Sastojci:
2 zrela avokada
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limete ili limuna
2 žlice sitno nasjeckanog crvenog luka ili mladog luka
1 čili papričica
2 žlice nasjeckanog listića korijandera
½ svježe rajčice
sol i papar

Priprema:

1. Prepolovite avokado, izvadite koštice, pa žlicom odstranite meso ploda od kore i stavite u zdjelu.

2. Avokado zgnječite vilicom, dodajte mu sol i pokapajte ga s limetom. Kiselina u citrusnom voću 'razbit' će kremoznost avokada, ali i spriječiti tamnjenje ovog ukusnog voća.

3. U smjesu dodajte sitno nasjeckan luk, papar i listiće korijandera, pa sve dobro promiješajte.

4. Ubacite u smjesu i čili papričicu kojoj ste odstranili koštice. Prvo dodajte polovicu papričice, pa ovisno o ljutini ploda i vlastitim preferencijama dodajte i ostatak.

5. Preko zdjele stavite plastičnu foliju i držite u hladnjaku do serviranja.

6. Držanje rajčica u hladnjaku
uništava njihov okus, pa kada ste spremni za posluživanje umaka, smjesi dodajte i sitno nasjeckane rajčice. Dobar tek!

Savjet plus:
Tajna umaka Guacamole očituje se u zrelosti avokada. Zreli avokado ima odličan i kremasti okus, a prepoznaje se po nježnom otporu pritiskom prsta na vanjsku ovojnicu. Ako otpora nema, riječ je nezrelom plodu kojeg je bolje pustiti da odstoji još neko vrijeme. Ako je površina ploda gnjecava, moguće je da je avokado previše sazrio te da također nema dobar okus.

 

 

A photo posted by @punkuferhr on

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju