Ovog dobročinitelja mnogi su htjeli baš za svog zaštitnika pa je između već spomenutog postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske, ali i nekoliko mjesta u Hrvatskoj.

Osim što se njime obilježava prelazak mošta u mlado vino, po narodnom vjerovanju Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi. U Lijepoj Našoj Martinje se najviše obilježava u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se obično tada gostimo s guskom s mlincima, kestenjem, buncekom, kobasicama, zeljem – sve to uz nezaobilazni mošt i mlado vino.

Istražili smo gdje se najbolje slavi Martinje s pretpostavkom da je najveće veselje baš u onim mjestima čiji je ovaj svetac zaštitnik. To su kod nas Sveti Martin na Muri, Beli Manastir, Virje, Čepinski Martinci, ali i nezaobilazni zagorski bregi.

1. Međimurje, Sveti Martin na Muri

U Svetom Martinu na Muri Martinje se slavi Martinje čak dva puta na godinu - u studenom, ali i skoro cijeli prosinac, od 3. do 24. 12. 2016. Na ovom su području, prema predaji, prvu vinovu lozu zasadili stari Rimljani, a danas ona prekriva preko tisuću hektara Gornjeg Međimurja. Stoga Međimurci posebnu pažnju pridaju vinu i kulturi ispijanja ovog nektara prirode.

Međimurska vinska cesta na dan Martinja postane premala za sve posjetitelje jer njezine vinske kuće osvoje svakoga već na prvu. Ove godine Martinje u općini Štrigova slavit će se od 11. do 13. studenog po malim vinarijama gdje će se moći gostiti i prigodnim delicijama kao i u mnogobrojnim međimurskim restoranima koje slavlje pretvaranja vina u mošt također neće zaobići.

Kada ste već u Međimurju, nakon proslave oporavite se u ljekovitim vodama Termi Sveti Martin koje liječe dušu i tijelo. Zdravim napicima i jelima od lokalnih namirnica razbistrit ćete glavu, očistiti se od toksina ako ste za 'martinjski vikend' pretjerali te biti spremni za nove radne pobjede.

2. Podravina, Virje

U Općini Virje Martinjski dani traju od 2. do 12. studenog nizom događanja od odabira vinskog biskupa, sajmova rukotvorina, sportskih igra do raznih drugih sadržaja od kojih je i rekonstrukcija poznate legende dolaska sv. Martina koji daruje siromaha ispred crkve. Krštenje mladog vina ovdje se održava nešto ranije, par dana prije 11. studenog kada se u sklopu Martinjskih dana na taj dan od jutra vrše blagoslovi (vatrogasnih kola, konja) i Svete mise zahvalnosti upućene njihovom zaštitniku.

3. Baranja, Čepinski Martinci, Zmajevac, Beli Manastir

Mogli bismo reći da se Martinje u ovoj vinskoj regiji odnosno Osječko- baranjskoj županiji slavi zdušnije nego igdje drugdje u Lijepoj Našoj (osim možda u Zagorju).

Martinje u Baranji slavi se dva dana bogatog programa; 11. studenog skoro svi vinari u Zmajevcu bit će u svojim podrumima i mogu se obilaziti individualno, a 12. studenog baranjski vinari pripremaju posebnu vinsku priču uz razne događaje poput sajma rukotvorina i domaćih proizvoda, predstave posvećene legendi o sv. Martinu u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir, raznim radionicama za djecu i naravno kušanje mladih vina.

Povodom Martinja u Zmajevcu se otvara prva Narodna banka vina u Hrvatskoj koja će iznjedriti maligane – službenu valutu s kojom će se plaćati kušanje vina i martinjski ručak 12. studenog. Jedan maligan vrijedi 1 dcl vina, a svoje maligane možete potrošiti u koliko god podruma želite. Što više podruma posjetite, veća je šansa da kući ponesete gusku koju su sakrili u jednom od podruma. Sretno!

4. Zagorje, Bojačno

Mnogi će reći da se Martinje najbolje slavi u Zagorju gdje su zbog ovog sveca preimenovali mjesec studeni u martinšćak. Da se blagdan krštenja vina u ovome kraju shvaća poprilično ozbiljno govori i činjenica da se u ovoj cermoniji moraju naći domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi moštu te biskup sa svojom svitom.

Slavlje Martinja u Zagorju počinje stihovima ''Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal'' te s time najavljuje i njegov neminovni završetak. Jedan od najstarijih Zagorskih običaja poznat je i po delicijama poput guske na ražnju s mlincima, svinjska pečenka, pečeni kesteni, štrukli i štrudle s jabukama, dinstano i kiselo zelje s kobasama i sl.

Tradicionalna županijska proslava blagdana Svetog Martina svake se godine održava u Zagorskim Selima kod crkvice Svetog Martina u Bojačnom gdje se nakon jutarnje mise u održava ceremonija krštenja mošta poslije koje uz čašu dobrog vina počinje zabava odnosno nastup folklornog društva. Spomenuta crkvica smještena je na pitoresknom zagorskom bregu, okružena vinogradima i starim kletima u kojima je na ovaj dan i više nego veselo. Martin breg, Vuglec Breg, Martinščina, Kumrovec i Donja Stubica samo su neka mjesta u Zagorju gdje će se 'punoljetnost' vina pošteno proslaviti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju