Zimska sezona na plaži nešto je potpuno drugačije od ljetne. Umjesto koktela, suncobrana i vrelog pijeska, zimi vas na plažama dočeka snažan vjetar, hladnoća i često veliki valovi. Ali ipak, nešto je posebno u šetnjama po plažama u zimskom razdoblju. Na nekima možete doživjeti posebno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život. Predstavljamo vam jednu takvu britansku plažu na
Sjevernom moru.



Horsey Beach
nije samo još jedna u nizu morfolških, prirodnih, beskrajnih, pješčanih plaža za dugačke vikend šetnje. Horsey Beach doista je jedinstvena plaža, posebice od studenog do veljače, kada sivi tuljani dolaze ovdje donijeti na svijet svoje mlade.

Samo kratka šetnja od parkiranog auta dijeli vas od magičnog iskustva, pogleda na ogromnu koloniju sivih tuljana s njihovim, tek rođenim mladuncima. Ako ste posebne sreće, moći ćete svjedočiti najiskonskijem trenutku; kad majka tuljanica rađa svoje snježnobijelo mladunče.

Možda ste već vidjeli tuljane u zoološkim vrtovima, jer ih rado treniraju za performanse. No, naravno, puno ih je bolje i spektakularnije vidjeti u prirodnom okružju, kao što je plaža Horsey. U prosjeku muški tuljan dugačak je više od 2 metra i teži oko 230 kilograma, dok je ženka lakša, ima oko 150 kila i manja, oko 180 centimetara.

Mladunčad pri porođaju teži oko 14 kilograma i ima mekano, bijelo, svilenkasto krzno zbog kojega ostaju na kopnu dok ne dobiju čvršće i vodonepropusno krzno. Mladi sišu oko tri tjedna, a s obzirom na to da je majčino mlijeko iznimno masno, dobivaju dnevno po 2 kilograma i rastu prilično brzo.



Horsey kolonija sivih tuljana u sezoni 2016./2017. zabilježila je rekordan broj mladunčadi: oko 1400 ih je othranjeno u posljednja 3 mjeseca. To je doista fantastičan rezultat za majku prirodu, ali s povećanim brojem mladunčadi dolazi i do mnogobrojnih problema.

Kolonija godišnje raste za 200 novih jedinki koje se šire dalje po plažama. Ove godine je tim područjem patroliralo 150 volontera iz društva The Friends of Horsey Seals, koji su pomno pazili da posjetitelji ne uznemiravaju životinje. Iako tuljani djeluju tromo i nezainteresirano, ženke i mužjaci mogu biti posebno opasni kad se osjete ugroženima.

Zbog toga je posjetiteljima zabranjen prilaz na plažu, no na pješčanim dinama iznad, napravljene su šetnice i vidikovci s kojih se pruža pogled na tuljane koji oduzima dah.

Nevjerojatno je koliko vas šetnja ovom plažom ispunjava spokojem i osjećajem kako je povratak netaknutoj prirodi jedino što vam čisti misli i oslobađa od nagomilanog stresa. Prizor mladih, prije tek koji dan rođenih tuljana u igri, izmamit će vam takav osmijeh na lice da ćete poželjeti zauvijek ostati tu.



P.S.

Razlike između morskih lavova i tuljana:

Morski lavovi uglavnom žive u mnogobrojnim kolonijama, dok tuljani provode vrijeme sami, plivajući, a grupiraju se na kopnu u vrijeme parenja. Za razliku od morskih lavova koji imaju vidljive uši, tuljani na mjestu ušiju imaju rupe. Tuljani na kopnu "pužu" na trbuhu, dok se morski lavovi puno bolje snalaze, s obzirom na to da im zadnje peraje na kopnu služe kao noge.

Tuljani su tihi, dok se morski lavovi snažno glasaju. Naša sredozemna medvjedica spada u porodicu tuljana i za razliku od sivih tuljana ona je iznimno ugrožena vrsta.

Još Barbarinih priča potražite na njenom blogu Putanje ili Facebook stranici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju