Projekt (Re)discovering Europe čiji je nositelj HNK Ivan pl. Zajc u suradnji s EPK 2020 je puno više od kazališne predstave Gorski divovi, a to će se dokazati i ove nedjelje, 4. ožujka u konobi Fiume u samom centru Rijeke od 10 do 13 sati kada će svi glumci iz spomenute predstave, a koji dolaze iz 5 manjinskih kazališta, kuhati svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) i to pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić.

Performative Kitchen: Cooking Diversity projekt je u kojima glumci različitih ansambala - uključenih u predstavu Gorski divovi - u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica) kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima. U Rijeci će posjetitelje ugostiti konoba Fiume, koja se nalazi u srce riječke tržnice.

U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Srđana Jevtić Srđana Jevtić (Foto: PR)

Umjesto velikih narativa, Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Nacionalna kuhinja predstavlja fluidan identitet u kojem se miješaju različiti utjecaji i koji je trajno otvoren novim utjecajima, ali i sam utječe na druge kuhinje. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga - jedna vrsta suplementa multijezičnoj i transnacionalnoj predstavi Gorski divovi, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Performativna kuhinja projekt je kojim se, uz samo predstavljanje kulture iz koje glumci dolaze, radi i na popularizaciji kazališta, te razvoju nove publike. Sam čin kuhanja bit će popraćen razgovorom glumaca s publikom o njihovoj profesiji, projektu na kojem sada rade (Gorski divovi), interesu publike za kazalište, otvorenosti za ovakve, nekonvencionalne oblike upoznavanja s kazališnom umjetnošću... Ovako koncipirana kulinarska sesija završava se zajedničkim objedom glumaca i publike.

Poznata kuharica Srđana Jevtić koju poznajemo iz mnogobrojnih tv kulinarskih nastupa ističe kako će joj ovo biti jedno internacionalno iskustvo kojim će i ona proširiti vidike uz same glumce koji nam donose svatko nešto svoje u ovaj kulinarski događaj. Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske unije, programa Creative Europe Culture, a svi su pozvani. 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju