Gusti, bogati umak od brusnica i crnog vina zanimljiv je dodatak pečenjima, osobito ga voli divljač, a odlično ide i uz pohani sir. Vruć ili hladan može se poslužiti i uz deserte, od cheesecakea i teških kolača s tamnom čokoladom, do pjenica, krema, sladoleda i kolača na bazi vanilije kojima će dati viši smisao.
Za pripremu umaka od brusnica i vina trebate tek četiri sastojka – brusnice i vino, vodu i šećer. Umak se kuha dvadeset minuta, a spremljenog u hermetički zatvorenoj posudi možete ga držati u hladnjaku čitavu blagdansku sezonu i posluživati uz što god vam se sviđa.
Umak od brusnica i vina - sastojci:
- 350 g svježih ili smrznutih brusnica
- 200 g šećera
- 250 ml vode
- 125 ml suhog crnog vina
Umak od brusnica i vina - priprema:
- U velikom loncu pomiješajte sve sastojke i stavite kuhati. Povremeno promiješajte.
- Kada umak zakuha, smanjite vatru i nastavite kuhati još 15 minuta, i dalje povremeno miješajući.
- Prebacite umak u staklenu posudu. Malo ohladite, poklopite i stavite u hladnjak.
Kada ga dodati u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom +3