Na glavnoj riječkoj šetnici, u sklopu Robne kuće Ri već sedam godina posluje Štorija. Ovaj restoran na dva kata s oko 70-ak raspoloživih mjesta fura neku svoju gastronomsku priču.
Tu možete pojesti sve od junećeg gulaša s tartufima i istarskim fužima, preko pilećeg burgera s krumpirićima i friganih lignji do čitavog niza jela temeljenih na namirnicama biljnog porijekla.
Uzbudljivo je pronaći vegansko jelo na jelovniku hrvatskog restorana. I ne, ne mislim na priloge poput sezonske salate, blitve ili povrća sa žara koje su vegani 'osuđeni' naručiti u odsustvu kvalitetnije i nutritivno uravnoteženije alternative, nego na kuhani obrok koji promišljeno sadrži i bjelančevine biljnog porijekla poput tofua ili barem graha (bez dodatka svinjske masti, špeka ili rebara).
Štorija ima dva kata (Foto: Nikola Zoko)
Čim sam sjela u Štoriju (Riva 6) bilo mi je jasno da ću moći pojesti obrok u društvu kolega svejeda bez neprestanog ispitivanja konobara što se nalazi u čemu. Namirnice su jasno označene na jelovniku, kao i jela pogodna za vegane i vegetarijance. Veliki plus koji štedi vrijeme i živce.
Ljubazni djelatnici su mi otkrili da je u restoranu svojevremeno radio kuhar koji je bio vegan i koji je osmislio jela baš onakva kakva bi i sam volio pojesti u slobodno vrijeme. Pa se na meniju nalazi sve od proteinskih variva do sojinih pljeskavica s pekarskim krumpirom.
Otkrili smo i da Štorija u periodu od 10 do 14 sati nudi tople marende za 10 eura koje uključuju jedno jelo po izboru i čašu piva ili cedevite (0,3 l).
Pljukanci u umaku od šampinjona i vrganja sa dimljenim tofuom (Foto: Nikola Zoko)
Uz ponudu kuhanih jela koje se izmjenjuju svakog dana na dnevnom jelovniku, tu je i desetak stalnih poke zdjelica na bazi crne ili bijele basmati riže s raznovrsnim povrćem i izvorima bjelančevina poput piletine, puretine ili biljnih okruglica napravljenih od sojinih ljuskica.
Pljukanci u umaku od šampinjona i vrganja s dimljenim tofuom, pak, bili su apsolutni hit našeg posjeta Štoriji. Tradicionalna istarska tjestenina skuhana je baš onako kako treba, umak je kremast i savršeno je obljubljuje, a gljive i tofu daju joj dodatnu dubinu slasti.
Jelo je toliko dobro da se svidjelo i onima koji inače nikad ne jedu obrok bez barem jednog komada mesa.
Bonus bodeve Štorija dobiva za domaću pogačicu koja se radi od tijesta za pizzu. Ako niste, morate probati. Vjerujte mi na riječ.
Je li ovo najbolja pizza u Rijeci? Picajol koji radi čudo od brašna i vode +9