• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Habibi: Jedini hrvatski restoran gdje se mogu kušati iskrena orijentalna jela

Habibi na arapskom znači "ljubavi", a upravo je srdačnost jedan od razloga zašto je originalna orijentalna hrana ondje još ukusnija...

Nika Borovac 28.02.2018 12:17 komentari
viber Created with Sketch.
Habibi
Habibi (Foto:NB)

Galerija Habibi 12 Farah Khalil 12 Habibi 12 Habibi - 6 12

U trendu K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane


Tog hladnog zimskog dana kad su svi koji drže do sebe bili na skijanju ili pod palmom pijuckali pića iz kokosova oraha ostvarile su se prijetnje prognostičara i zagrebačke su ulice problijedjele od hladnoće. Promatrajući kako pahulja goni pahulju rodila se želja za bijegom u toplije krajeve.

Odluka je pala na Bliski istok, preciznije zemlju pješčanih plaža, ali i skijališta, skupocjenih automobila i satova, ekstremnog siromaštva, jedne od posljednjih šuma cedrova, svetišta koje čuva kip Djevice Marije od gotovo devet metara, kao i raznolikosti vjere, umjetnosti, kulture koja se ogleda na ulicama, ali i tanjurima. Pogađate li? Riječ je o Libanonu.

Kad je ugledao adresu Orešje 13, hrabri taksist koji se uhvatio ukoštac sa zagrebačkim ledenim dobom na putu do "Bliskog Istoka" preko Črnomerca prema Borčecu do Orešja zaključio je kako idemo prema mjestu gdje se nekoć jeo dobar roštilj. Kako kaže, priča se da je i dalje dobar, ali je novi restoran drukčiji. Etničkog je tipa i zove se nekako na "H", kaže taksist.

Dakle habitus je ostao isti, zbog dobrog roštilja (hrvatske hrane za utjehu) vrijedi potegnuti na drugi kraj grada. A utjeha u vrućem mesu koje miriše na dim, začinjenim šarenim posudicama i mekim bliskoistočnim lepinjama te je večeri zvučala kao najpametnija stvar na svijetu.

Mezze Mezze (Foto: NB)

Iako se nikad prije nismo vidjeli, na vratima Habibija domaćini su nas dočekali s  osmijehom kao da svako jutro u tom tipično uređenom bliskoistočnom restoranu točimo kavu s kardamomom iz džezve i jedemo baklave punjene pistacijama. Brbljamo o tome kako su Libanonke ovisne o šopingu i estetskoj kirurgiji te kako se shisha dodaje u krug, uvijek vrhom prema sebi, nikad prema drugome.

Na zidu ponosno stoji slika cedra, najstarijeg bića svijeta koji se nalazi i na libanonskoj zastavi. Pored je i sat s glavnog trga u centru grada te litice Rouché koje se nalaze se u istoimenom dijelu Bejruta, poznatog po predivnoj kilometrima dugoj pješčanoj plaži, brojnim dućanima i restoranima.

Farah Khalil Farah Khalil (Foto: NB)

Lijepa vlasnica Farah Khalil može biti uzor i brojnim hrvatskim ugostiteljima. Nevjerojatna toplina kojom pristupa gostima i iskreno zanimanje se malo gdje se mogu susresti. U Hrvatsku je došla prije dvije godine i odmah se, kako kaže zaljubila u Lijepu Našu.

"Željela sam ponuditi nešto novo Zagrebu i omogućiti Hrvatima da se bolje upoznaju s arapskom kulturom, običajima, a osobito hranom koja je i meni nedostajala. Moja je ljubav prema hrani neizmjerna; uživam kuhati, a osobito suprugu i obitelji“, otkriva Farah sa sjajom u očima.

Kako kaže, jedan od razloga zbog kojih se suprug u nju zaljubio jest njezino oko za svježe namirnice, osobito ribu. Libanonci su osobito ponosni na riblje specijalitete, a uskoro se očekuju i u ponudi Habibija. Farah Khalil i njezin poslovni partner Fares Hadad vlasnici su i prvog pravog zagrebačkog supermarketa Habibi Orient u kojem se mogu nabaviti različite orijentalne namirnice iz arapskih zemalja, a osobito Libanona, s halal certifikatima. Osim toga, imaju i catering.

Pileća jetrica i humus Pileća jetrica i humus (Foto: NB)

"Otvorili smo i Byblos catering kako bi svi oni koji požele mogli kušati arapsku hranu. Hrvatima se svidio autohtoni okus koji sadrži duh Libanona. Pripremamo je s ljubavlju i to se osjeti. Kao i u restoranu, nikad ne poslužujemo jela u kojima ne uživamo kod kuće ili koja ne bismo sami kušali, a gostima pristupamo kao vlastitoj obitelji. Koliko volim arapsku hranu, to se može vidjeti i po kilogramima koje sam dobila u trudnoći jer sam uživala malo previše“, šali se Farah uz zarazni smijeh.

Jedna od razlika između hrvatske i libanonske kuhinje su tople i hladne mezze kojih u ponudi ima „tek“ četrdeset.
"U Libanonu ih imamo mnogo više, ali sam ih toliko odabrala za jelovnik. Naša kuhinja odlična je za vegetarijance jer koristimo obilje povrća i grahorica“, kaže Farah, ali u Habibiju ni mesoljupci ne ostaju gladni. Ondje smo kušali najmekšu otkoštenu piletinu s roštilja u Zagrebu, a koliko god se trudili, nismo uspjeli izvući tajnu pripreme. Vjerujemo da je stvar u marinadi, a kao i šiš od janjetine koji je za svaku preporuku fino je začinjena. Sočne i meke janjeće kotlete također ne treba propustiti.

Kava s kardamomom Kava s kardamomom (Foto: NB)

Roštilj dolazi u pita kruhu koji se služi i uz mezze. Otkida se komadić po komadić i umače u klasični ili nešto pikantniji bejrutski humus, labneh (gusti namaz od jogurta s maslinovim uljem, metvicom i češnjakom), mouhamaru (ljuti namaz od paprike i orašastih plodova) ili baba ganuš od povrća sa žara. Prema bontonu, valja otkinuti komadić pita kruha i umočiti ga u umak – bez "double dipa". Uz namaze i roštilj odlična je salata fattoush koja dolazi na posebnom tanjuru koji podsjeća na most. Sjekano povrće, začinsko bilje i hrskavo pečen arapski kruh s limunom i maslinovim uljem senzacija su i sama za sebe. Poznat je i tabbouleh, salata koja umjesto kruha sadrži bulgur.

> Od Tanzanije do Trešnjevke: Novo mjesto za vrhunsku kavu i priču u Zagrebu

Topla preporuka je falafel, koji je sigurno jedan od najboljih – ako ne i najbolji u Zagrebu. Kroketi od slanutka na stol dolaze s tahinijem. Hvaljen je i kibbeh, pržene okruglice od mljevenog mesa i bulgura s pinjolima. Ako ste ljubitelj sira, nikako nemojte propustiti halloumi sir s roštilja koji divotu okusa duguje ponajboljem maslacu.

Popis jela koja vrijedi kušati uistinu je podugačak, a poseban dio jelovnika zauzimaju kruh i peciva koja se pune fetom, janjetinom, špinatom, začinskim biljem… Vlasnica je preporučila i libanonsku pizzu (lahem b'ajine) s mljevenim mesom, lukom, rajčicom i pinjolima. Samo pogledom na stol ispunjen mezzama jasno je zbog čega se kaže kako se libanonska hrana može jesti svaki dan u godini tako da se niti jednom ne ponavlja.

Orijentalni čaj Orijentalni čaj (Foto: NB)

U Habibiju imaju široku paletu svježe cijeđenih sokova, kao i arapskih pića. Kazouza, gazirani voćni sok od tamarinda koji se u arapskim zemljama pije stoljećima neobičan je na prvo kušanje, ali lako se na njega naviknuti. Jallab je također tradicionalan napitak od grožđa i datulja, a služi se s blanširanim voćem i grožđicama. U kavi ili orijentalnom čaju najbolje je uživati uz nargilu u posebnoj prostoriji ispunjenoj udobnim foteljama.

> Koliko ih možete pojesti? Sushija koliko srce želi za 149 kuna

Ondje nam je Farah ispričala kako je proputovala cijeli svijet, ali u Hrvatskoj se osjeća kao kod kuće. Tu se rodio i mali Alen, njezin Habibi, odnosno njezina ljubav. Habibi, odnosno "ljubavi" izraz je kojima se tepa djeci, ali obraća partneru, prijateljima... Želite li izgovoriti habibi kako treba "h" se mora čuti jer u suprotnom ta riječ mijenja značenje u "gorjeti". Dok je Farah govorila o svojem životu, Sirijac Hodor održava shishu toplom. O njegovu umijeću ovisi koliko se dugo može opušteno uživati u zvucima krčkanja i mirisima voća ili anisa. Vještina održavanja vježba se godinama, a Hodora nazivaju kraljem shishe jer u njegovim rukama traje i do 3 i pol sata, dok neiskusnima dotraje za 20 minuta.

