• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

Ovdje ne možete naručiti kilo oborite ribe ili škampe na buzaru, jer im je kuhinja malo drukčija. To nije ni čudo ako znamo da je glavni chef i ujedno vlasnik restorana Saša Began, koji je prije toga zanat pekao u glasovitom zadarskom ribljem restoranu Foša...
Vedran Jurić
Vedran Jurić 30.07.2025 15:18 komentari
viber Created with Sketch.
Restaurant Labrax
Restaurant Labrax (Foto:Restaurant Labrax)

Galerija Restaurant Labrax - 4 3 Restaurant Labrax - 5 3 Restaurant Labrax - 1 3 Restaurant Labrax - 6 3 Kad me sredinom srpnja put nanio u Zadar, dogovorio sam večernje piće s rođakom. No on, prilična izjelica, ali i bonkulović, ponukan glađu, nazvao me i rekao: "Rezervirao sam nam u Labraxa večeras u osam". Naravno, nije da sam se bunio, jer sam i sam – ništa manja izjelica od njega. Također, u Labrax, koji se otvorio prošle godine u travnju već sam dulje planirao otići, pa se ovo pokazalo idealnom prilikom.

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Restoran se smjestio odmah kraj crkve svetog Šime, a mi smo došli na vrijeme, sjeli na gotovo popunjenu terasu i zatražili meni. Na njemu se nalaze isključivo riblja jela, odnosno jela od plodova mora (osim jedne standardne pršut/sir plate), pripremana na maštovite načine i u raznim zanimljivim kombinacijama.

Tako da, ovdje ne možete naručiti kilo oborite ribe ili škampe na buzaru, jer je ova kuhinja malo drukčija. To nije ni čudo ako znamo da je glavni chef i ujedno vlasnik restorana Saša Began, koji je prije toga zanat pekao u glasovitom zadarskom ribljem restoranu Foša.

  Restaurant Labrax - 1 Restaurant Labrax - 1 (Foto: Vedran Jurić)

No, vratimo se mi na meni i na ono što u Labraxu valja kušati. Preskočili smo ovaj put juhe (mada mi je sad malo žao da nisam kušao juhu od školjki i rakova), te naručili arancine od crnog rižota u kombinaciji s tartarom od kozica. Kao drugo predjelo uzeli smo carpaccio od škampa, uz koji se poslužuje foie gras ganache. Kako smo htjeli probati oboje, konobar nam je odmah predložio da jela prepolovi i svakom donese svoju polovicu, na što smo i pristali (objašnjenje radi fotografije, da ne mislite da je porcija mikroskopska). Uz to smo za početak krenuli s nečim pjenušavim, te uzeli klasik – Šemberov rose pjenušac.

Dok smo čekali predjela, poslali su nam i sitne zalogaje u obliku pozdrava iz kuhinje – trlju na kremi od kukuruza i majonezu od fermentiranog češnjaka. I dok mi je majoneza bila li- la, trlja je jako fina i svježa, te se odlično slaže s kremom. Uopće ne bi bilo loše da jednog dana završi i u formi predjela, ako ne i glavnog jela. Dobra vijest i po nas je bila zaboravljivost osoblja, pa su nam pozdrav donijeli dvaput. Nismo se bunili, jasno.

Predjela stižu relativno brzo i bome, nepca čine sretnima. I jedno i drugo zaslužuju aplauz, foie gras u kombinaciji s carpacciom od škampa pokazuju se kao nepogrešiva kombinacija. Ipak, meni kao nekom tko obožava sve talijansko, arancini vraćaju sjećanje od gotovo prije 10 godina i obilaska Sicilije. Samo, tamo sam ih tamanio kao street food, a ovdje su podignuti na level pro, jer zapravo ni ne znaš da na ovaj način možeš uživati u crnom rižotu. Ujedno, posluženi su i na finoj kremi od gorgonzole i grana padana. Sve skupa – maštovito i jako fino.

Večer je bila takva da je bio grijeh ne opustiti se i uživati do kraja, pa smo nastavili s istraživanjem vinske karte. Bora Pošip i Sladićeva Plavina ispunjavali su vrijeme predjela i glavnog jela. A za glavno jelo naručili smo dry aged brancin za dvoje. Riječ je o ribi koja odležava u komori, peče se na roštilju, a poslužuje uz pire od dimljenog krumpira, beluga leću, baby špinat i grilanu mrkvu. I prezentacijski se ovo lijepo odrađuje – chef je došao do nas, pokazao nam pripremljenu ribu, i nakon što smo potvrdno kimnuli glavama, otišao par metara dalje i vratio se nakon minutu i pol s očišćenom ribom. Brancin je fin, odlično pečen, sočan – zamjerki nema, osim što kad je nešto ovako fino – nikad ga nema dovoljno, ali to je više problem naših apetita i činjenice da imamo osam želudaca poput Alfa.

Restaurant Labrax - 4 Restaurant Labrax - 4 (Foto: Vedran Jurić)

Za desert sam riješio zelenu kapu koju i sami možete vidjeti. Gornji, zeleni dio i punjenje unutra, sastoji se od kruške, skute i maslinova ulja, biskvit je od tonke i lješnjaka, a umak od kruške. Za ljetno doba, kombinacija je i više no osvježavajuća i zaslužuje svaku preporuku.

Što se tiče vina, uz slatko su preporučili Bomary iz vinarije Degarra. Riječ je o slatkom vinu, nastalom kao spoj vina od grožđa te vina od višnje maraske. Meni, koji sam i inače čovjek od slatkih okusa, ovo je bilo top. Suputnik na večeri me u desertu nije pratio (kao, ne jede slatko), pa je za poslasticu uzeo platu od pršuta i sira. Plata k'o plata, fina je, ali ništa novo ni čudesno, možete i bez toga. Zato pamet u glavu, i za desert uzmite pravi desert, kao što sam učinio ja. Nakon traženja fakture, počastili su nas čašom finog pjenušca jednostavnog naziva Piena.

Cijena? Dva predjela, glavno jelo, deserti i sigurno desetak čaša finih vina platili smo ravno 200 eura. Naravno, riblji restorani nikad nisu i neće biti jeftini, ali ako tražite nešto drugačije, majstorski pripremljeno i mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste – Labrax je mjesto u kojem se isplati ostaviti novac.

Galerija Restaurant Labrax - 4 3 Restaurant Labrax - 5 3 Restaurant Labrax - 1 3 Restaurant Labrax - 6 3

  • #gdje sjesti
  • #Labrax
  • #Zadar
  • #Restoran
  • #riblji restoran
  • #što vidjeti
  • #gdje jesti
  • #Vedran Jurić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: "Bili su u tretmanu, a kada smo zaključili da je došlo do poboljšanja..."
tragedija u Zagorju
Ubijena žena i njezin suprug više puta prijavljivani zbog nasilja u obitelji: Iz kuće odvedeno četvero djece
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
Bolje biti oprezan!
Haker otkrio kako do vaših podataka može doći pomoću samo jednog kabla, a nikada to ne biste posumnjali
tech
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili i skuteri, policajci ozlijeđeni, ispaljeni i suzavci
Ogromni neredi
FOTO Drama uoči utakmice: Gorjeli automobili, policajci ozlijeđeni, ispaljeno više suzavaca
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Recept za šubare ili ruske kape s kokosom i čokoladom
FINI I SOČNI
Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Bistro Vrhovec - 1
Fini okusi

Bistro Vrhovec: Odličan izbor, ako želite uživati u domaćoj kuhinji i obilatim porcijama

Sjeo sam s kolegama koji su ovdje česti gosti, pa je bio red poslušati preporuke i uzeti što oni kažu. Meni je klasični „a la carte“, ali tu je i ponuda dnevnih jela. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close