Osim s mljevenim mesom, Talijani s tjesteninom obožavaju kombinirati umake od usitnjenih svježih kobasica. Za brzinski ručak ili večeru trebat će vam svježe kobasice, pečenice koje izvucite iz ovitka pa popržite na sitno sjeckanom luku i mrkvi. Umak poslužite s tjestenionom i ribanim sirom, a dobrodošli su i začini poput origana, bosiljka ili peršina.
Sastojci za umak s kobasicama:
300 g svježih kobasica (pečenice)
1 dl vina
maslinovo ulje
1 glavica luka
1 mrkva
1 češanj češnjaka
250 ml umaka od rajčice
majčina dušica
peršin
parmezan ili sir feta
Priprema:
1. Luk i mrkvu ogulite išto sitnije nasjeckajte. Ogulite i nasjeckajte češnjak. Kobasicu izvadite iz ovitka i izmrvite na komadiće.
2. Stavite kuhati tjesteninu.
3. Popržite luk i češnjak na maslinovom ulju pa dodajte mrkvu te kobasicu i ulijte vino.
4. Kad vino ispari dodajte dvije žlice vode od kuhanja tjestenine i pasiranu rajčicu pa kuhajte dok se ne zgusne.
5. Procijedite tjesteninu i umiješajte u umak.
6. Posipajte sirom i začinima
5 zdravih namirnica koje je bolje izbjegavati kad smo bolesni +0