• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Habibi: Jedini hrvatski restoran gdje se mogu kušati iskrena orijentalna jela

Habibi na arapskom znači "ljubavi", a upravo je srdačnost jedan od razloga zašto je originalna orijentalna hrana ondje još ukusnija...

Nika Borovac 28.02.2018 12:17 komentari
viber Created with Sketch.
Habibi
Habibi (Foto:NB)

Galerija Habibi 12 Farah Khalil 12 Habibi 12 Habibi - 6 12

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura


Tog hladnog zimskog dana kad su svi koji drže do sebe bili na skijanju ili pod palmom pijuckali pića iz kokosova oraha ostvarile su se prijetnje prognostičara i zagrebačke su ulice problijedjele od hladnoće. Promatrajući kako pahulja goni pahulju rodila se želja za bijegom u toplije krajeve.

Odluka je pala na Bliski istok, preciznije zemlju pješčanih plaža, ali i skijališta, skupocjenih automobila i satova, ekstremnog siromaštva, jedne od posljednjih šuma cedrova, svetišta koje čuva kip Djevice Marije od gotovo devet metara, kao i raznolikosti vjere, umjetnosti, kulture koja se ogleda na ulicama, ali i tanjurima. Pogađate li? Riječ je o Libanonu.

Kad je ugledao adresu Orešje 13, hrabri taksist koji se uhvatio ukoštac sa zagrebačkim ledenim dobom na putu do "Bliskog Istoka" preko Črnomerca prema Borčecu do Orešja zaključio je kako idemo prema mjestu gdje se nekoć jeo dobar roštilj. Kako kaže, priča se da je i dalje dobar, ali je novi restoran drukčiji. Etničkog je tipa i zove se nekako na "H", kaže taksist.

Dakle habitus je ostao isti, zbog dobrog roštilja (hrvatske hrane za utjehu) vrijedi potegnuti na drugi kraj grada. A utjeha u vrućem mesu koje miriše na dim, začinjenim šarenim posudicama i mekim bliskoistočnim lepinjama te je večeri zvučala kao najpametnija stvar na svijetu.

Mezze Mezze (Foto: NB)

Iako se nikad prije nismo vidjeli, na vratima Habibija domaćini su nas dočekali s  osmijehom kao da svako jutro u tom tipično uređenom bliskoistočnom restoranu točimo kavu s kardamomom iz džezve i jedemo baklave punjene pistacijama. Brbljamo o tome kako su Libanonke ovisne o šopingu i estetskoj kirurgiji te kako se shisha dodaje u krug, uvijek vrhom prema sebi, nikad prema drugome.

Na zidu ponosno stoji slika cedra, najstarijeg bića svijeta koji se nalazi i na libanonskoj zastavi. Pored je i sat s glavnog trga u centru grada te litice Rouché koje se nalaze se u istoimenom dijelu Bejruta, poznatog po predivnoj kilometrima dugoj pješčanoj plaži, brojnim dućanima i restoranima.

Farah Khalil Farah Khalil (Foto: NB)

Lijepa vlasnica Farah Khalil može biti uzor i brojnim hrvatskim ugostiteljima. Nevjerojatna toplina kojom pristupa gostima i iskreno zanimanje se malo gdje se mogu susresti. U Hrvatsku je došla prije dvije godine i odmah se, kako kaže zaljubila u Lijepu Našu.

"Željela sam ponuditi nešto novo Zagrebu i omogućiti Hrvatima da se bolje upoznaju s arapskom kulturom, običajima, a osobito hranom koja je i meni nedostajala. Moja je ljubav prema hrani neizmjerna; uživam kuhati, a osobito suprugu i obitelji“, otkriva Farah sa sjajom u očima.

Kako kaže, jedan od razloga zbog kojih se suprug u nju zaljubio jest njezino oko za svježe namirnice, osobito ribu. Libanonci su osobito ponosni na riblje specijalitete, a uskoro se očekuju i u ponudi Habibija. Farah Khalil i njezin poslovni partner Fares Hadad vlasnici su i prvog pravog zagrebačkog supermarketa Habibi Orient u kojem se mogu nabaviti različite orijentalne namirnice iz arapskih zemalja, a osobito Libanona, s halal certifikatima. Osim toga, imaju i catering.

Pileća jetrica i humus Pileća jetrica i humus (Foto: NB)

"Otvorili smo i Byblos catering kako bi svi oni koji požele mogli kušati arapsku hranu. Hrvatima se svidio autohtoni okus koji sadrži duh Libanona. Pripremamo je s ljubavlju i to se osjeti. Kao i u restoranu, nikad ne poslužujemo jela u kojima ne uživamo kod kuće ili koja ne bismo sami kušali, a gostima pristupamo kao vlastitoj obitelji. Koliko volim arapsku hranu, to se može vidjeti i po kilogramima koje sam dobila u trudnoći jer sam uživala malo previše“, šali se Farah uz zarazni smijeh.

Jedna od razlika između hrvatske i libanonske kuhinje su tople i hladne mezze kojih u ponudi ima „tek“ četrdeset.
"U Libanonu ih imamo mnogo više, ali sam ih toliko odabrala za jelovnik. Naša kuhinja odlična je za vegetarijance jer koristimo obilje povrća i grahorica“, kaže Farah, ali u Habibiju ni mesoljupci ne ostaju gladni. Ondje smo kušali najmekšu otkoštenu piletinu s roštilja u Zagrebu, a koliko god se trudili, nismo uspjeli izvući tajnu pripreme. Vjerujemo da je stvar u marinadi, a kao i šiš od janjetine koji je za svaku preporuku fino je začinjena. Sočne i meke janjeće kotlete također ne treba propustiti.

Kava s kardamomom Kava s kardamomom (Foto: NB)

Roštilj dolazi u pita kruhu koji se služi i uz mezze. Otkida se komadić po komadić i umače u klasični ili nešto pikantniji bejrutski humus, labneh (gusti namaz od jogurta s maslinovim uljem, metvicom i češnjakom), mouhamaru (ljuti namaz od paprike i orašastih plodova) ili baba ganuš od povrća sa žara. Prema bontonu, valja otkinuti komadić pita kruha i umočiti ga u umak – bez "double dipa". Uz namaze i roštilj odlična je salata fattoush koja dolazi na posebnom tanjuru koji podsjeća na most. Sjekano povrće, začinsko bilje i hrskavo pečen arapski kruh s limunom i maslinovim uljem senzacija su i sama za sebe. Poznat je i tabbouleh, salata koja umjesto kruha sadrži bulgur.

> Od Tanzanije do Trešnjevke: Novo mjesto za vrhunsku kavu i priču u Zagrebu

Topla preporuka je falafel, koji je sigurno jedan od najboljih – ako ne i najbolji u Zagrebu. Kroketi od slanutka na stol dolaze s tahinijem. Hvaljen je i kibbeh, pržene okruglice od mljevenog mesa i bulgura s pinjolima. Ako ste ljubitelj sira, nikako nemojte propustiti halloumi sir s roštilja koji divotu okusa duguje ponajboljem maslacu.

Popis jela koja vrijedi kušati uistinu je podugačak, a poseban dio jelovnika zauzimaju kruh i peciva koja se pune fetom, janjetinom, špinatom, začinskim biljem… Vlasnica je preporučila i libanonsku pizzu (lahem b'ajine) s mljevenim mesom, lukom, rajčicom i pinjolima. Samo pogledom na stol ispunjen mezzama jasno je zbog čega se kaže kako se libanonska hrana može jesti svaki dan u godini tako da se niti jednom ne ponavlja.

Orijentalni čaj Orijentalni čaj (Foto: NB)

U Habibiju imaju široku paletu svježe cijeđenih sokova, kao i arapskih pića. Kazouza, gazirani voćni sok od tamarinda koji se u arapskim zemljama pije stoljećima neobičan je na prvo kušanje, ali lako se na njega naviknuti. Jallab je također tradicionalan napitak od grožđa i datulja, a služi se s blanširanim voćem i grožđicama. U kavi ili orijentalnom čaju najbolje je uživati uz nargilu u posebnoj prostoriji ispunjenoj udobnim foteljama.

> Koliko ih možete pojesti? Sushija koliko srce želi za 149 kuna

Ondje nam je Farah ispričala kako je proputovala cijeli svijet, ali u Hrvatskoj se osjeća kao kod kuće. Tu se rodio i mali Alen, njezin Habibi, odnosno njezina ljubav. Habibi, odnosno "ljubavi" izraz je kojima se tepa djeci, ali obraća partneru, prijateljima... Želite li izgovoriti habibi kako treba "h" se mora čuti jer u suprotnom ta riječ mijenja značenje u "gorjeti". Dok je Farah govorila o svojem životu, Sirijac Hodor održava shishu toplom. O njegovu umijeću ovisi koliko se dugo može opušteno uživati u zvucima krčkanja i mirisima voća ili anisa. Vještina održavanja vježba se godinama, a Hodora nazivaju kraljem shishe jer u njegovim rukama traje i do 3 i pol sata, dok neiskusnima dotraje za 20 minuta.

Shisha Shisha (Foto: NB)

Pijuckajući orijentalni čaj i kavu s kardamomom u ugodnom razgovoru, poželjeli smo ondje ostati zauvijek. Nisu pomagale niti udobne fotelje koje se mogu razvući na dodir prsta, niti orijentalne slastice koje su manje slatke od očekivanog. Pripremaju se drukčije od bosanskih koje sadrže puno više šećera. U libanonskom stilu, gdje se gosta tek nakon tri dana pita zašto je došao, odlučili smo navratiti i za vikend (petak i subota) jer tada goste zabavljaju trbušne plesačice. Jedna od njih je plesala i u Egiptu, što je velika čast. S osjećajem omamljenog veselja i ljubavi pozdravili smo Habibi, sretni zbog toga što se u Zagrebu može ugrijati autohtonim doživljajem Bliskog Istoka. Shukran!

  • #gdje sjesti
  • #habibi
  • #Restoran
  • #orijent
  • #Libanon
  • #falafel
  • #rostilj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Brza pileća juha recept
Tako dobra
Brzi recept za prefinu pileću juhu koja "liječi dušu"
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Provjeren recept
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Vatrogasci se još bore s požarom u Buku, čuju se i ekspolozije
Borba s vatrom
VIDEO Požar u tvornici gasit će cijelu noć, odjekivale i eksplozije: "Šteta je ogromna, a imamo i ugovore s klijentima"
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Petra Kraljev i Sandro Gotal snimljen u prvom javnom izlasku
više ne kriju ljubav
Prvi javni izlazak zvijezde Kumova i zgodnog nogometaša koji joj je ukrao srce!
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
Ups!
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Roditelji, oprez!
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Janica Kostelić u cvjetnoj haljini i tenisicama
LEŽERNO IZDANJE
Janica Kostelić u tenisicama koje Hrvatice obožavaju, nosi ih uz cvjetnu haljinu
Tjedni horoskop od 15. do 22. rujna
Što zvijezde pripremaju?
Tjedni horoskop: Blizancima će jedan razgovor promijeniti sve, a jedan znak će napokon prodisati
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Li Jing Wan - 12
Uz predivne Rastoke

Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

Ovaj restoran obožavaju turisti s Dalekog istoka, ali Stjepan nam je otkrio kako imaju i dosta domaćih gostiju i kako je normalno da i Karlovčani potegnu do Rastoka kada se zažele kineske hrane. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tesla Diner, Kalifornija, SAD - 3 Hrana i piće
    Svi pričaju o njemu

    Otvoren je Tesla Diner: Restoran koji je postao viralni hit u svega 24 sata, a evo i zašto

  • Restaurant Labrax Hrana i piće
    Nema greške

    Restoran Labrax u Zadru: "Drugačije i majstorski pripremljeno - mjesto gdje ćete pojesti nešto što do sad niste"

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close