Shisha Shisha (Foto: NB)

Pijuckajući orijentalni čaj i kavu s kardamomom u ugodnom razgovoru, poželjeli smo ondje ostati zauvijek. Nisu pomagale niti udobne fotelje koje se mogu razvući na dodir prsta, niti orijentalne slastice koje su manje slatke od očekivanog. Pripremaju se drukčije od bosanskih koje sadrže puno više šećera. U libanonskom stilu, gdje se gosta tek nakon tri dana pita zašto je došao, odlučili smo navratiti i za vikend (petak i subota) jer tada goste zabavljaju trbušne plesačice. Jedna od njih je plesala i u Egiptu, što je velika čast. S osjećajem omamljenog veselja i ljubavi pozdravili smo Habibi, sretni zbog toga što se u Zagrebu može ugrijati autohtonim doživljajem Bliskog Istoka. Shukran!

  • #gdje sjesti
  • #habibi
  • #Restoran
  • #orijent
  • #Libanon
  • #falafel
  • #rostilj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
15 činjenica o Islandu koje sigurno niste znali
Neobičan otok
Zemlja Vatre i Leda: 15 zanimljivosti o Islandu koje sigurno niste znali
Zlatna dvorana u Musikvereinu u Beču
Jedna od najboljih
Dvorana u kojoj treba poslušati koncert barem jednom u životu
Zelena inicijativa: Berlin će biti grad s milijun stabala
Veliki planovi
Zelena inicijativa: Berlin će biti grad s milijun stabala
Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci
Mornay
Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa i krumpira
Jednostavno i fino
Dostojna zamjena za sarmu? Recept za musaku od kiselog kupusa
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
Ugledna liječnica pronađena mrtva u grmlju pored bolnice: Nadzorne kamere otkrile tužnu istinu
Pokrenuta istraga
Ugledna liječnica pronađena mrtva u grmlju pored bolnice: Nadzorne kamere otkrile tužnu istinu
NE OBJAVLJIVATI Život s rijetkim bolestima: Krešo se od 3. rođendana bori s juvenilnim artritisom, zna da je drugačiji od svojih vršnjaka
Krešina priča
"Moj sin zna da njegovi prijatelji ne dobivaju 'metrić'. Djeca budu prestravljena, vrište, a roditelji su izvan sebe kad to vide"
show
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Splitska tiktokerica Dženifer Džoni na zagrebačkoj špici
iznenadila prolaznike
Tko je Splićanka koja je hit na TikToku, a čije su cipele na zagrebačkoj špici ukrale sav show?
zdravlje
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
zabava
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Prioriteti!
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
sport
Wouter Goes udario Ivana Perišića šakom po prstima
Frcale su iskre
VIDEO Nizozemac (21) odgurnuo pa udario šakom Ivana Perišića: Ovako mu je odgovorio
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Zgrožen ponašanjem
Joško Jeličić: "Ovo je najgori potez dosad u SHNL-u. Treba ga biti sramota"
Putnici u šoku: Modrić i Pašalić stigli u Zagreb letom od 20 eura
ima se, ne mora se
Putnici u šoku: Modrić i Pašalić stigli u Zagreb letom od 20 eura
tv
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
U dobru i zlu: Trebala je paziti što govori - on uvijek sve čuje i sazna
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Trebala je paziti što govori - on uvijek sve čuje i sazna
Supertalent: Sedmu epizodu Supertalenta obilježio niz neočekivanih nastupa!
ZABAVILI!
Sedmu epizodu Supertalenta obilježio niz neočekivanih nastupa!
putovanja
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Dvorac Trosky u Češkoj
Djevica i starica
Ruševine ovog dvorca postale su veliki turistički hit među mlađima od 25 godina, a evo i zašto
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
sve
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Davorka Dalić na koncertu međimurske popevke u Beču 2025.
Plijenila je poglede
Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Prioriteti!
"Žena ima prioritete": Snimka nezgode na reliju u Sloveniji postala hit zbog urnebesnog detalja
Stari grad Dubovac
Kastel

Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

Nekoć je uloga Starog grada bila zaštitnička, a danas provocira znatiželju izletnika koji uživaju u pogledu s vidikovca, istražuju muzej i žele doznati nešto više o burnoj povijesti - te češće šmekera kojima nije problem potegnuti koji kilometar radi novog gastronomskog iskustva... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close