Ali Sonko je 62 godina star perač posuđa iz Gambije koji posljednjih 12 godina radi u cijenjenoj "Nomi". Riječ je poznatom ugostiteljskom objektu u Danskoj kojeg je ugledni magazin "Restaurant" proglasio najboljim na svijetu 2010., 2011., 2012. i 2014. godine.

Vlasnik "Nome" je slavni kuhar albanskog porijekla Rene Redžepi koji će restoran preseliti na novu adresu – na svojevrsnu urbanu farmu u Kopenhagenu. Sve zaposlenike, ali i svjetske medije zaprepastio je kada je Alija uključio kao svojeg partnera i suvlasnika restorana.

 

A post shared by Katherine Bont (@katherinebont) on


Ali je duša i srce Nome, mislim da ljudi ne shvaćaju koliko mi znači što ga imamo u našem timu. On je uvijek nasmiješen. Također, moj se otac isto zove Ali, i također je započeo posao kao perač posuđa kada je došao u Dansku, pojasnio je Redžepi.

Na tulumu povodom zatvaranja "Nome" na staroj lokaciji, i predstavljanju one nove koja će biti otvorena 1. prosinca 2017., Redžepi je kao nove suvlasnike restorana naveo i voditelja posluživanja Laua Richtera te menadžera Jamesa Speadburyja.

 

A post shared by noma (@nomacph) on


Nova Noma zamišljena je kao restoran u desetak malih koliba koja će posluživati hranu ovisno o sezoni i raspoloživosti pojedinih namirnica. Dosta hrane uzgajat će se u stakleniku na krovu restorana te pripremati u laboratoriju za fermentiranje, a u planu je i plutajuće polje s povrćem koje će biti izgrađeno na splavi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju