Hiraizumi je u Japanu poznata i kao Čista zemlja. Japancima je ovo mjesto izuzetno važno, no mimo njih, jedva da je netko čuo za malo mjesto od svega 8 tisuća stanovnika.

Stvoriti Budistički raj na Zemlji bio je cilj Fujiware no Kiyohire, koji je živio na prijelazu 11. u 12. stoljeće. Kada je imao 7 godina, oca su mu pogubili, a majku natjerali da se uda za očevog ubojicu.

Tako je on odrastao među smrtnim nerijateljima, a godinama kasnije, ubijena su i njegova žena i dijete. Umjesto da nastavi s uobičajenom praksom u to vrijeme, osvetom i izdajom, okrenuo se stvaranju onoga što je poznato pod nazivom Čista zemlja.

Hiraizumi - 2 Hiraizumi - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Cilj je bio da sve duše, prijateljske i neprijateljske, ljudske, ali i životinjske, nađu utjehu i žive u harmoniji na jednom mjestu. Tako je Fujiwara počeo graditi selo s hramovima, pagodama i vrtovima, a njegov ugled kao mirotvorca širio se sve do Kine.

I idućih 100 godina mir je vladao Hiraizumijem pod upravom potomaka Fujiware, no ratnik Minamoto uspostavio je svoju diktaturu. Uslijedila su stoljeća zanemarivanja veličanstvenih zgrada koje je Fujiwara izgradio, no unatoč tome, jedna je preživjela do danas. Zlatna dvorana i dan danas jedna je od najvažnijih zgrada Japana.

A zahvaljujući svojoj dugoj i burnoj povijesti, ovo je mjesto u regiji Tohoku došlo i pod zaštitu UNESCO-a kao svjetska baština. Ljubitelje povijesti i japanskih običaja svakako će privući. Hiraizumi je malo mjesto koje se može obići pješke, biciklom ili turističkim busom koji će kružiti čitavim selom.

Hiraizumi - 1 Hiraizumi - 1 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

O povijesti mjesta posjetitelji će saznati u Centru o kulturnom nasljeđu Hiraizumija, a i o hramovima koji su nekad ovdje postojali te o njihovim preuređenim ostacima. Jedan od njih je i Chuson-ji, u kojemu je živjelo 300 redovnika. Danas u glavnom dvorani se vrše rituali, kojima mogu prisustvovati i posjetitelji, a tu je i muzej nacionalnog blaga u kojem se nalaze brojne skulpture Bude.

Još veći od ovog bio je hram Motsu-ji, u kojemu je bilo smješteno 500 redovnika, a prema zapisima, u to vrijeme nije mu bilo premca. Danas su ostali samo temelji...

Jedina zgrada koja je ostala netaknuta čitavih devet stoljeća je Zlatna dvorana, Konjikido. Napravljena je od crvene sandalovine i prekrivena zlatom. I dan danas oduševljava posjetitelje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju