Restaurant Labrax - 1 Restaurant Labrax - 1 (Foto: Vedran Jurić)

No, vratimo se mi na meni i na ono što u Labraxu valja kušati. Preskočili smo ovaj put juhe (mada mi je sad malo žao da nisam kušao juhu od školjki i rakova), te naručili arancine od crnog rižota u kombinaciji s tartarom od kozica. Kao drugo predjelo uzeli smo carpaccio od škampa, uz koji se poslužuje foie gras ganache. Kako smo htjeli probati oboje, konobar nam je odmah predložio da jela prepolovi i svakom donese svoju polovicu, na što smo i pristali (objašnjenje radi fotografije, da ne mislite da je porcija mikroskopska). Uz to smo za početak krenuli s nečim pjenušavim, te uzeli klasik – Šemberov rose pjenušac.

Dok smo čekali predjela, poslali su nam i sitne zalogaje u obliku pozdrava iz kuhinje – trlju na kremi od kukuruza i majonezu od fermentiranog češnjaka. I dok mi je majoneza bila li- la, trlja je jako fina i svježa, te se odlično slaže s kremom. Uopće ne bi bilo loše da jednog dana završi i u formi predjela, ako ne i glavnog jela. Dobra vijest i po nas je bila zaboravljivost osoblja, pa su nam pozdrav donijeli dvaput. Nismo se bunili, jasno.

Predjela stižu relativno brzo i bome, nepca čine sretnima. I jedno i drugo zaslužuju aplauz, foie gras u kombinaciji s carpacciom od škampa pokazuju se kao nepogrešiva kombinacija. Ipak, meni kao nekom tko obožava sve talijansko, arancini vraćaju sjećanje od gotovo prije 10 godina i obilaska Sicilije. Samo, tamo sam ih tamanio kao street food, a ovdje su podignuti na level pro, jer zapravo ni ne znaš da na ovaj način možeš uživati u crnom rižotu. Ujedno, posluženi su i na finoj kremi od gorgonzole i grana padana. Sve skupa – maštovito i jako fino.

Večer je bila takva da je bio grijeh ne opustiti se i uživati do kraja, pa smo nastavili s istraživanjem vinske karte. Bora Pošip i Sladićeva Plavina ispunjavali su vrijeme predjela i glavnog jela. A za glavno jelo naručili smo dry aged brancin za dvoje. Riječ je o ribi koja odležava u komori, peče se na roštilju, a poslužuje uz pire od dimljenog krumpira, beluga leću, baby špinat i grilanu mrkvu. I prezentacijski se ovo lijepo odrađuje – chef je došao do nas, pokazao nam pripremljenu ribu, i nakon što smo potvrdno kimnuli glavama, otišao par metara dalje i vratio se nakon minutu i pol s očišćenom ribom. Brancin je fin, odlično pečen, sočan – zamjerki nema, osim što kad je nešto ovako fino – nikad ga nema dovoljno, ali to je više problem naših apetita i činjenice da imamo osam želudaca poput Alfa.

Restaurant Labrax - 4 Restaurant Labrax - 4 (Foto: Vedran Jurić)

Za desert sam riješio zelenu kapu koju i sami možete vidjeti. Gornji, zeleni dio i punjenje unutra, sastoji se od kruške, skute i maslinova ulja, biskvit je od tonke i lješnjaka, a umak od kruške. Za ljetno doba, kombinacija je i više no osvježavajuća i zaslužuje svaku preporuku.

Što se tiče vina, uz slatko su preporučili Bomary iz vinarije Degarra. Riječ je o slatkom vinu, nastalom kao spoj vina od grožđa te vina od višnje maraske. Meni, koji sam i inače čovjek od slatkih okusa, ovo je bilo top. Suputnik na večeri me u desertu nije pratio (kao, ne jede slatko), pa je za poslasticu uzeo platu od pršuta i sira. Plata k'o plata, fina je, ali ništa novo ni čudesno, možete i bez toga. Zato pamet u glavu, i za desert uzmite pravi desert, kao što sam učinio ja. Nakon traženja fakture, počastili su nas čašom finog pjenušca jednostavnog naziva Piena.

Cijena? Dva predjela, glavno jelo, deserti i sigurno desetak čaša finih vina platili smo ravno 200 eura. Naravno, riblji restorani nikad nisu i neće biti jeftini, ali ako tražite nešto drugačije, majstorski pripremljeno i mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste – Labrax je mjesto u kojem se isplati ostaviti novac.

Galerija Restaurant Labrax - 4 3 Restaurant Labrax - 5 3 Restaurant Labrax - 1 3 Restaurant Labrax - 6 3

  • #gdje sjesti
  • #Labrax
  • #Zadar
  • #Restoran
  • #riblji restoran
  • #što vidjeti
  • #gdje jesti
  • #Vedran Jurić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Kod Broda
Tamo gdje Sunce zalazi dulje: Šarmantna kućica koja će vas ugostiti najtoplijim slavonskim gostoprimstvom
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama i špinatom
Jednostavno
Prečica koja štedi vrijeme: Brze kremaste lazanje s gljivama u jednoj posudi
Istarska veganska kuharica Sanja Bilas
Ima neka Opasna veza
Večera koja dokazuje da se istarski specijaliteti mogu napraviti i bez mesa, ribe, jaja i sira
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nakon godinu i pol RSF zauzeo prekretnu točku u Sudanu: UN prijavio masovna ubojstva
Polje smrti
FOTO Zauzeli grad i krenuli u pokolj: Ubili 2500 civila, krvave ulice vide se i na satelitskim snimkama
Diljem Hrvatske se traže djelatnici za sigurnost u školama: "Vrlo se različiti ljudi zapošljavaju, ima i žena"
Nakon tragedije
Prilika za posao! Uvedeno novo radno mjesto, traže se radnici u cijeloj Hrvatskoj
Voditeljica Binga se srušila usred emisije: Ekipa joj priskočila u pomoć, program naglo prekinut
Naglo joj pozlilo
Voditeljica Binga srušila se usred emisije: Počela se tresti, program je odmah prekinut
show
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
zdravlje
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Voće koje napuhuje i voće koje ne napuhuje – imamo popis!
Piše nutricionistica
Voće koje napuhuje i voće koje ne napuhuje – imamo popis!
zabava
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Pokažite što znate!
Pitanja iz vijesti i opće kulture – kviz za one koji prate sve
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Ovaj video iz aviona izazvao je mučninu kod tisuća – pogledajte zašto
Bolje ne!
Ovaj video iz aviona izazvao je mučninu kod tisuća – pogledajte zašto
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Bill Gates ga je upozorio da će “spaliti milijardu dolara”, no to se na kraju pokazalo kao genijalna Microsoftova investicija
Rizik koji se isplatio
Bill Gates ga je upozorio da će “spaliti milijardu dolara”, no to se na kraju pokazalo kao genijalna Microsoftova investicija
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
sport
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
Louis Munteanu blizu je prelaska u Dinamo
HTJELI GA I LJETOS
Modri ludi za napadačima: Dinamo potrošio milijune na Belju, a sada dovodi novu zvijezdu?
Petar Sučić zabio prvi pogodak za Inter protiv Fiorentine u Serie A
Majstore, svaka čast!
VIDEO Petar Sučić sve oduševio: Pogledajte solo prodor i prvi pogodak za Inter
tv
U dobru i zlu: Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
U DOBRU I ZLU
Ostao je iznenađen - čeka ga patnja još neko vrijeme
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Kada će se saznati tko je otac djeteta?
Supertalent: U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
UZBUDLJIVO!
U šestu audicijsku epizodu Supertalenta stiže Guinnessova rekorderka u limbu!
putovanja
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
Lukoil prihvatio Gunvorovu ponudu za akviziciju strane imovine, za dogovor potrebno odobrenje OFAC-a
Nazire se novi vlasnik
Lukoil prihvatio Gunvorovu ponudu za akviziciju strane imovine, za dogovor potrebno odobrenje OFAC-a
lifestyle
Kultne kratke frizure slavnih žena
INSPIRACIJA ZA PROMJENU
10 kultnih frizura zbog kojih žene diljem svijeta i danas krate kosu
Ulična moda Šibenik u superskinny trapericama i čizmicama
A gore crop-top
Brineta iz Šibenika: Superskinny traperice i najudobnije čizmice dovoljne za dojam od milijun dolara
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
Jeste li među njima?
Najinteligentniji ljudi rođeni su u ovim mjesecima
sve
Jakov Jozinović otkrio da je i dalje solo
sportska legenda
Znate li da je stric mlade glazbene senzacije Jakova Jozinovića poznati Hrvat?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Fuliranje - 14
Hrpa festivala i događanja

Najukusniji dio godine: Gdje u Lijepoj Našoj možemo fino jesti ove jeseni i zime

Čokolada neće biti zvijezda samo na festivalu, već će se umiješati i drugdje, pa će se tako naći na menijima opatijskih restorana, u ponudi kavana, pa čak i u posebnim tretmanima spa-centara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close