Imali smo bijele stolnjake na terasi, ali smo ih skinuli i umjesto njih stavili decentne podmetače. Primijetili smo da od tada imamo više gostiju i u razgovoru s njima uvidjeli da ih fini materijali odbijaju jer se povezuju s visokim cijenama, ispričali su nam vlasnici dalmatinskog restorana s preporukom Michelina.

Prijatelji u restoranu

"Gosti u vrijeme ručka i večere često izbjegavaju i prazne terase jer ako nikoga nema, misle da s restoranom nešto nije u redu. Između dva slična restorana koji se nalaze jedan do drugoga u većini će slučajeva odabrati onaj koji ima barem jedan popunjeni stol", kažu ugostitelji dodajući kako se nakon prvog zauzetog stola lakše pune i drugi. Gosti to čine bez obzira na činjenicu kako je cijena, hrana, kava ili usluga bolja u praznom restoranu jer je u ljudskoj prirodi uobičajeno željeti ono što drugi imaju ili misliti da netko zna ono što mi ne znamo. Neki ugostitelji imaju običaj pozvati prijatelje ili kolege na kavu samo kako bi se dobio privid posjećenosti.

Mjesto za jelovnik

Većini gostiju neugodno je listati jelovnike u prolazu prilikom traženja terase na kojoj će ručati i često pobjegnu kad im se obrati konobar. Kako bi tome doskočili, spretni ugostitelj menije pozicioniraju na lako dostupno, ali intimnije mjesto ili pak postavljaju ploče na kojima ispisuju dnevni jelovnik.

Manji tanjuri - veće porcije Manji tanjuri - veće porcije (Foto: Thinkstock/Guliver)

Meni za dvoje

Imena jela također igraju ulogu u odabiru restorana pa dobro prolaze "ukrasi" koji upućuju na to da se radi o finim domaćim jelima poput primjerice: lokalno, bakino, svježe, prirodno… Komplicirani ili strani nazivi odbijaju jer ono što gost ne razumije (ili ne može izgovoriti), to ga i ne privlači. Dobro prolaze i jelovnici za dvoje, osobito kod parova koji misle da će tako proći jeftinije.

Psihologija jelovnika: Evo zašto ćete naručiti skuplje jelo...

Teški pribor i manji tanjuri

Gosti vole osjećaj da dobivaju više za svoj novac pa različiti začini, maslinova ulja ili besplatni dodaci hrani koji stoje na stolu imaju utjecaja na to hoće li se vratiti. Hrana se doima ukusnijom i ako je uz nju poslužen teži i masivniji pribor za jelo, a pomoći će i manji tanjuri u kojima porcije izgledaju veće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju