Pod meksičkim palmama Yucatána chef René Redzepi provodi dane s rukama u kukuruzu, sjeckajući banane za ceviche ili biljčice s plaže, ubacujući cvijeće u hladnu juhu od školjki te promišljajući nad bundevom s umakom od morskih trava i ulja pripremljenog od lišća avokada.


Novu nordijsku kuhinju i restoran koji je godinama dobivao priznanja za najbolji na svijetu, slavni kuhar albanskog porijekla je privremeno zamijenio pop-upom u majanskom gradu Tulumu. Obzirom da se otvaranje nove Noma očekuje u prosincu, Redzepi ce se uskoro preusmjeriti energiju na laboratorij za fermentiranje i plutajuće polje s povrćem na urbanoj farmi u Kopenhagenu te od kulinarske revolucije učiniti korak prema kulinarskoj evoluciji.

>Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu

Nakon megapopularnih pop-up restorana koje je otvarao u Tokyu i Sydneyju, Redzepi se ovog puta nije odlučio za metropolu nego resort koji broji 18.000 stanovnika. Ideja se rodila još 2006. godine, kad je René posjetio Meksiko i kako kaže izgubio nevinost s tacosom. Zbilo se to jednog dana u Méridi nakon dugačkog putovanja koje mu je privremeno izbrisalo volju za životom. 

 

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on

Kad je vidio da se Renéu ne da ništa chef Solís koji je svojedobno pekao zanat u Nomi (i pozvao ga u Méridu) odveo ga je u Los Taquitos de PM i naručio mu tacos al pastor, specijalitet središnje meksičke kuhinje koji se udomaćio nakon što su ga počeli pripremati libanonski imigranti.

 

A post shared by SoJi & CO (@sojiandco) on

Tacos al pastor se puni shawarmom, miješanim mesom koje se dugo peče na ražnju, ponekad i cijeli dan. Nakon što je chef kušao tacos, svjedoci tvrde da se Renéovo lice promijenilo kao da ga je obasjala svjetlost – i doista chef se odobrovoljio i ubrzo nakon prosvjetljenja finim mesom, ljutim umakom i ananasom odlučio za Tulum.

 

A post shared by KWA (@restaurantekwa) on


Nikad do sad Yucatán u tako kratkom roku nije posjetilo toliko gastrokritičara i novinara, gurmana te onih koji idu da bi pričali. Svima koji odlaze zajednička je dubljina džepa jer bez zrakoplovne karte iskustvo Nome stoji 3800 kuna po osobi. Dodate li tome i porez te napojnicu, cifra se penje i do tisuću kuna više.

 

 

A post shared by Josh Harris (@angelofdeath333333) on

Kritičari se žale na cijene, uspoređujući ih s onima u Sydneyju (2200 bez pića) i Tokyju (2400), gdje je standard mnogo viši. Bune se i zbog toga što stanovnici Quintana Rooe zarađuju mizerno malo. Antikritičari odgovaraju da Tukum nije običan grad nego resort te da iskustvo u Nomi vrijedi i mnogo više jer se pamti čitav život.   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju