Kad uhvati viroza, znamo proceduru: pileća juha, puno čaja, đumbir, propolis i med. Trebamo li i natrpati tanjur hranom koja "puca" od vitamina i minerala, izbjegavati šećer i procesuiranu hranu? Pa, i ne baš pod svaku cijenu. Liječnici upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produljiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, valja imati na umu da ne reagiramo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje tijelo i ako primijetimo da nam nešto ne odgovara, izbaciti to postupkom eliminacije.

Špinat

Histamin pomaže tijelu da se riješi alergena. Ne podnosite li određenu hranu, histamin će vas "upozoriti" i potaknuti alergijsku reakciju. Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži puno histamina, špinat pomaže njegovu oslobađanju. U kategoriju "osloboditelja histamina" spadaju i jagode te rajčice, koje je bolje izbjegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi

Cink i vitamin E pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lješnjaka, badema i "njihovih rođaka". Razlog tome su masnoće koje tijelo teško probavlja, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s bolesti.

Brokula

Blagotvorne vitamine na stranu, brokula obiluje vlaknima koja nisu prijatelji organizma oslabljena bolešću. Prvih nekoliko dana prehlade, gripe ili želučane viroze bolje je napuniti tanjur namirnicama koje se lako probavljaju kako ne bismo nepotrebno gubili snagu.

Grah

Šećeri iz graha mogu potaknuti želučane tegobe poput proljeva, plinova i grčeva. Tijelo ne sintetizira dovoljno enzima koji smanjuju plinove, pa se šećeri ne probave u potpunosti. Stoga grah nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mliječne proizvode. Zamijenite ih zobenom kašom, bijelom rižom i bananama.

Sirovo povrće

Osim što može opteretiti organizam probavljanjem vlakana, sirovo se povrće ne preporučuje niti kad vas boli grlo jer ga dodatno nadražuje. Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zamijeniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje jesti med jer sprječava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.

Patuljaste naranče: Superzdravo voće koje bismo trebali jesti češće Kumkvat - 5 Kumkvat - 4 Kumkvat - 3 +1 Kumkvat - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju