• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Habibi: Jedini hrvatski restoran gdje se mogu kušati iskrena orijentalna jela

Habibi na arapskom znači "ljubavi", a upravo je srdačnost jedan od razloga zašto je originalna orijentalna hrana ondje još ukusnija...

Nika Borovac 28.02.2018 12:17 komentari
viber Created with Sketch.
Habibi
Habibi (Foto:NB)

Galerija Habibi 12 Farah Khalil 12 Habibi 12 Habibi - 6 12

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"


Tog hladnog zimskog dana kad su svi koji drže do sebe bili na skijanju ili pod palmom pijuckali pića iz kokosova oraha ostvarile su se prijetnje prognostičara i zagrebačke su ulice problijedjele od hladnoće. Promatrajući kako pahulja goni pahulju rodila se želja za bijegom u toplije krajeve.

Odluka je pala na Bliski istok, preciznije zemlju pješčanih plaža, ali i skijališta, skupocjenih automobila i satova, ekstremnog siromaštva, jedne od posljednjih šuma cedrova, svetišta koje čuva kip Djevice Marije od gotovo devet metara, kao i raznolikosti vjere, umjetnosti, kulture koja se ogleda na ulicama, ali i tanjurima. Pogađate li? Riječ je o Libanonu.

Kad je ugledao adresu Orešje 13, hrabri taksist koji se uhvatio ukoštac sa zagrebačkim ledenim dobom na putu do "Bliskog Istoka" preko Črnomerca prema Borčecu do Orešja zaključio je kako idemo prema mjestu gdje se nekoć jeo dobar roštilj. Kako kaže, priča se da je i dalje dobar, ali je novi restoran drukčiji. Etničkog je tipa i zove se nekako na "H", kaže taksist.

Dakle habitus je ostao isti, zbog dobrog roštilja (hrvatske hrane za utjehu) vrijedi potegnuti na drugi kraj grada. A utjeha u vrućem mesu koje miriše na dim, začinjenim šarenim posudicama i mekim bliskoistočnim lepinjama te je večeri zvučala kao najpametnija stvar na svijetu.

Mezze Mezze (Foto: NB)

Iako se nikad prije nismo vidjeli, na vratima Habibija domaćini su nas dočekali s  osmijehom kao da svako jutro u tom tipično uređenom bliskoistočnom restoranu točimo kavu s kardamomom iz džezve i jedemo baklave punjene pistacijama. Brbljamo o tome kako su Libanonke ovisne o šopingu i estetskoj kirurgiji te kako se shisha dodaje u krug, uvijek vrhom prema sebi, nikad prema drugome.

Na zidu ponosno stoji slika cedra, najstarijeg bića svijeta koji se nalazi i na libanonskoj zastavi. Pored je i sat s glavnog trga u centru grada te litice Rouché koje se nalaze se u istoimenom dijelu Bejruta, poznatog po predivnoj kilometrima dugoj pješčanoj plaži, brojnim dućanima i restoranima.

Farah Khalil Farah Khalil (Foto: NB)

Lijepa vlasnica Farah Khalil može biti uzor i brojnim hrvatskim ugostiteljima. Nevjerojatna toplina kojom pristupa gostima i iskreno zanimanje se malo gdje se mogu susresti. U Hrvatsku je došla prije dvije godine i odmah se, kako kaže zaljubila u Lijepu Našu.

"Željela sam ponuditi nešto novo Zagrebu i omogućiti Hrvatima da se bolje upoznaju s arapskom kulturom, običajima, a osobito hranom koja je i meni nedostajala. Moja je ljubav prema hrani neizmjerna; uživam kuhati, a osobito suprugu i obitelji“, otkriva Farah sa sjajom u očima.

Kako kaže, jedan od razloga zbog kojih se suprug u nju zaljubio jest njezino oko za svježe namirnice, osobito ribu. Libanonci su osobito ponosni na riblje specijalitete, a uskoro se očekuju i u ponudi Habibija. Farah Khalil i njezin poslovni partner Fares Hadad vlasnici su i prvog pravog zagrebačkog supermarketa Habibi Orient u kojem se mogu nabaviti različite orijentalne namirnice iz arapskih zemalja, a osobito Libanona, s halal certifikatima. Osim toga, imaju i catering.

Pileća jetrica i humus Pileća jetrica i humus (Foto: NB)

"Otvorili smo i Byblos catering kako bi svi oni koji požele mogli kušati arapsku hranu. Hrvatima se svidio autohtoni okus koji sadrži duh Libanona. Pripremamo je s ljubavlju i to se osjeti. Kao i u restoranu, nikad ne poslužujemo jela u kojima ne uživamo kod kuće ili koja ne bismo sami kušali, a gostima pristupamo kao vlastitoj obitelji. Koliko volim arapsku hranu, to se može vidjeti i po kilogramima koje sam dobila u trudnoći jer sam uživala malo previše“, šali se Farah uz zarazni smijeh.

Jedna od razlika između hrvatske i libanonske kuhinje su tople i hladne mezze kojih u ponudi ima „tek“ četrdeset.
"U Libanonu ih imamo mnogo više, ali sam ih toliko odabrala za jelovnik. Naša kuhinja odlična je za vegetarijance jer koristimo obilje povrća i grahorica“, kaže Farah, ali u Habibiju ni mesoljupci ne ostaju gladni. Ondje smo kušali najmekšu otkoštenu piletinu s roštilja u Zagrebu, a koliko god se trudili, nismo uspjeli izvući tajnu pripreme. Vjerujemo da je stvar u marinadi, a kao i šiš od janjetine koji je za svaku preporuku fino je začinjena. Sočne i meke janjeće kotlete također ne treba propustiti.

Kava s kardamomom Kava s kardamomom (Foto: NB)

Roštilj dolazi u pita kruhu koji se služi i uz mezze. Otkida se komadić po komadić i umače u klasični ili nešto pikantniji bejrutski humus, labneh (gusti namaz od jogurta s maslinovim uljem, metvicom i češnjakom), mouhamaru (ljuti namaz od paprike i orašastih plodova) ili baba ganuš od povrća sa žara. Prema bontonu, valja otkinuti komadić pita kruha i umočiti ga u umak – bez "double dipa". Uz namaze i roštilj odlična je salata fattoush koja dolazi na posebnom tanjuru koji podsjeća na most. Sjekano povrće, začinsko bilje i hrskavo pečen arapski kruh s limunom i maslinovim uljem senzacija su i sama za sebe. Poznat je i tabbouleh, salata koja umjesto kruha sadrži bulgur.

> Od Tanzanije do Trešnjevke: Novo mjesto za vrhunsku kavu i priču u Zagrebu

Topla preporuka je falafel, koji je sigurno jedan od najboljih – ako ne i najbolji u Zagrebu. Kroketi od slanutka na stol dolaze s tahinijem. Hvaljen je i kibbeh, pržene okruglice od mljevenog mesa i bulgura s pinjolima. Ako ste ljubitelj sira, nikako nemojte propustiti halloumi sir s roštilja koji divotu okusa duguje ponajboljem maslacu.

Popis jela koja vrijedi kušati uistinu je podugačak, a poseban dio jelovnika zauzimaju kruh i peciva koja se pune fetom, janjetinom, špinatom, začinskim biljem… Vlasnica je preporučila i libanonsku pizzu (lahem b'ajine) s mljevenim mesom, lukom, rajčicom i pinjolima. Samo pogledom na stol ispunjen mezzama jasno je zbog čega se kaže kako se libanonska hrana može jesti svaki dan u godini tako da se niti jednom ne ponavlja.

Orijentalni čaj Orijentalni čaj (Foto: NB)

U Habibiju imaju široku paletu svježe cijeđenih sokova, kao i arapskih pića. Kazouza, gazirani voćni sok od tamarinda koji se u arapskim zemljama pije stoljećima neobičan je na prvo kušanje, ali lako se na njega naviknuti. Jallab je također tradicionalan napitak od grožđa i datulja, a služi se s blanširanim voćem i grožđicama. U kavi ili orijentalnom čaju najbolje je uživati uz nargilu u posebnoj prostoriji ispunjenoj udobnim foteljama.

> Koliko ih možete pojesti? Sushija koliko srce želi za 149 kuna

Ondje nam je Farah ispričala kako je proputovala cijeli svijet, ali u Hrvatskoj se osjeća kao kod kuće. Tu se rodio i mali Alen, njezin Habibi, odnosno njezina ljubav. Habibi, odnosno "ljubavi" izraz je kojima se tepa djeci, ali obraća partneru, prijateljima... Želite li izgovoriti habibi kako treba "h" se mora čuti jer u suprotnom ta riječ mijenja značenje u "gorjeti". Dok je Farah govorila o svojem životu, Sirijac Hodor održava shishu toplom. O njegovu umijeću ovisi koliko se dugo može opušteno uživati u zvucima krčkanja i mirisima voća ili anisa. Vještina održavanja vježba se godinama, a Hodora nazivaju kraljem shishe jer u njegovim rukama traje i do 3 i pol sata, dok neiskusnima dotraje za 20 minuta.

Shisha Shisha (Foto: NB)

Pijuckajući orijentalni čaj i kavu s kardamomom u ugodnom razgovoru, poželjeli smo ondje ostati zauvijek. Nisu pomagale niti udobne fotelje koje se mogu razvući na dodir prsta, niti orijentalne slastice koje su manje slatke od očekivanog. Pripremaju se drukčije od bosanskih koje sadrže puno više šećera. U libanonskom stilu, gdje se gosta tek nakon tri dana pita zašto je došao, odlučili smo navratiti i za vikend (petak i subota) jer tada goste zabavljaju trbušne plesačice. Jedna od njih je plesala i u Egiptu, što je velika čast. S osjećajem omamljenog veselja i ljubavi pozdravili smo Habibi, sretni zbog toga što se u Zagrebu može ugrijati autohtonim doživljajem Bliskog Istoka. Shukran!

  • #gdje sjesti
  • #habibi
  • #Restoran
  • #orijent
  • #Libanon
  • #falafel
  • #rostilj
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Harry’s Piccolo u Spinnakeru
Harry's Piccolo

Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

Vrsni trio je uistinu usrećio goste koji su imali priliku prisustvovati gurmanskoj premijeri. Jela koja bude zanimanje kao da usporavaju vrijeme, zaustavljaju nas u trenutku i potiču na igru otkrivanja tekstura, mirisa i okusa... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Harry’s Piccolo u Spinnakeru Hrana i piće
    Harry's Piccolo

    Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close